Provencalsk lammestek

Provencalsk lammestek

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Dette er en klassisk måte å tilberede lammestek på i Frankrike. Å legge steken på en seng av poteter og/eller grønnsaker er vanlig. Da drypper den gode kraften fra steken ned på grønnsakene og danner det perfekte tilbehøret. Hvilke grønnsaker du velger er opp til deg og hva du liker. Aubergine, paprika, løk, hvitløk og tomat egner seg ypperlig!

Fremgangsmåte

Panering:
Finhakk persille og hvitløk, bland det sammen med strøkavring. En tredjedel av denne blandingen blandes med parmesan og settes til side. Mens to tredjedeler røres sammen med olje.
Skjær poteter og tomater i skiver, og legg dem i en langpanne eller ildfast form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper og ha på smør i små klatter.
Gni lammelåret inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken og legg den over grønnsakene i langpannen. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, og stek i ca. 2 timer og 45 minutter på 125° C til termometeret viser 55–60 °C.
Ta ut lammesteken, dryss på persille/osteblandingen og fordel smøret i klatter. Gratiner steken på 225 °C i ca. 15 minutter, eller til den har fått en sprø skorpe og steketermometeret viser 65–70 °C (medium–medium pluss). La steken hvile i 15–20 miutter før servering.