Slik bruker du opp julematrestene

Ikke kast julematen og julekakene selv om du får mange rester. Vi gir deg gode tips til hva du kan lage av dem.
Ønsker du deg en litt mer bærekraftig jul? Da kan første steg på veien være å faktisk spise opp all julematen du handler inn. 
 
Det er en kjent sak at det gjerne blir laget for mye mat i julen, man vil jo nødig gå tom for godsakene. Det som ofte skjer er imidlertid at man sitter igjen med både ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt, pepperkaker og annet godt i lange baner.
 
Dette sammenfaller som regel med at man kanskje begynner å bli litt lei av julemat og kunne tenke seg noen andre smaker. Vi har tipsene til hvordan du får brukt opp restene samtidig som du lager god mat. 
 
 
Ribbe
Du skal ikke langt ut i romjulen før de fleste har fått nok av den klassiske ribba, men hva om du lager en ribbeburger med digg tilbehør? En lefse med ribbe og rødbetsalat er også en ypperlig og svært appetitelig måte å bli kvitt ribberestene på.

Medisterkaker
Når det kommer til medisterkaker og medisterpølser passer de perfekt i en pytt i panne. Kanskje har du også noen potetrester du får brukt  opp. Kutt opp kokte poteter, løk og paprika og stek det. Del opp medisterkaker og medisterpølser og stek det sammen med grønnsakene. Topp det hele gjerne med speilegg og server med en god tomatketchup til. 

Du kan også lage en deilig restegryte med medisterkaker og pølser, oppskrift finner du her.

Pinnekjøtt
For å bli kvitt siste rest av pinnekjøttet kan du lage en ny vri på brennende kjærlighet. Vi garanterer at dette blir en suksess. Deilig, fyldig potetmos, pinnekjøttrester og stekte epler. Har du vann i munnen allerede? Oppskriften finner du her.

Kalkun
Hvis du kjøper en hel kalkun skal man være mange til bords for å unngå rester. Hvis du ikke skal ha så mange på middag kan et godt tips være å heller kjøpe kalkunbryst så får du litt mer passende mengde mat. Men ender du opp med rester er det heldigvis mye du kan bruke de til. Hva med en lun salat, eller en kremet pastarett?

Julekaker
Hvis du har bakt syv slag eller mer, er det vanskelig å unngå rester. Heldigvis er det andre bruksområder for restekaker enn fuglemat.

  • Lag hjemmelaget vaniljeis og ha i kakesmuler, eller rør inn kakesmuler i ferdigkjøpt vaniljeis.
  • Knus julekakene og bruk dem som bunn i for eksempel ostekake eller kremkake.
  • Knus julekakene og tilsett bringebærsyltetøy, kakao og litt romessens. Rull sammen til små baller og strø på med kakepynt eller kokos, vips har du deilige romkuler.

Relatert innhold

Medisterkaker i hjertesalat

Rester av medisterkaker er det perfekte utgangspunkt for denne lille retten. Medisterkakene er toppet med tyttebær­­rømme som er både fargerikt, friskt og godt. Pynt gjerne med litt hakkede friske urter som persille, gressløk eller timian.

Sosisser med rosenkål, ingefær og mandler

Stekte små sosisser trives veldig godt sammen med rosenkål, ingefær, ristede mandler, tranebær og granateplekjerner. Sosisser kan erstattes med julepølse delt i grove biter eller skiver. Uansett pølsefasong smaker det godt med en litt sterk sennep som tilbehør.

Juletapaskrans

En flott påleggskrans som blir bordets midtpunkt. Her er det bare å mikse og matche i vei. Servert med godt brød og aioli har du alt du trenger til juletapasen.

Ribbepizza

Bruk opp restene av ribben eller ribbensteken og lag en spennende pizza!

Ribbeburger med dirty fries

Dette er en spennende vri på burger og fries, med ribbe og mandelpotet i hovedrollene. Og har du rester igjen fra julemiddagen, er dette en fin måte å bruke ribbestykkene på!

Ribbewrap

Ribberestene etter julemiddagen kan spille hovedrollen i en saftig wrap! Prøv denne smakfulle Asia-inspirerte retten med frisk coleslaw og mangosalsa.

Lefse med ribbe og rødbetsalat

Lefse med ribberester er en klassiker i julen, og blir enda bedre med denne rødbetsalaten. Retten er perfekt som lunsj eller en rask middag!

Grønn julesalat med kalkunrester

En frisk supergrønn salat smaker godt etter all julematen. Her får du brukt kalkunrestene på en god og sunn måte.

Knuste poteter med parmesan og rømmedressing

Dette er en perfekt måte å bruke opp potetrester. Resultatet bli sprø og luftige poteter som er et godt tilbehør til det meste.