Tid for lam

Oppskrift på Fårikålkjøtt
Oppskrift på Fårikålkjøtt
Når det gradvis blir mørkere ute, er det endelig tid for innekos med venner og familie. Da passer det også perfekt at lammesesongen er i gang!

Lammesesongen strekker seg hovedsakelig fra sensommer til tidlig høst. Dette er perioden når lam slaktes, og kjøttet er på sitt mest møre og smakfulle. Sesongen er et høydepunkt for norske matentusiaster som ser frem til å nyte lam i forskjellige retter, fra lammestek til lammekoteletter, og sist men ikke minst vår "nasjonalrett" Fårikål.

Fårikålens festdag er en spesiell norsk tradisjon som feires den siste torsdagen i september hvert år. I år feires den torsdag 26. september.

Dagen er dedikert til Norges uoffisielle nasjonalrett, fårikål, som består av lam og kål kokt sammen til en enkel, men utsøkt rett. Denne dagen samles familier og venner for å nyte denne deilige og hjertevarmende retten. Det er en feiring som også markerer overgangen fra sommer til høst og høster inn det beste fra den norske kulinariske kulturen.

Slik steker du lam:

  1. La steken tempereres på kjøkkenbenken et par timer, da blir resultatet enda bedre. Mens steken ligger på benken kan du forberede den ved å gni den godt inn med salt og pepper. Bruk gjerne også tørkede eller friske hakkede urter som rosmarin, salvie, timian og/eller persille. Du kan også stikke små hull i steken med en spiss knis og fylle dem med små hvitløkbiter.

  2. Bruk steketermometer, helst digitalt. Stikk termometeret på skrå inn i steken, slik at det sitter midt i den tykkeste delen av låret og slik at spissen ikke er i kontakt med beinet. Legg steken i en langpanne og stek steken nest nederst i ovnen ved 125 °C. Dette er en temperatur som gjør at steken blir likt stekt hele veien igjennom og mør og saftig.
  3. Hvordan du vil ha steken bestemmer du: 
    Ved 65 °C er steken lite stekt 
    Ved 70 °C er steken medium stekt 
    Ved 76 °C er steken gjennomstekt

Og mens steken gjør seg selv kan du sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret.

Vi har samlet en rekke oppskrifter med lam på denne siden, så det er bare å velge og vrake. God middag!

Relatert innhold

Fårikål

Fårikål er virkelig et av høstens høydepunkter på middagsbordet. Det er enkelt å lage, men krever at du har god tid – fårikålen må koke minst i 2 timer. Server med lune, kokte poteter til.

Stor porsjon fårikål

Fårikål er høstens festmåltid og av mange anses den som Norges nasjonalrett! Inviter familie, nære venner eller naboer på fårikål-aften. Fårikålen kan gjerne lages dagen i forveien, da har smakene satt seg og blir ekstra god.

Klassisk lammelår

Påskens kulinariske høydepunkt er lammelåret. Det gjør seg selv i ovnen mens du er på skitur eller sitter i solveggen. Og når du kommer tilbake fra tur er lammet og grønnsakene klare til å bli servert.

Lammegryte i fransk stil med erter, løk, squash, gulrøtter og potetmos

Urter, hvitløk og rosmarin. Dette er perfekte aromater til lammekjøtt. Gryten vi har laget bestå av deilige stykker lam i en kraftig og innkokt saus med masse nydelige grønnsaker. en rett man kan lage ferdig dagen før og så varme den før servering.

Lammelår i skiver med fetaostkrem og limemarinert rødløk

Lammelår i skriver er saftig og mørt, og enkelt å lykkes med på grillen!

Gyros av lammestek/lammelår med yoghurtdressing

Har du rester igjen av lammelåret eller -steken? Lag deilig gyros av restene! Den perfekte gatematretten som hele familien vil like.

Spicy kjøttgryte med kål

Er du glad i fårikål? Da bør du prøve denne retten. En spicy versjon hvor lam er byttet ut med okse, og pepper er byttet med ingefær, chili og hvitløk.

Lammeskiver med fetaost og oliven

En liten smak av Hellas mens vi venter på igjen å reise til vår feriefavoritt. Retten lages mens den står i ovnen og koser seg, så det eneste du trenger å gjøre er å pynte bordet.

Lammelår med rotgrønnsaker og rødvinsaus

Saftig lammelår hører påsken til, og her servers det med klassisk tilbehør som bakte rotgrønnsaker, fløtegratinerte poteter og rødvinsaus.

Utbenet lammestek med mynte, honningglaserte gulrøtter, fløtepoteter og skysaus

Lammestek uten ben er en enkel og deilig måte å server lammet på. Vi har laget nydelige gulrøtter glasert i appelsinsaft og honning, og vi serverer steken med de deiligste fløtepoteter til.