Fristende og fargerike fisk- og sjømatmiddager

Setter du en av disse rettene på bordet blir kanskje til og med sjømatskeptikeren overbevist.

Fisk eller sjømat til middag trenger ikke være kjedelig, og det er heller ikke så vanskelig å lage! Hva med en fiskeburger med godt tilbehør eller fisk med tacosmak? 

Vi feirer sjømatens dag lørdag 12. juni og har  samlet flere fargerike oppskrifter som kan gjøre middagen morsommere! 

Det er viktig at man ikke varmebehandler fisken for lenge, da blir den fort tørr og smakløs. Mange fisketyper tåler i tillegg mye smak og du skal derfor ikke være redd for å krydre fisken. Smak deg frem med urter, hvitløk, chilli og soyasaus.

Det er mange helsefordeler ved å spise fisk, men det er ikke bare sunt – det er godt!
Flere studier viser at et regelmessig inntak av fisk i kostholdet har en gunstig effekt på helsen. Fisk inneholder lite fett, og fettet det består av er hovedsakelig flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor. Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen. Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer . 

Fisk og sjømat er en viktig del av et balansert kosthold og det er anbefalt å spise minst 3 porsjoner fisk pr uke, hvor av to er fete fisketyper.

kilde: mathjelpen.no

Relatert innhold

Sashimilaks

Laks for smaksløker! Smaken av Asia med norsk laks og ingefær. Smaken av lodderogn, chili og nytelse med spisepinner i hånden.

Pannestekt ørret med soyaglaserte grønnsaker

Saftig ørret og asiatiske smaker er en herlig kombinasjon. Denne fargerike retten er ikke bare pen å se på, den er også kjapp å tilberede og en fryd å spise.

Sommersmørbrød med reker

Ingenting smaker mer sommer enn reker med det riktige tilbehøret. Det er vanlig å beregne rundt 500 gram reker per person.

Fiskeburger med finrevet gulrot og hvitløksdressing

Fiskeburger smaker perfekt på travle hverdager. Med knasende grønnsaker, pommes frites og deilig dressing blir dette garantert en favoritt.

Ovnsbakt sweet chili laks

Laks passer med sterke smaker. I denne enkle og raske oppskriften ovnsbaker du den med sweet chilisaus. Resultatet blir en spenstig hverdagsmiddag.

Tagliatelle med scampi

Pasta smaker herlig med scampi til! Marinering tar scampien til nye høyder. Det beste er å la scampien ligge i marinaden i et døgn, men du kan også marinere dem samme dag som retten skal tilberedes.

Spicy nachos med ørret

Er du glad i nachos og liker fisk, er dette gjerne noe for din gane. Topp den med fyldig avokadokrem og litt oppskjært avokado. Retten passer også godt som snacks eller siderett.

Fiskekaker med varm sursøt eplesalat

Server fiskekakene med forfriskende følge. Sursøt eplesalat med råkost, paprika og ananas setter en søt og syrlig piff på fiskekakene.

Sprøbakt torsk med karridressing

Server sprøbakt torsk med fløtepoteter og en frisk salat til. Den smaksrike karridressingen gir måltidet en ekstra piff. Middagsretten passer til både hverdag og helg.

Fiskeburger med salsa verde

Her får du oppskriften på en saftig fiskeburger med salat, hjemmelaget kremet dressing og salsa verde.

Scampi med kremet karrisaus

Dette er en rett med et hav av smaker. Den passer godt både til helgekos og som søndagsmiddag – eller på en helt vanlig hverdag dersom du ønsker å sette litt ekstra stas på hverdagsmiddagen.

Fish'n chips med ertepuré

Knasende sprø fisk med pommes frites og fersk ertepuré. Denne retten er et snadder fiskemåltid med britisk opphav, og med litt norsk preg.

Hjemmelagde fiskepinner

Server deilige hjemmelagde fiskepinner med ovnsbakte søtpoteter og brokkoliris. Denne retten vil ta deg med storm.

Fiskegrateng

Denne retten kan du godt gjøre klar dagen i forveien. Da har du en kjapp middag som du bare trenger å varme opp - fint for travle hverdager!

Wok med scampi

Dette er en fargerik smaksbombe med ingefær og sweet chilisaus.

Fiskesuppe

Lager du suppe med ferdig suppebase, har du en smakfull suppe i en fei. Det er enkelt å spise mer fisk når suppen er så god, og så lett å lage!

Fiskesuppe

Fiskesuppe er en favoritt i mange norske hjem. Denne fiskesuppen med torsk, laks og reker er til å slurpe i seg.

Avkokt laks

Laks og lykke sydet i laubærblad. Servert med små søte poteter, strålende sitroner, rømme og sprø agurk. Hver bit smaker overskudd!

Fiskekaker med teriyakiwok

Teriyakisaus er en smaksrik soyabasert saus som passer perfekt sammen med sprø wokgrønnsaker. Denne woken gir fiskekakene et herlig løft.

Fiskepinner med grønnsaksblanding og ris

Snarveien til fiskemiddag. Fiskepinner med kokt ris og deilige, sunne grønnsaker. Fiskepinner faller i smak i de fleste hjem, hos både store og små. Fiskepinner er kjapt å tilberede, og tilbehøret kan varieres nesten i det uendelige.

Eggende torsk

Det er en grunn til at tradisjonsrike oppskrifter er blitt nettopp det – og den grunnen er smaken. Ovnsbakt torsk med eggesmør og gulrot er en ny variant av en klassiker.

Ovnsbakt laks med spinatpesto og spekeskinke

Her har du gode råvarer i skjønn harmoni. De syrlige granateplekjernene setter prikken over i-en.

Rødspette og chips

En rask middag, perfekt i en travel hverdag.

Asiatisk ørret med wokede grønnsaker

Denne oppskriften med ørret og wokgrønnsaker har et hint av asiatiske smaker. Retten er et fargekart på tallerkenen, og er like god som den er sunn.

Fiskegryte med laks og grønnsaker

Denne oppskriften på fiskegryte er smakfull og lett å lage. Den vil falle i smak hos både store og små, og trenger bare brød som tilbehør.