Fristende og fargerike fisk- og sjømatmiddager

Setter du en av disse rettene på bordet blir kanskje til og med sjømatskeptikeren overbevist.

Fisk er noe av det beste du kan spise, både med tanke på smak og helse. Innfør fiskemiddag fast en dag i uken som et minimum. La deg inspirere til å lage fiskemiddager med tips og retter vi har samlet her.

Fisk eller sjømat til middag trenger ikke være kjedelig, og det er heller ikke så vanskelig å lage! Hva med en fiskeburger med godt tilbehør eller hjemmelagde fiskepinner? 

Tilberedning
Det er viktig at man ikke varmebehandler fisken og sjømaten for lenge, da blir den fort tørr og smakløs. Mange fisketyper tåler i tillegg mye smak og du skal derfor ikke være redd for å krydre fisken. Smak deg frem med urter, hvitløk, chilli og soyasaus.

Tining av fisk
Det går fint å bruke tint fisk i mange av våre oppskrifter. Frossen fisk kan tines i kjøleskapet over natten. Men det beste resultatet får du hvis du tiner fisken raskt i kaldt vann, da blir den saftigere og beholder den gode smaken. Legg fiskefiletene i en tett plastpose, press ut luften og lukk posen godt igjen. Fyll opp vasken eller en bolle med kaldt vann og legg posen i vannet. La fisken ligge i 20-30 minutter, eller til den er tint.

Fisk er sunt!
Det er mange helsefordeler ved å spise fisk og sjømat, men det er ikke bare sunt – det er godt!
Flere studier viser at et regelmessig inntak av fisk i kostholdet har en gunstig effekt på helsen. Fisk inneholder lite fett, og fettet det består av er hovedsakelig flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor. Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen. Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer . 

Fisk og sjømat er en viktig del av et balansert kosthold og det er anbefalt å spise minst 3 porsjoner fisk pr uke, hvor av to er fete fisketyper.

kilde: mathjelpen.no

Relatert innhold

Pannestekt ørret med soyaglaserte grønnsaker

Saftig ørret og asiatiske smaker er en herlig kombinasjon. Denne fargerike retten er ikke bare pen å se på, den er også kjapp å tilberede og en fryd å spise.

Tagliatelle med scampi

Pasta smaker herlig med scampi til! Marinering tar scampien til nye høyder. Det beste er å la scampien ligge i marinaden i et døgn, men du kan også marinere dem samme dag som retten skal tilberedes.

Fiskepinner i rundstykke med Kesam-dressing

Fiskepinner i rundstykke er en kjapp middag, og også perfekt som lunsj eller kveldsmat. Servert sammen med grønnsakstaver og Kesam-dipp får du en næringsrik og sunn rett.

Terteskjell med fiskepudding og reker i hvit saus

Denne retten har lange tradisjoner og vi ønsker å hente den frem igjen i all sin prakt, fylt med reker og fiskepudding i deilig hvit saus.

Fiskekaker med patatas bravas

Patatas bravas som på spansk betyr «ildfulle poteter», er stekte potetbåter i spicy tomatsaus. Et ypperlig tilbehør som virkelig vil piffe opp denne fiskekakemiddagen.

Fiskekakewok med stekt ris

Prøv wok med fiskekaker og grønnsaker som et sunt og velsmakende innslag i ukemenyen!

Fiskekaker med brokkoli- og baconsalat

Gi et vårlig løft til fiskekakene med en frisk brokkoli- og baconsalat som tilbehør. Denne retten er både sunn, god og enkel å lage.

Pot pie med fiskepinner

Pot pie er en amerikansk klassiker som på norsk kan oversettes til «opp-ned-pai». Bunnen er nemlig på toppen over fyllet. Her har vi brukt potetmos som pailokk, i perfekt kombinasjon med fiskepinnene.

Fiskeburger med finrevet gulrot og hvitløksdressing

Fiskeburger smaker perfekt på travle hverdager. Med knasende grønnsaker, pommes frites og deilig dressing blir dette garantert en favoritt.

Spicy nachos med ørret

Er du glad i nachos og liker fisk, er dette gjerne noe for din gane. Topp den med fyldig avokadokrem og litt oppskjært avokado. Retten passer også godt som snacks eller siderett.

