Slik bruker du opp julematrestene

Ikke kast julematen og julekakene selv om du får mange rester. Vi gir deg gode tips til hva du kan lage av dem.

Ønsker du deg en litt mer bærekraftig jul? Da kan første steg på veien være å faktisk spise opp all julematen du handler inn. 

Det er en kjent sak at det gjerne blir laget for mye mat i julen, man vil jo nødig gå tom for godsakene. Det som ofte skjer er imidlertid at man sitter igjen med både ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt, pepperkaker og annet godt i lange baner.

Dette sammenfaller som regel med at man kanskje begynner å bli litt lei av julemat og kunne tenke seg noen andre smaker. Vi har tipsene til hvordan du får brukt opp restene samtidig som du lager god mat. 

 

Ribbe 

Du skal ikke langt ut i romjulen før de fleste har fått nok av den klassiske ribba, men hva om du lager en ribbeburger med digg tilbehør? En lefse med ribbe og rødbetsalat er også en ypperlig og svært appetitelig måte å bli kvitt ribberestene på.

Medisterkaker

Når det kommer til medisterkaker og medisterpølser passer de perfekt i en pytt i panne. Kanskje har du også noen potetrester du får brukt  opp. Kutt opp kokte poteter, løk og paprika og stek det. Del opp medisterkaker og medisterpølser og stek det sammen med grønnsakene. Topp det hele gjerne med speilegg og server med en god tomatketchup til. 

Du kan også lage en deilig restegryte med medisterkaker og pølser.

Pinnekjøtt

For å bli kvitt siste rest av pinnekjøttet kan du lage en ny vri på brennende kjærlighet. Vi garanterer at dette blir en suksess. Deilig, fyldig potetmos, pinnekjøttrester og stekte epler. Har du vann i munnen allerede?

Kalkun

Hvis du kjøper en hel kalkun skal man være mange til bords for å unngå rester. Hvis du ikke skal ha så mange på middag kan et godt tips være å heller kjøpe kalkunbryst så får du litt mer passende mengde mat. Men ender du opp med rester er det heldigvis mye du kan bruke de til. Hva med en lun salat, eller en kremet pastarett?

Julekaker

Hvis du har bakt syv slag eller mer, er det vanskelig å unngå rester. Heldigvis er det andre bruksområder for restekaker enn fuglemat.

  • Lag hjemmelaget vaniljeis og ha i kakesmuler, eller rør inn kakesmuler i ferdigkjøpt vaniljeis.
  • Knus julekakene og bruk dem som bunn i for eksempel ostekake eller kremkake.
  • Knus julekakene og tilsett bringebærsyltetøy, kakao og litt romessens. Rull sammen til små baller og strø på med kakepynt eller kokos, vips har du deilige romkuler.