Pasta - en storfavoritt!

Bilde av tagliatelle med ertepesto
Bilde av tagliatelle med ertepesto joker.no
Enkelt, smakfullt og med uendelige variasjoner når det kommer til tilbehør.

Pasta er en av verdens mest elskede matvarer, kjent for sin allsidighet og evne til å forvandle enkle ingredienser til herlige måltider. Den har også fått sin egen merkedag.

Den 25. oktober feires Den internasjonale pastadagen. Dagen ble innført av World Pasta Congress i 1995, med det formål å fremheve pastaen som et næringsrikt og allsidig produkt. Men det er ikke bare denne dagen det spises pasta. Pasta spises i alle mulige varianter og med alle mulige slags sauser hele året. Bruk det som er tilgjengelig og varer som er i sesong.

Opprinnelsen til pastaen er usikker, kanskje kommer den fra Kina. Det som er sikkert er at italierne spiser mest pasta i verden. Og avhengig av hvor i Italia du er, lager de pastaen på forskjellige måter. Pasta er enkel mat som passer til det meste som bacon, kylling, fisk og skalldyr, alene eller bare tilsatt pesto. 

Pasta kan kombineres med en rekke sauser og ingredienser, som tomatbaserte sauser, kremete alfredosauser, eller bare med litt olivenolje og hvitløk eller bare pesto for en minimalistisk rett. Pastaens enkle grunnlag gir rom for kreativitet, noe som gjør den til en favoritt både til hverdager og til søndagsmiddager.

Her får du også 3 enkle tips for å lykkes med pastaen;

1. Ha alltid nok pastavann når du koker pasta, og ha i salt i vannet (bruk gjerne havsalt)

2. Ikke overkok eller underkok pastaen. Smak underveis.

3. Bruk litt av pastavannet i sausen når pastaen er ferdigkokt

Så nå er det bare å invitere til en deilig pastamiddag. Pasta basta!

Relatert innhold

Kremet pasta med kylling, pesto og bacon

En deilig kyllingrett med smak av pesto og bacon – den blir raskt en favoritt i familien!

Pasta- og pølsegrateng

Dette er en enkel og god hverdagsmiddag for hele familien.

Pasta bolognese

Denne velkjente klassikeren med sine enkle ingredienser og rike smak er en sikker vinner rundt middagsbordet!

Kjøttboller i tomatsaus

Kjøttboller i tomatsaus er en klassisk, smakfull og populær middagsrett – men du kan også gjerne bruke den som et tilskudd på tapasbordet.

Pastasaus med søte tomater

Lag en enkel tomatsaus på søte tomater! Sausen passer like godt på pasta som på pizza og kan krydres med urter eller chili hvis man ønsker det.

Tagliatelle med ertepesto

En grønn ertepesto med parmesan gir smak til denne deilige vegetarretten!

One pot

One Pot er en middagsrett der du bruker en og samme gryte til å lage hele middagen – enkelt og smakfullt!

Carbonara med strimlet svinebiff

Lag en ny vri på carbonara ved å tilsette svinekjøtt i strimler. Denne smakfulle retten er mettende og tar kort tid å tilberede.

Hjemmelagde kyllingkjøttboller med kremet pasta

Kremet pasta med kyllingkjøttboller er en uslåelig kombinasjon. Denne retten med hjemmelagde kjøttboller kan fort bli en ny favoritt!

Tagliatelle med scampi og spinat

Denne herlige pastaretten med scampi og spinat i kremet saus med parmesan er virkelig hverdagsluksus!

Pasta med kjøttboller og tomatsaus

Denne godbiten av en klassiker er en sikker vinner på middagsbordet! Topp gjerne herligheten med revet parmesan og frisk basilikum.

Kremet lakse-carbonara

Kremet pasta er likt av store som små. Kanskje kan denne varianten av carbonara med laks bli en ny favoritt på middagsbordet? Sunt, godt og enkelt!

Pølse- og makaronigrateng

Enkel alt-i-ett-middag er perfekt i en hektisk hverdag. Denne barnevennlige retten vil falle i smak hos både store og små.

Pasta med karamellisert løk

Det skjer magi når løk får karamellisere i pannen på lav varme over lengre tid. Når du i tillegg setter det sammen med pasta og parmesan kan det ikke annet enn å bli en vinner!

Pasta med avokadokrem

En kjempegod kremet avokadopasta med spinat og chorizo. Vil du prøve noe annet enn en vanlig pasta med pesto, er dette et spennende alternativ.

Tagliatelle med pestolaks

Laks, pesto og pasta er en uslåelig kombinasjon som garantert blir en vinner på middagsbordet!

Pasta carbonara

Server en italiensk klassiker med norsk vri. Pasta carbonara med spekeskinke er en god pastarett som faller i smak hos de fleste.

Pasta med avokadopesto

Dette er et smakfullt pastamåltid hvor avokado gir fyldighet, og sitron og basilikum tilføyer friskhet. Denne retten passer til både lunsj og som middag.