Tagliatelle med pestolaks

Laks, pesto og pasta er en uslåelig kombinasjon som garantert blir en vinner på middagsbordet!

Fiskekaker med varm sursøt eplesalat

Server fiskekakene med forfriskende følge. Sursøt eplesalat med råkost, paprika og ananas setter en søt og syrlig piff på fiskekakene.

Sashimilaks

Laks for smaksløker! Smaken av Asia med norsk laks og ingefær. Smaken av lodderogn, chili og nytelse med spisepinner i hånden.

Sprøbakt torsk med karridressing

Server sprøbakt torsk med fløtepoteter og en frisk salat til. Den smaksrike karridressingen gir måltidet en ekstra piff. Middagsretten passer til både hverdag og helg.

Ørret i papiljott

Når ørreten blir bakt i papir bevares både smak og næring. Sammen med finkuttede grønnsaker får du en saftig fiskemiddag, like sunn som den er god!

Fiskeburger med salsa verde

Her får du oppskriften på en saftig fiskeburger med salat, hjemmelaget kremet dressing og salsa verde.

Scampi med kremet karrisaus

Dette er en rett med et hav av smaker. Den passer godt både til helgekos og som søndagsmiddag – eller på en helt vanlig hverdag dersom du ønsker å sette litt ekstra stas på hverdagsmiddagen.

Klippfisk med hvit saus og bacon

Klippfisk kan brukes til mer enn bacalao. Klippfisk med hvit saus og bacon er et smakfullt alternativ.

Fish'n chips med ertepuré

Knasende sprø fisk med pommes frites og fersk ertepuré. Denne retten er et snadder fiskemåltid med britisk opphav, og med litt norsk preg.

Hjemmelagde fiskepinner

Server deilige hjemmelagde fiskepinner med ovnsbakte søtpoteter og brokkoliris. Denne retten vil ta deg med storm.

Fiskekaker med brokkoli- og baconsalat

Gi et vårlig løft til fiskekakene med en frisk brokkoli- og baconsalat som tilbehør. Denne retten er både sunn, god og enkel å lage.

Wok med scampi

Dette er en fargerik smaksbombe med ingefær og sweet chilisaus.

Fiskesuppe

Lager du suppe med ferdig suppebase, har du en smakfull suppe i en fei. Det er enkelt å spise mer fisk når suppen er så god, og så lett å lage!

Hjemmelaget fiskesuppe

Fiskesuppe er en favoritt i mange norske hjem. Denne fiskesuppen med torsk, laks og reker er til å slurpe i seg.

Avkokt laks

Laks og lykke sydet i laubærblad. Servert med små søte poteter, strålende sitroner, rømme og sprø agurk. Hver bit smaker overskudd!

Fiskekaker med teriyakiwok

Teriyakisaus er en smaksrik soyabasert saus som passer perfekt sammen med sprø wokgrønnsaker. Denne woken gir fiskekakene et herlig løft.

Fiskepinner med grønnsaksblanding og ris

Snarveien til fiskemiddag. Fiskepinner med kokt ris og deilige, sunne grønnsaker. Fiskepinner faller i smak i de fleste hjem, hos både store og små. Fiskepinner er kjapt å tilberede, og tilbehøret kan varieres nesten i det uendelige.

Eggende torsk

Det er en grunn til at tradisjonsrike oppskrifter er blitt nettopp det – og den grunnen er smaken. Ovnsbakt torsk med eggesmør og gulrot er en ny variant av en klassiker.

Ovnsbakt laks med spinatpesto og spekeskinke

Her har du gode råvarer i skjønn harmoni. De syrlige granateplekjernene setter prikken over i-en.

Ovnsbakt torsk med tomat og linser

Torsk trenger ikke å være kjedelig. Her har du oppskriften på en enkel rett med spennende smaker.

Rødspette og chips

En rask middag, perfekt i en travel hverdag.

Honning- og teriyake-marinert ørret og scampi

Ørret og scampi marinert på asiatisk vis kan fort bli en ny favoritt. Servert med ovnsstekte poteter og cherrytomater får vi en sunn og lett middag med deilige smaker.