Tomater i forskjellige farger og størrelser

joker.no
Tomater er supersunne og kan brukes til veldig mye forskjellig.

Tomaten kom opprinnelig fra Sør-Amerika og kom til Europa med Columbus.Tomatplanten ble i starten brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomaten ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Men visste du at i Italia kaller de tomaten for pomodoro (gulleple)?

Det var så sent som etter første verdenskrig at tomaten ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomater dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomater finnes i mange ulike farger og størrelser, og enkelte typer er søtere enn andre. De kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule, og i størrelsen varierer de fra bifftomater ned til de mindre cherrytomater, og de selges i løsvekt eller på stilk. Men felles for de alle er at de er supersunne. 

Viste du forresten at selv om tomaten i norske husholdninger oppfattes som en grønnsak er den botanisk sett en frukt, med ett stort og saftig bær?

Egenskaper
Tomat har lavt energi og fettinnhold, og er en kilde til betakaroten og C-vitamin. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens C-vitamin styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.Tomaten får rødfargen fra plantestoffet lykopen (antioksidanter) - jo mer rødfarge, desto mer lykopen. Selv om tomaten er sunn naturell, er varmebehandlede tomater enda sunnere. Dette skyldes at det ved varmebehandling frigjøres mer lykopen fra tomatene som kroppen kan absorbere. Mest lykopen finnes i skallet, og jo rødere tomaten er, desto høyere er innholdet.

Tips! Varm opp tomaten med litt olje på, så får du i deg ekstra mye lykopen

Oppbevaring
Tomater trives bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Men den ideele temperaturen er rundt 12 grader.

Bruksområder
Tomater kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan spises naturell, i salater, som tilbehør, kokt, stekt, grillet, bakt, smørdampet eller gratinert.

Her har vi samlet flere oppskrifter som inneholder tomat som en viktig ingrediens. Det er nesten bare fantasien som setter en stopper for hva man kan bruke tomaten til i matlagingen.

Relatert innhold

Ovnsbakte tomater med ost

Bakte tomater med deilig smeltet ost og parmesan er perfekt som tilskudd på tapasbordet! Det er enkelt å lage, og smaker helt nydelig.

Pastasaus med søte tomater

Lag en enkel tomatsaus på søte tomater! Sausen passer like godt på pasta som på pizza og kan krydres med urter eller chili hvis man ønsker det.

Margheritatoast med hjemmelaget pizzasaus

Hvorfor ikke kombinere to veldig gode retter; pizza og toast!

Bruschetta med mozzarella

En lekker sommerlunsj som er en variant og kombinasjon av den italienske klassikeren Caprese og bruschetta.

Gazpacho – kald tomatsuppe

Denne spanske tomatsuppen med modne tomater og paprika er enkelt å tilberede, proppfull av gode smaker og ypperlig å servere som forrett eller en lett lunsj!

Tomatsuppe med kyllingkjøttboller

En fyldig og smakfull tomatsuppe lager du enkelt selv. Servert sammen med kyllingkjøttboller og ostesmørbrød metter den ekstra godt!

Bruschetta

Bruschetta med smakfulle tomater i flere farger er en superenkel, men skikkelig smakfull rett. Server til tapasen eller som en lett lunsj.

Caprese salat

En klassisk caprese med små søte tomater passer ypperlig som tilbehør til kylling, eller som et lite måltid i seg selv.

Bakt tomatsalat med timian

Dette er en smaksbombe av et tilbehør. Deilig til et stykke grillet kylling eller blandet med pasta.

Tomat- og avokadosalat

En enkel salat med tomat og avokado er perfekt som en lett lunsj, eller som tilbehør til kylling.

Grillet kjøttpølse med tomat- og olivensalat

Hverdagsfavoritt med fargerik tomat- og olivensalat. Her har vi servert retten med ferdig potetsalat.

Knäckerpølser og tomater på spyd

Ventepølse eller snacks. Hver lille bit er som et lite kyss av kraft og saft.

Sylta tomater (tomatsaus)

Deilige tomater som du kan bruke til pasta eller fisk.

Enkel tomatsalat

Tomater og løk er en herlig kombinasjon. Og når tomatene er søte og smakfulle er det egentlig ikke så mye mer som trengs. Helt enkelt og veldig godt!

Knuste poteter med bakte cherrytomater

Knuste poteter smaker rett og slett kjempegodt. En blanding av potetstappe og kokte poteter. Tilsett smakstilsetning etter hva du liker. Her har vi brukt kruspersille, olivenolje og finhakkede soltørkede tomater.

Tomatsalsa

Tomatsalsa er perfekt som topping til pølser eller burgere, men passer også godt som tilbehør til kjøttretter og annet grillmat.