Hjemmelaget béarnaisesaus
Slå til med deilig hjemmelaget béarnaisesaus!
20-40 min
Vanskelig
Tips!
Hvis béarnaissausen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle, for så å spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt og blitt «grynete» må du nok begynne på nytt.
Slik gjør du
- 1Smelt smøret over svak varme til klart fett og hvitt melkestoff skiller seg. Ta av det klare fettet og hold det varmt (ca. 60 °C).
- 2Rens og finhakk løken. Bland løk, eddik, vann og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til ca. ½ dl, la gjerne et par estragonstilker få koke med også. Ha blandingen over i en glass- eller stålbolle (ta eventuelt ut estragonstilkene). Tilsett eggeplommer og hakket estragon og pisk kraftig til det skummer.
- 3Sett bollen over en kjele med vann som er nesten kokende, men ikke la bollen være nær vannet. Pisk til skummet blir varmt og begynner å tykne. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert.
- 4Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Virker den for tykk kan du justere konsistensen ved å tilsette noen dråper vann.
- 5Smak til med salt, og eventuelt pepper hvis nødvendig. Server sausen med det samme.
- 6Tips! Béarnaisesausen fungerer perfekt som tilbehør til karbonadesmørbrød med karamellisert løk.
- 1