Gratinert hel blomkål
Gratinert hel blomkål er godt tilbehør til kylling eller svin, men smaker også nydelig som et vegetarisk måltid i seg selv.
60+ min
Enkel
Tips!
Forslag til tilbehør:
Sprøstekt bacon eller spekeskinke
Hakkede ristede hasselnøtter, mandler eller pinjekjerner
Urter som gressløk, persille eller basilikum
Chiliflak
Slik gjør du
- 1Rens blomkålen for grove blader og fjern litt av den tykke stilken. Kok blomkålen knapt mør, 8–10 minutter, i lettsaltet vann. La blomkålen få renne godt av seg og legg den over i en passende ildfast form.
- 2Varm ovnen til 220 °C.
- 3Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet og la det frese et par minutter over middels varme under konstant omrøring.
- 4Visp inn melk og fløte. Gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
- 5Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn halvparten av osten og parmesanen.
- 6Smak sausen til med salt og kvernet pepper. Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten.
- 7Gratiner blomkålen midt i ovnen i ca. 25 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
- 8Topp gjerne det hele med bacon, nøtter, hakkede urter og et lite dryss med chiliflak.
- 1