Klassisk lammelår

Klassisk lammelår

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Påskens kulinariske høydepunkt er lammelåret. Det gjør seg selv i ovnen mens du er på skitur eller sitter i solveggen. Og når du kommer tilbake fra tur er lammet og grønnsakene klare til å bli servert.

Fremgangsmåte

Hvis låret er fryst må det tines. Låret skal tines i kjøleskap og bør ligge i ca. 1 dag. Hvis lammelåret er for stort for ovnen, sager du av litt av beinet med en sag.
Gni lammesteken inn med salt og pepper. Lag ca. 12 små lommer i låret med en spiss kniv på lårets skinnside (den hviteste delen). Del 3 hvitløksfedd i 4 staver og stikk stavene i hullene. Riv av rosmarinblader og stikk et blad i hvert hull.
Finn frem en langpanne. Legg lammelåret på midten. I en bolle blander du grønnsaker og olivenolje. Salt og pepre. Strø grønnsaksterninger og løkbåter og hele hvitløksfedd rundt kjøttet. Legg noen kvister rosmarin og laurbærblader sammen grønnsakene. Hell vann i bunnen på langpannen og sett midt i ovnen på 125 °C.
La stå i ca. tre timer til kjernetemperaturen viser 65 ºC. Da er steken rosa. Ved 70 ºC er steken gjennomstekt. Ta ut steken og pakk den inn i folie og la den hvile en halv times tid før du skjærer den i skiver.
Ta ut grønnsakene og hold dem varme, mens du siler kraften.
Kok poteter møre.
Kok opp kraften og smak til med salt og pepper. Kanskje trenger kraften en skvett soyasaus hvis du har. Jevn eventuelt med litt Maizena utblandet i kaldt vann.
Server lammelår i skiver med sky, grønnsaker og kokte poteter.
Passer utmerket godt med fløtegratinerte poteter, se oppskriften, «Utbenet lammestek med mynte, honningglaserte gulrøtter, fløtepoteter og skysaus».
Rester av kjøtt kan brukes til å lage deilige Gyros. Se oppskrift på Gyros her.