Svinaktig godt

Svin er magert kjøtt som tåler mye smak, det gjør den til en vinner på middagsbordet.

Enten du planlegger et middagsselskap eller trenger inspirasjon til en hverdagsmiddag så er svinekjøtt et godt alternativ. Det magre kjøttet gir deg et sunt utgangspunkt som kan smaksettes med det meste.  Grisen har også faktisk sin egen dag Grisen dag som er onsdag 17. januar (2024).

Hvordan steke svinekjøtt?
La gjerne kjøttet ligge på kjøkkenbenken og temperere seg i ca. 30 minutter før tilberedning.

Bruker du frossent svinekjøtt er det viktig å tine den langsomt i kjøleskap før den skal brukes for å holde den mest mulig saftig.

Svinekjøttet må ikke være gjennomstekt, men nesten. En kjernetemperatur på 68-70 grader gir som oftest et perfekt resultat. Et godt tips er å bruke et steketermometer både når du steker hel svinefilet eller svineskiver i panne eller i ovnen.

Svinestrimler i wok- eller stekepanne:
Bruk olje som tåler høye temperaturer som f.eks. raps-, mais- eller solsikkeolje (soyaolje?). Viktig med høy varme. Ikke stek for mye kjøtt av gangen, for da faller temperaturen og kjøttet koker i stedet for å stekes. La kjøttet få en fin brunfarge, snu kjøttet mens det brunes, men ikke la det bli helt gjennomstekt, stek i ca. 2 minutter (litt av avhengig av tykkelsen på strimlene)

Koteletter i stekepanne:
Det er lettere å lykkes med nakkekoteletter da disse inneholder mer fett i kjøttet enn svinekoteletter, og blir dermed ikke så lett tørre ved steking. La alltid fettranden sitte på kotelettene når du steker, dette gjør kotelettene mer saftige og gir god smak. Fettranden kan heller fjernes før servering.

Krydre kotelettene med salt og pepper eller annet ønsket krydder. Bruk gjerne smør eller margarin og varm opp til middels varme. Ha gjerne hvitløksfedd og ferske urter som rosmarin, timian eller oregano oppi. Smør/margarin skal være nøttebrunt før du legger i kotelettene og stek de ca. 4 minutter på hver side. Øs margarin/smør med deilige urter over mens du steker kjøttet. Bruker du olje eller stekemargarin som tåler høyere varme brun kotelettene raskt i varm panne 2-3 minutter på hver side.

Svineskiver i stekepanne:
Skal du steke svineskiver, stek dem ca. i 2 minutter på hver side i en varm stekepanne med margarin eller smør. Trekk så stekepannen til side og etterstek på svak varme til de er nesten gjennomstekte, ca. 3 minutter på hver side.

Hel svinefilet i stekepanne:
Før du begynner å steke svinefileten, ta bort alle hinner og eventuelt fett.
Har du en naturell svinefilet, bør du krydre med salt, pepper og krydderurter rett før tilberedning.
Her bør man også bruke oljer som tåler høy varme, men er du glad i smør, kan man bruke begge. Brun først kjøttet på høy varme på alle sider i stekepanne slik at kjøttet «lukker seg» og saften ikke renner ut. Begynn å steke i olje, så senker du varmen og tilsetter litt smør (legg gjerne til noen hvitløksbåter og friske urter som oregano, timian eller rosmarin og øs saften over kjøttet), så får du den deilige smørsmaken. Husk å snu kjøttet under steking. Man kan også bruke stekemargarin som tåler høy varme. 

Hel svinefilet i ovn:
Sett stekeovnen på 180-200 grader. Brun først kjøttet på høy varme på alle sider i stekepanne, og etterstek så i ovnen. Bruk spade eller klype for å snu kjøttet, ikke stikk med gaffel da vil kjøttsaften renne ut. Steker du i ovnen er det lurt å bruke et steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen i kjøttet. Stikk steketermometeret i den mest kjøttfulle delen etter at du har brunet den i stekepannen, og stek i ovnen til ønsket kjernetemperatur.

Kjernetemperatur for svinefilet:
Medium: 65 °C
Medium pluss: 70 °C 
Gjennomstekt: 75 °C

Temperaturen fortsetter å stige 1-3 grader etter at du har tatt kjøttet ut av ovnen. Pakk gjerne inn kjøttet i aluminiumsfolie slik at du holder på saftigheten.

La deg inspirere av våre oppskrifter og nyt en eller flere svinemiddager denne uken! Det er svinaktig godt!

Relatert innhold