Melk brukt på ulike måter: kaffedrikk med isbiter og vaniljeis med kaffeskum

Melk - en allsidig ingrediens fra frokost til dessert

Melk er mange nordmenns favorittdrikke til frokost, men inntas også til lunsj, middag og kvelds. Melkens merkedag er søndag 1. juni.

I tillegg til drikke brukes melk ofte i matlaging, f.eks. som ingrediens i grøt, bakverk og sauser, og som råstoff for produksjon av smør, ost og myseprodukter. Flere har laktoseintoleranse og kan ikke drikke melk eller spise produkter som inneholder melk. Laktose er navnet på karbohydratene som finnes i melk. I matlaging har det nå blitt enkelt å erstatte disse produktene med laktosereduserte og -frie produkter. 

Melk har også fått sin egen merkedag - Verdens melkedag søndag 1. juni.

Oppskrifter med melk er også en fin måte å bruke opp melk som ikke er helt fersk eller nærmer seg utløpsdato, men som gjør seg godt i matretter som for eksempel grøt, vafler, pannekaker, lapper og i sauser.

 

Hvor mye melk er det sunt å drikke? 

De norske helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss tre porsjoner (1 porsjon = 2 dl) med melk og meieriprodukter hver dag.

 

Er det laktose i ost?

Ost kan være et godt valg for personer med laktoseintoleranse. Dette skyldes at alle faste, modne oster er naturlig fri for laktose. Gulost blir naturlig laktosefri gjennom produksjonsprosessen. Ost er kilde til jod, kalsium og vitamin B12.

 

Hvorfor skal ikke melk stå i kjøleskapsdøra?

Det kan føre til uønsket bakterievekst og at den raskere blir dårlig. En slik plassering av melk i kjøleskapet er ikke å anbefale fordi temperaturen fort kan bli ujevn og dermed gjøre melken dårlig. Noen nyere kjøleskap er nå utstyrt med egen kjøler i døren, nettopp for å sikre at ikke varer som står i døra blir fortere dårlig.

Her har vi samlet oppskrifter som har melk som ingrediens, og husk at du i alle oppskrifter kan erstatte vanlige melkeprodukter med laktosereduserte og -frie produkter.