
Vi feirer verdens eggdag!
Hvert år feires «Verdens eggdag» den andre fredagen i oktober. Egget har faktisk sin egen internasjonale organisasjon: The International Egg Commission!
Det er ikke uten grunn at egget kan kalles en unik matvare. Det er lett tilgjengelig, spises over hele verden, og oppbevares i sin naturlige emballasje, nemlig i eggeskallet. Egget blir gjerne kalt «naturens egen vitaminpille», fordi det inneholder en lang rekke med nyttige næringstoffer som kroppen trenger. Dessuten har det suverene egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen.
Tre fakta om det suverene egget:
- Et egg inneholder mellom 55 og 90 kilokalorier (varierer etter størrelsen på egget)
- Egg gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold, bortsett fra vitamin C
- Egg er naturlig rikt på protein, vitamin D, E, B2 , B12 , folsyre og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til vitamin A og jern.
Faktisk spiser nordmenn gjennomsnittlig et halvt egg per dag, og eggforbruket har økt her til lands de siste årene.
Hvite eller brune egg?
Fargen på eggeskallet har ingen betydning for kvaliteten, smaken, næringsverdien, kokeegenskapene eller mengden av hvitte eller plomme i egget. Fargen på skallet handler kun om hønerasen. I Norge har vi tradisjonelt hatt flest hvite høner, derfor ser vi mest hvite egg i butikkene.
Mange bruksområder for egg:
1. Baking: Egg gir fuktighet, struktur og heving i bakverk som kaker, brød og muffins.
2. Binding: De kan fungere som bindemiddel i retter som kjøttkaker eller vegetarburger.
3. Emulgering: I sauser som majones og hollandaise, hjelper egg til med å blande fett og vann.
4. Steke og grille: Omeletter, frittataer og quiches er deilige måter å bruke egg på.
5. Koking: Hardkokte og bløtkokte egg er enkle og næringsrike snacks eller tillegg til salater.
6. Desserter: Eggeplommer er ofte brukt i rike desserter som crème brûlée og iskrem.
7. Klaring: I matlaging og brygging brukes egg ofte til å klare buljong og drikker.
8. Pensling: Et sammenpisket egg kan pensles på deig for å gi en gylden finish.
9. Proteinshake: Noen mennesker bruker rå egg i proteinshakes, selv om dette medfører en risiko for salmonellainfeksjon.
10. Ansiktsmasker: På grunn av deres næringsrike profil, blir egg også noen ganger brukt i hjemmelagde ansiktsmasker.
Når er et egg dårlig?
Dersom du får sprekker i eggeskallet bør du bruke opp egget så raskt som mulig. Når det er sprekk i eggeskallet, blir egget etter hvert dårlig. Den eneste måten å sjekke om du har et råttent egg på, er å knekke det opp i en kopp. Et råttent egg lukter ikke godt, så det vil du garantert kjenne på lukta!
Hvorfor ikke lage en spennende ny rett med egg i anledning «Verdens eggdag» på fredag 10. oktober?
Oppskrifter
Bløte egg med gressløksmør og toast
20 min|EnkelBrokkolisuppe med kokt egg
20-40 min|EnkelRask tomatsuppe med smilende egg
20 min|EnkelPytt i panne i pannekaker
20-40 min|EnkelHøstsalat med laks, egg og poteter
20-40 min|EnkelSpansk omelett
20-40 min|EnkelBakt avokado med egg
20 min|EnkelAvokadotoast med egg
20 min|EnkelBreakfast for Champions Burger
20 min|EnkelBondeomelett med wienerpølser
20-40 min|EnkelSpanskinspirert fiskepudding med reker
40-60 min|EnkelEggesalat
20 min|EnkelOst og løkpai
60+ min|MiddelsPai med pølse
60+ min|EnkelPølser og egg i brød
60+ min|MiddelsVafler
60+ min|EnkelEggende torsk
20-40 min|MiddelsHøstburger med hjemmelaget gulrotburgerbrød
60+ min|MiddelsPaprika-egg
20 min|EnkelSaftig eggerøre
20 min|EnkelLofoten Hjemmelagde Fiskekaker med kapers, egg og pepperrotsmør
20 min|MiddelsCrispisalat med egg og spekeskinke
20 min|EnkelBurger med bacon og egg
40-60 min|EnkelFiskekaker med eggesmør og kremet potetmos
20-40 min|EnkelHjemmelaget béarnaisesaus
20-40 min|VanskeligBulgursalat med egg
20 min|EnkelClafoutis med moreller
60+ min|EnkelEplekake
40-60 min|Enkel