14. juni markerer vi Sjømatens dag, og det er en perfekt anledning til å gi fisk og sjømat litt ekstra oppmerksomhet – enten du griller, steker, damper eller serverer det kaldt. Sjømat passer perfekt til sommermåltider, og byr på både smak, variasjon og helsefordeler.
Fisk og sjømat er noe av det beste du kan spise – både for kroppen og smaksløkene. Det er lett, næringsrikt og utrolig allsidig. Hvis du ikke allerede har det som fast vane, er dette et godt tidspunkt å innføre en fast sjømatmiddag i uken – som et minimum.
Vi har samlet våre beste oppskrifter på både fisk og sjømat, slik at du enkelt kan finne inspirasjon – enten du vil prøve deg på grillspyd med laks, kremet fiskesuppe, blåskjell med hvitløk, eller noe så enkelt som ovnsbakt torsk med friske urter.
Fisk eller sjømat til middag trenger ikke være kjedelig, og det er heller ikke så vanskelig å lage!
La deg inspirere til å lage middager med tips og retter vi har samlet her!
Tilberedning
Det er viktig at man ikke varmebehandler fisken og sjømaten for lenge, da blir den fort tørr og smakløs. Mange fisketyper tåler i tillegg mye smak og du skal derfor ikke være redd for å krydre fisken. Smak deg frem med urter, hvitløk, chilli og soyasaus.
Tining av fisk
Det går fint å bruke tint fisk i mange av våre oppskrifter. Frossen fisk kan tines i kjøleskapet over natten. Men det beste resultatet får du hvis du tiner fisken raskt i kaldt vann, da blir den saftigere og beholder den gode smaken. Legg fiskefiletene i en tett plastpose, press ut luften og lukk posen godt igjen. Fyll opp vasken eller en bolle med kaldt vann og legg posen i vannet. La fisken ligge i 20-30 minutter, eller til den er tint.
Fisk er sunt!
Det er mange helsefordeler ved å spise fisk og sjømat, men det er ikke bare sunt – det er godt!
Flere studier viser at et regelmessig inntak av fisk i kostholdet har en gunstig effekt på helsen. Fisk inneholder lite fett, og fettet det består av er hovedsakelig flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor. Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen. Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer .
Fisk og sjømat er en viktig del av et balansert kosthold og det er anbefalt å spise minst 3 porsjoner fisk pr uke, hvor av to er fete fisketyper.
Setter du en av disse rettene på bordet blir kanskje til og med sjømatskeptikeren overbevist.
kilde: mathjelpen.no