Vi feirer verdens eggdag!

Hvert år feires «Verdens eggdag» den andre fredagen i oktober. Egget har faktisk sin egen internasjonale organisasjon: The International Egg Commission!

Det er ikke uten grunn at egget kan kalles en unik matvare. Det er lett tilgjengelig, spises over hele verden, og oppbevares i sin naturlige emballasje, nemlig i eggeskallet. Egget blir gjerne kalt «naturens egen vitaminpille», fordi det inneholder en lang rekke med nyttige næringstoffer som kroppen trenger. Dessuten har det suverene egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen.

Tre fakta om det suverene egget:

  • Et egg inneholder mellom 55 og 90 kilokalorier (varierer etter størrelsen på egget)
  • Egg gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold, bortsett fra vitamin C
  • Egg er naturlig rikt på protein, vitamin D, E, B2 , B12 , folsyre og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til vitamin A og jern.

Faktisk spiser nordmenn gjennomsnittlig et halvt egg per dag, og eggforbruket har økt her til lands de siste årene.

Hvite eller brune egg?
Fargen på eggeskallet har ingen betydning for kvaliteten, smaken, næringsverdien, kokeegenskapene eller mengden av hvitte eller plomme i egget. I Norge er hvite egg mest vanlig, hovedsakelig på grunn av at de hønserasene som er mest utbredt her legger hvite egg.

Mange bruksområder for egg:

1. Baking: Egg gir fuktighet, struktur og heving i bakverk som kaker, brød og muffins.
2. Binding: De kan fungere som bindemiddel i retter som kjøttkaker eller vegetarburger.
3. Emulgering: I sauser som majones og hollandaise, hjelper egg til med å blande fett og vann.
4. Steke og grille: Omeletter, frittataer og quiches er deilige måter å bruke egg på.
5. Koking: Hardkokte og bløtkokte egg er enkle og næringsrike snacks eller tillegg til salater.
6. Desserter: Eggeplommer er ofte brukt i rike desserter som crème brûlée og iskrem.
7. Klaring: I matlaging og brygging brukes egg ofte til å klare buljong og drikker.
8. Pensling: Et sammenpisket egg kan pensles på deig for å gi en gylden finish.
9. Proteinshake: Noen mennesker bruker rå egg i proteinshakes, selv om dette medfører en risiko for salmonellainfeksjon.
10. Ansiktsmasker: På grunn av deres næringsrike profil, blir egg også noen ganger brukt i hjemmelagde ansiktsmasker.

Når er et egg dårlig?
Dersom du får sprekker i eggeskallet bør du bruke opp egget så raskt som mulig. Når det er sprekk i eggeskallet, blir egget etter hvert dårlig. Den eneste måten å sjekke om du har et råttent egg på, er å knekke det opp i en kopp. Et råttent egg lukter ikke godt, så det vil du garantert kjenne på lukta!

Hvorfor ikke lage en spennende ny rett med egg i anledning «Verdens eggdag» på fredag 13. november?

Relatert innhold

Avokadotoast med egg

Dette er en skikkelig klassiker. Deilig kremet avokado, med et smilende egg. Perfekt til helgefrokosten eller som en deilig lunsj.

Breakfast for Champions Burger

Dette er en voksen burger med speilegg og bacon!

Bondeomelett med wienerpølser

Omelett er perfekt restemat! Bruk gjerne det du allerede har til overs i kjøleskapet, og lag din egen vri.

Paprika-egg

Blir ikke helgefrokosten litt mer spennende og fargerik med noen paprikaegg? Det synes vi i Joker i alle fall. Så enkelt og så fint! Og ikke minst godt!

Spanskinspirert fiskepudding med reker

Med enkle grep kan hverdagslige ingredienser forvandles til spennende retter! Her har vi tilberedt fiskepuddingen på en måte du kanskje ikke har tenkt på før.

Eggesalat

Eggesalat passer veldig godt til røkt ørret, røkelaks og røkt skinke, men er også et deilig pålegg i seg selv.

Blomkål med egg og bacon

Blomkål med egg og bacon kan du servere som en lett lunsj, en lettvint middag eller som kveldsrett med brød til.

Ost og løkpai

Pai er alltid vellykket servering, og gjerne i følge med salat. Se forresten hvor dekorativt det er med snackpaprika i ringer på paien.

Omelett med ost og tomatsalsa

Vil du ha forslag til en varmrett som kan lages ferdig på 1 minutt? Svaret er omelett. Her servert med tomatsalsa. Beregn et par minutter på den også.

Eggende torsk

Det er en grunn til at tradisjonsrike oppskrifter er blitt nettopp det – og den grunnen er smaken. Ovnsbakt torsk med eggesmør og gulrot er en ny variant av en klassiker.

Ekte eggekrem (vaniljekrem)

Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær.

Pai med pølse

Pai er populært å servere både til hverdag og fest! Dette er en oppskrift med ost og pølser, men fyllet kan varieres etter eget ønske. I denne oppskriften kan du gjerne bytte ut pølse med middagsrester som f.eks. skinke, kylling eller spekeskinke i strimler. Her har vi valgt å servere den med en frisk grønn salat til.

Bondebrød med stekt paprika og egg

Prøv en ny vri på det stekte egget!

Pølser og egg i brød

Denne spennende hverdagsretten med pølser og egg er en super idé å lage om du har et brød til overs. Har du noen slappe tomater, kan også de benyttes her.

Vafler

Nystekte vafler er utrolig godt, samtidig som det er utrolig enkelt å lage.