
Fristende og fargerike fisk- og sjømatmiddager
🐟 Feir Sjømatens dag 14. juni – med smakfull og sunn mat fra havet
14. juni markerer vi Sjømatens dag, og det er en perfekt anledning til å gi fisk og sjømat litt ekstra oppmerksomhet – enten du griller, steker, damper eller serverer det kaldt. Sjømat passer perfekt til sommermåltider, og byr på både smak, variasjon og helsefordeler.
Fisk og sjømat er noe av det beste du kan spise – både for kroppen og smaksløkene. Det er lett, næringsrikt og utrolig allsidig. Hvis du ikke allerede har det som fast vane, er dette et godt tidspunkt å innføre en fast sjømatmiddag i uken – som et minimum.
Vi har samlet våre beste oppskrifter på både fisk og sjømat, slik at du enkelt kan finne inspirasjon – enten du vil prøve deg på grillspyd med laks, kremet fiskesuppe, blåskjell med hvitløk, eller noe så enkelt som ovnsbakt torsk med friske urter.
Fisk eller sjømat til middag trenger ikke være kjedelig, og det er heller ikke så vanskelig å lage!
La deg inspirere til å lage middager med tips og retter vi har samlet her!
Tilberedning
Det er viktig at man ikke varmebehandler fisken og sjømaten for lenge, da blir den fort tørr og smakløs. Mange fisketyper tåler i tillegg mye smak og du skal derfor ikke være redd for å krydre fisken. Smak deg frem med urter, hvitløk, chilli og soyasaus.
Tining av fisk
Det går fint å bruke tint fisk i mange av våre oppskrifter. Frossen fisk kan tines i kjøleskapet over natten. Men det beste resultatet får du hvis du tiner fisken raskt i kaldt vann, da blir den saftigere og beholder den gode smaken. Legg fiskefiletene i en tett plastpose, press ut luften og lukk posen godt igjen. Fyll opp vasken eller en bolle med kaldt vann og legg posen i vannet. La fisken ligge i 20-30 minutter, eller til den er tint.
Fisk er sunt!
Det er mange helsefordeler ved å spise fisk og sjømat, men det er ikke bare sunt – det er godt!
Flere studier viser at et regelmessig inntak av fisk i kostholdet har en gunstig effekt på helsen. Fisk inneholder lite fett, og fettet det består av er hovedsakelig flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor. Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen. Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer .
Fisk og sjømat er en viktig del av et balansert kosthold og det er anbefalt å spise minst 3 porsjoner fisk pr uke, hvor av to er fete fisketyper.
Setter du en av disse rettene på bordet blir kanskje til og med sjømatskeptikeren overbevist.
kilde: mathjelpen.no
Oppskrifter
Scampi i hvitløk- og chiliolje
20 min|EnkelRekerøre
20 min|EnkelLaksespyd med vårløk og sweet chili
20-40 min|EnkelFish and chips med ertemos og enkel remulade
40-60 min|EnkelSitronpasta med fish & crisp
20-40 min|EnkelSprøbakt hyse i pita
20-40 min|EnkelFiskepinner med grønnsaksblanding og ris
20-40 min|EnkelFisketaco i lefser
40-60 min|EnkelRekesmørbrød med focaccia og aioli
20 min|EnkelFiskekaker med brokkolipuré
40-60 min|MiddelsScampi med grønnsaker og tagliatelle
20 min|EnkelKremet fiskesuppe med torsk
20-40 min|EnkelFiskekaker med kløftepoteter og moste erter
20-40 min|EnkelKremet lakse-carbonara
20-40 min|EnkelToscansk scampipasta
20 min|EnkelSitronpasta med ørret
20-40 min|EnkelMiddagspannekaker med ørret
40-60 min|EnkelØrret i form med hjemmelaget potetmos og agurksalat
40-60 min|EnkelLaks med grønnkålchips og potetbåter
20-40 min|EnkelFiskepinner i lompe med meksikansk salat
20 min|EnkelFiskeburger med rotgrønnsaker
20-40 min|EnkelSpanskinspirert fiskepudding med reker
40-60 min|EnkelFiskekaker med saftige nudler
20 min|EnkelFiskeburger i grønnsakvaffel
20-40 min|EnkelScampitaco
20-40 min|EnkelWrap med sprøbakt torsk
20-40 min|EnkelSprøbakt torsk med sursøt saus
20-40 min|EnkelSpicy tuna med ciabatta
20 min|EnkelLakseruller
20 min|EnkelStekt ris med scampi
20 min|EnkelSprøbakt torsk med blomkålris
20-40 min|EnkelFish & Crisp med tartarsaus og ertepuré
20-40 min|EnkelRøkelaks i lefse
20 min|EnkelSprø fiskeburger med sweet chilidressing
20-40 min|EnkelCrispy fish sandwich
20-40 min|EnkelFiskepinner med sellerirotstappe
20-40 min|EnkelCrispy fisk med maissalat og brokkoli
20-40 min|MiddelsFish and chips i airfryer
20-40 min|EnkelØrretkaker med sellerirotslaw
60+ min|MiddelsSprøbakt torsk med tacokål
20 min|EnkelFish & Crisp med blomkål- og dillsalat
20-40 min|EnkelSprøbakt torsk med grov potetmos
20-40 min|EnkelPannestekt ørret med soyaglaserte grønnsaker
20 min|EnkelScampisalat med chili og hvitløk
20-40 min|EnkelKapteinens fylte rødspette med tomatsalat
20-40 min|EnkelOvnsbakt torsk med sprø topping
40-60 min|EnkelBakt torsk med fløte og purre
20-40 min|EnkelWok med fiskeburger
20 min|EnkelSprøbakt torsk med råkost og rømmedipp
20-40 min|EnkelSprøbakt torsk med bakt blomkål
20-40 min|EnkelTagliatelle med scampi
60+ min|EnkelSkagenrøre på toast med avokado og sitron
20 min|EnkelTerteskjell med fiskepudding og reker i hvit saus
20-40 min|MiddelsKapteinens fylte rødspette med fargerik salat
20-40 min|EnkelFiskekakewok med stekt ris
20-40 min|EnkelFiskekaker med patatas bravas
20-40 min|EnkelFiskekaker med brokkoli- og baconsalat
20-40 min|EnkelPot pie med fiskepinner
40-60 min|MiddelsØrretfilet med spicy nachos og avokado
20-40 min|EnkelFiskeburger med finrevet gulrot og hvitløksdressing
20 min|EnkelTagliatelle med pestolaks
20 min|EnkelFiskekaker med varm sursøt eplesalat
20-40 min|EnkelSashimilaks
20-40 min|EnkelSprøbakt torsk med karridressing
20-40 min|EnkelØrret i papiljott
20-40 min|EnkelScampi med kremet karrisaus
20-40 min|MiddelsKlippfisk med hvit saus og bacon
60+ min|EnkelFish'n chips med ertepuré
20-40 min|EnkelHjemmelagde fiskepinner med ovnsbakte søtpoteter og brokkoliris
60+ min|MiddelsWok med scampi
20-40 min|EnkelFiskesuppe
20 min|EnkelHonning- og teriyake-marinert ørret og scampi
60+ min|MiddelsKremet fiskesuppe
20-40 min|Enkel