Hjemmelaget béarnaisesaus

Slå til med deilig hjemmelaget béarnaisesaus!

20-40 min
Vanskelig
Hjemmelaget béarnaisesaus
Tips!

Hvis béarnaissausen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle, for så å spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt og blitt «grynete» må du nok begynne på nytt.

Slik gjør du

    1. 1
      Smelt smøret over svak varme til klart fett og hvitt melkestoff skiller seg. Ta av det klare fettet og hold det varmt (ca. 60 °C).
    2. 2
      Rens og finhakk løken. Bland løk, eddik, vann og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til ca. ½ dl, la gjerne et par estragonstilker få koke med også. Ha blandingen over i en glass- eller stålbolle (ta eventuelt ut estragonstilkene). Tilsett eggeplommer og hakket estragon og pisk kraftig til det skummer.
    3. 3
      Sett bollen over en kjele med vann som er nesten kokende, men ikke la bollen være nær vannet. Pisk til skummet blir varmt og begynner å tykne. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert.
    4. 4
      Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Virker den for tykk kan du justere konsistensen ved å tilsette noen dråper vann.
    5. 5
      Smak til med salt, og eventuelt pepper hvis nødvendig. Server sausen med det samme.
    6. 6
      Tips! Béarnaisesausen fungerer perfekt som tilbehør til karbonadesmørbrød med karamellisert løk.