Tid for lam

Når det gradvis blir mørkere ute, er det endelig tid for innekos med venner og familie. Da passer det også perfekt at lammesesongen er i gang! Her finner du tips til oppskrifter og fremgangsmåte for å tilberede lam. God høst!

Lammesesongen strekker seg hovedsakelig fra sensommer til tidlig høst. Dette er perioden når lam slaktes, og kjøttet er på sitt mest møre og smakfulle. Sesongen er et høydepunkt for norske matentusiaster som ser frem til å nyte lam i forskjellige retter, fra lammestek til lammekoteletter, og sist men ikke minst vår "nasjonalrett" Fårikål.

Fårikålens festdag er en spesiell norsk tradisjon som feires den siste torsdagen i september hvert år. Dagen er dedikert til Norges uoffisielle nasjonalrett, fårikål, som består av lam og kål kokt sammen til en enkel, men utsøkt rett. Denne dagen samles familier og venner for å nyte denne deilige og hjertevarmende retten. Det er en feiring som også markerer overgangen fra sommer til høst og høster inn det beste fra den norske kulinariske kulturen.

 

Slik steker du lam:

  1. La steken tempereres på kjøkkenbenken et par timer, da blir resultatet enda bedre. Mens steken ligger på benken kan du forberede den ved å gni den godt inn med salt og pepper. Bruk gjerne også tørkede eller friske hakkede urter som rosmarin, salvie, timian og/eller persille. Du kan også stikke små hull i steken med en spiss knis og fylle dem med små hvitløkbiter.

  2. Bruk steketermometer, helst digitalt. Stikk termometeret på skrå inn i steken, slik at det sitter midt i den tykkeste delen av låret og slik at spissen ikke er i kontakt med beinet. Legg steken i en langpanne og stek steken nest nederst i ovnen ved 125 °C. Dette er en temperatur som gjør at steken blir likt stekt hele veien igjennom og mør og saftig.

  3. Hvordan du vil ha steken bestemmer du: 
    Ved 65 °C er steken lite stekt 
    Ved 70 °C er steken medium stekt 
    Ved 76 °C er steken gjennomstekt

Og mens steken gjør seg selv kan du sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret...

Vi har samlet en rekke oppskrifter med lam på denne siden, så det er bare å velge og vrake. God middag!

Relatert innhold