Gratinert hel blomkål

Gratinert hel blomkål er godt tilbehør til kylling eller svin, men smaker også nydelig som et vegetarisk måltid i seg selv.

60+ min
Enkel
Gratinert hel blomkål
Tips!

Forslag til tilbehør:
Sprøstekt bacon eller spekeskinke
Hakkede ristede hasselnøtter, mandler eller pinjekjerner
Urter som gressløk, persille eller basilikum
Chiliflak

Slik gjør du

    1. 1
      Rens blomkålen for grove blader og fjern litt av den tykke stilken. Kok blomkålen knapt mør, 8–10 minutter, i lettsaltet vann. La blomkålen få renne godt av seg og legg den over i en passende ildfast form.
    2. 2
      Varm ovnen til 220 °C.
    3. 3
      Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet og la det frese et par minutter over middels varme under konstant omrøring.
    4. 4
      Visp inn melk og fløte. Gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
    5. 5
      Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn halvparten av osten og parmesanen.
    6. 6
      Smak sausen til med salt og kvernet pepper. Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten.
    7. 7
      Gratiner blomkålen midt i ovnen i ca. 25 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
    8. 8
      Topp gjerne det hele med bacon, nøtter, hakkede urter og et lite dryss med chiliflak.