Vi feirer verdens eggdag!

Hvert år feires «Verdens eggdag» den andre fredagen i oktober. Egget har faktisk sin egen internasjonale organisasjon: The International Egg Commission!

Det er ikke uten grunn at egget kan kalles en unik matvare. Det er lett tilgjengelig, spises over hele verden, og oppbevares i sin naturlige emballasje, nemlig i eggeskallet. Egget blir gjerne kalt «naturens egen vitaminpille», fordi det inneholder en lang rekke med nyttige næringstoffer som kroppen trenger. Dessuten har det suverene egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen.

Tre fakta om det suverene egget:

  • Et egg inneholder mellom 55 og 90 kilokalorier (varierer etter størrelsen på egget)
  • Egg gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold, bortsett fra vitamin C
  • Egg er naturlig rikt på protein, vitamin D, E, B2 , B12 , folsyre og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til vitamin A og jern.

Faktisk spiser nordmenn gjennomsnittlig et halvt egg per dag, og eggforbruket har økt her til lands de siste årene.

Hvite eller brune egg?
Fargen på eggeskallet har ingen betydning for kvaliteten, smaken, næringsverdien, kokeegenskapene eller mengden av hvitte eller plomme i egget. I Norge er hvite egg mest vanlig, hovedsakelig på grunn av at de hønserasene som er mest utbredt her legger hvite egg.

Mange bruksområder for egg:

1. Baking: Egg gir fuktighet, struktur og heving i bakverk som kaker, brød og muffins.
2. Binding: De kan fungere som bindemiddel i retter som kjøttkaker eller vegetarburger.
3. Emulgering: I sauser som majones og hollandaise, hjelper egg til med å blande fett og vann.
4. Steke og grille: Omeletter, frittataer og quiches er deilige måter å bruke egg på.
5. Koking: Hardkokte og bløtkokte egg er enkle og næringsrike snacks eller tillegg til salater.
6. Desserter: Eggeplommer er ofte brukt i rike desserter som crème brûlée og iskrem.
7. Klaring: I matlaging og brygging brukes egg ofte til å klare buljong og drikker.
8. Pensling: Et sammenpisket egg kan pensles på deig for å gi en gylden finish.
9. Proteinshake: Noen mennesker bruker rå egg i proteinshakes, selv om dette medfører en risiko for salmonellainfeksjon.
10. Ansiktsmasker: På grunn av deres næringsrike profil, blir egg også noen ganger brukt i hjemmelagde ansiktsmasker.

Når er et egg dårlig?
Dersom du får sprekker i eggeskallet bør du bruke opp egget så raskt som mulig. Når det er sprekk i eggeskallet, blir egget etter hvert dårlig. Den eneste måten å sjekke om du har et råttent egg på, er å knekke det opp i en kopp. Et råttent egg lukter ikke godt, så det vil du garantert kjenne på lukta!

Hvorfor ikke lage en spennende ny rett med egg i anledning «Verdens eggdag» på fredag 11. oktober?

Relatert innhold

Bløte egg med gressløksmør og toast

Prøv en leken vri på frokosten med brødstenger! Rør sammen et enkelt gressløksmør og dypp brødstengene i smør og spis til lune, bløtkokte egg.

Brokkolisuppe med kokt egg

Denne kremede suppen med brokkoli og spinat, blir toppet med bløtkokte egg og sprø gresskarkjerner!

Tomatsuppe med smilende egg

Tomatsuppe er deilig, enkelt og god hverdagsmat!

Pytt i panne i pannekaker

Middagspannekaker fylt med pytt i panne og toppet med speilegg, er perfekt når du ønsker en rask, enkel og mettende middag.

Høstsalat med laks, egg og poteter

Laks i biter er nydelig i denne salaten. Den kan serveres både kald og varm, men vi har i denne oppskriften valgt å avkjøle den før den blandes inn. Passer utmerket til både lunsj og middag!

Spansk omelett

Spansk omelett er en klassisk rett på et tapas- eller koldtbord, og er en perfekt måte å bruke opp egg og rester av poteter.

Bakt avokado med egg

Dette er en morsom vri på den klassiske kombinasjonen avokado og egg. Passer perfekt på brunsj-bordet!

Avokadotoast med egg

Dette er en skikkelig klassiker. Deilig kremet avokado, med et smilende egg. Perfekt til helgefrokosten eller som en deilig lunsj.

Breakfast for Champions Burger

Dette er en voksen burger med speilegg og bacon!

Bondeomelett med wienerpølser

Omelett er perfekt restemat! Bruk gjerne det du allerede har til overs i kjøleskapet, og lag din egen vri.

Spanskinspirert fiskepudding med reker

Med enkle grep kan hverdagslige ingredienser forvandles til spennende retter! Her har vi tilberedt fiskepuddingen på en måte du kanskje ikke har tenkt på før.

Eggesalat

Eggesalat passer veldig godt til røkt ørret, røkelaks og røkt skinke, men er også et deilig pålegg i seg selv.

Ost og løkpai

Pai er alltid vellykket servering, og gjerne i følge med salat. Se forresten hvor dekorativt det er med snackpaprika i ringer på paien.

Pai med pølse

Pai er populært å servere både til hverdag og fest! Her har vi valgt å servere den med en frisk grønn salat til.

Pølser og egg i brød

Denne spennende hverdagsretten med pølser og egg er en super idé å lage om du har et brød til overs. Har du noen slappe tomater, kan også de benyttes her.

Vafler

Nystekte vafler er utrolig godt, samtidig som det er utrolig enkelt å lage.

Eggende torsk

Det er en grunn til at tradisjonsrike oppskrifter er blitt nettopp det – og den grunnen er smaken. Ovnsbakt torsk med eggesmør og gulrot er en ny variant av en klassiker.

Høstburger med hjemmelaget gulrotburgerbrød

Hvem sier vel nei til en saftig burger i hjemmelaget brød? Vi har toppet den med sprøstekt bacon, cheddar, egg og en nydelig burgersaus.