Tomater i forskjellige farger og størrelser

Finn din tomatfavoritt og favorittoppskrift!

Tomaten kom opprinnelig fra Sør-Amerika og kom til Europa med Columbus.Tomatplanten ble i starten brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomaten ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Men visste du at i Italia kaller de tomaten for pomodoro (gulleple)?

Det var så sent som etter første verdenskrig at tomaten ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomater dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomater finnes i mange ulike farger og størrelser, og enkelte typer er søtere enn andre. De kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule, og i størrelsen varierer de fra bifftomater ned til de mindre cherrytomater, og de selges i løsvekt eller på stilk. Men felles for de alle er at de er supersunne. 

Viste du forresten at selv om tomaten i norske husholdninger oppfattes som en grønnsak er den botanisk sett en frukt, med ett stort og saftig bær?

Egenskaper
Tomat har lavt energi og fettinnhold, og er en kilde til betakaroten og C-vitamin. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens C-vitamin styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.Tomaten får rødfargen fra plantestoffet lykopen (antioksidanter) - jo mer rødfarge, desto mer lykopen. Selv om tomaten er sunn naturell, er varmebehandlede tomater enda sunnere. Dette skyldes at det ved varmebehandling frigjøres mer lykopen fra tomatene som kroppen kan absorbere. Mest lykopen finnes i skallet, og jo rødere tomaten er, desto høyere er innholdet.

Tips! Varm opp tomaten med litt olje på, så får du i deg ekstra mye lykopen

Oppbevaring
Tomater trives bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Men den ideele temperaturen er rundt 12 grader.

Bruksområder
Tomater kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan spises naturell, i salater, som tilbehør, kokt, stekt, grillet, bakt, smørdampet eller gratinert.

Her har vi samlet flere oppskrifter som inneholder tomat som en viktig ingrediens. Det er nesten bare fantasien som setter en stopper for hva man kan bruke tomaten til i matlagingen.

Relatert innhold

Bruschetta med avokado

En rask, enkel og deilig lunsj eller godt som kveldskos.

Caprese salat

En klassisk caprese med små søte tomater passer ypperlig som tilbehør til kylling, eller som et lite måltid i seg selv.

Bakt tomatsalat med timian

Dette er en smaksbombe av et tilbehør. Deilig til et stykke grillet kylling eller blandet med pasta.

Tomatsalat med avokado

Tomater, basilikum, avokado og rødløk er en unik kombinasjon smaksmessig. Salaten kan serveres som en egen liten rett eller som en forrett.

Grillet kjøttpølse med tomat- og olivensalat

Hverdagsfavoritt med fargerik tomat- og olivensalat. Her har vi servert retten med ferdig potetsalat.

Knäckerpølser og tomater på spyd

Ventepølse eller snacks. Hver lille bit er som et lite kyss av kraft og saft.

Sylta tomater (tomatsaus)

Deilige tomater som du kan bruke til pasta eller fisk.

Enkel tomatsalat

Tomater og løk er en herlig kombinasjon. Og når tomatene er søte og smakfulle er det egentlig ikke så mye mer som trengs. Helt enkelt og veldig godt!

Knuste poteter med bakte cherrytomater

Knuste poteter smaker rett og slett kjempegodt. En blanding av potetstappe og kokte poteter. Tilsett smakstilsetning etter hva du liker. Her har vi brukt kruspersille, olivenolje og finhakkede soltørkede tomater.

Tomatsalsa

Tomatsalsa er perfekt å toppe pølser eller burgere med, men passer også godt som tilbehør til kjøttretter og grillmat.