Ingredienser
Påskens kulinariske høydepunkt er lammelåret. Det gjør seg selv i ovnen mens du er på skitur eller sitter i solveggen. Og når du kommer tilbake fra tur er lammet og grønnsakene klare til å bli servert.
Fremgangsmåte
-
Hvis låret er fryst må det tines. Låret skal tines i kjøleskap og bør ligge i ca. 1 dag. Hvis lammelåret er for stort for ovnen, sager du av litt av beinet med en sag.
-
Gni lammesteken inn med salt og pepper. Lag ca. 12 små lommer i låret med en spiss kniv på lårets skinnside (den hviteste delen). Del 3 hvitløksfedd i 4 staver og stikk stavene i hullene. Riv av rosmarinblader og stikk et blad i hvert hull.
-
Finn frem en langpanne. Legg lammelåret på midten. I en bolle blander du grønnsaker og olivenolje. Salt og pepre. Strø grønnsaksterninger og løkbåter og hele hvitløksfedd rundt kjøttet. Legg noen kvister rosmarin og laurbærblader sammen grønnsakene. Hell vann i bunnen på langpannen og sett midt i ovnen på 125 °C.
-
La stå i ca. tre timer til kjernetemperaturen viser 65 ºC. Da er steken rosa. Ved 70 ºC er steken gjennomstekt. Ta ut steken og pakk den inn i folie og la den hvile en halv times tid før du skjærer den i skiver.
-
Ta ut grønnsakene og hold dem varme, mens du siler kraften.
-
Kok poteter møre.
-
Kok opp kraften og smak til med salt og pepper. Kanskje trenger kraften en skvett soyasaus hvis du har. Jevn eventuelt med litt Maizena utblandet i kaldt vann.
-
Server lammelår i skiver med sky, grønnsaker og kokte poteter.
-
Passer utmerket godt med fløtegratinerte poteter, se oppskriften, «Utbenet lammestek med mynte, honningglaserte gulrøtter, fløtepoteter og skysaus».
-
Rester av kjøtt kan brukes til å lage deilige Gyros. Se oppskrift på Gyros her.