Lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker

Lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

En lammestek nærmest «gjør seg selv» i stekeovnen. Fyll formen med steken, rotgrønnsaker, hvitløk, poteter og halve sitroner. Etter noen timers tålmodighet, er resultatet fantastiske smaker og et supert måltid.

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovn til 125 °C. Krydre lammestek med salt og pepper. Brun steken i en varm stekepanne med smør, og legg den over i en langpanne eller en stor ildfast form. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av steken.
Skrell gulrot og pastinakk og del i grove biter. Del poteter, hvitløk og sitron i to. Legg alt rundt steken og ha på et par kvister rosmarin.
Hell på vann eller vin.
Tips! En stek som veier mer enn 2,5 kg trenger du ikke å brune i stekepanne først. Steken vil få sin bruning og farge i stekeovnen, siden den står over lengre tid.
Sett langpannen midt i stekeovnen. Når termometeret viser 65-70 °C er steken medium stekt, og ved 76 °C er steken gjennomstekt. Steketiden kan variere etter tykkelse på kjøttet, men beregn ca. 2 timer på en stek som veier 1,5 kilo.
Tips! Ta vare på stekesjyen. Den er full av god smak og passer ypperlig som saus.
La steken hvile 15-20 minutter før den skjæres opp. Kjenn på grønnsakene og poteten. Hvis de trenger litt lengre tid på å bli ferdige, kan de stå i ovnen mens steken hviler. Skru da opp temperaturen litt og øs stekesjy over.
Server gjerne lammesteken med stekesjyen og en god ripsgelé.