Det er lov å kåle det til!

Nå får du nydelig norsk sommerkål i butikken!


Nykål er den hodekålen som kommer tidlig om sommeren, også kalt sommerkål. Vi vet at mange venter på at den norske nykålen skal komme i butikken, - helt fersk og helt nydelig. 

Kålfamilien er stor og i den inngår også brokkoli, blomkål  og kålrot i tillegg til hodekål, nykål, svartkål, kinakål, grønnkål, spisskål, rosenkål, brokkolini og romanesco.

Kål er en viktig kilde til fiber og vitamin C. Visste du at det er mer vitamin C i hodekål enn i appelsin? Fiber fra kålplantene gir en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat, og kan på den måten bidra positivt i kaloriregnskapet.

All kål er sunt og godt og passer til hvert sitt bruk, men skal man peke ut en kålsort med det høyeste og mest mangfoldige innholdet av næringsstoffer er det grønnkålen som stikker av med seieren. I tillegg til fiber, kalium, vitamin C og folat, er grønnkålen også en god kilde til betakaroten, vitamin E, kopper, kalsium og vitamin B6. 

Kålen kan stekes, dampes, kokes, wokkes, fermenteres og syltes, samt brukes til surkål, stuing eller supper. Hodekål smaker også kjempegodt rå, som i salater og råkost. 

Hodekål er en av de vanligste kålartene som finnes i Norge, og det er flere varianter av den som spisskål, hvitkål, rødkål og savoykål. I sesong akkurat nå er sommerkål eller også kalt nykål.

Hodekål (hvitkål) smaker fyldig og litt søtt. Konsistensen er sprø og saftig. Den mest smaksrike delen er de lyse bladene, nærmest stilken.

Sommerkålen (nykål) er knasende sprø. Varmebehandlet får den en mild og søt kålaroma. Når den er kokt kommer sødmen og den flotte kålaromaen ekstra godt fram.

Spisskål - Smaken minner om sommerkål, og er mild og deilkat.

Rødkål smaker fyldig og søtt, med en anelse bitterhet. Konsistensen er sprø og saftig. Koker du den, blir kålaromaene enda tydeligere.

Savoykål er mild, velsmakende og allsidig. Den har også et helt nydelig utseende. Prøv å dampe den med olivenolje og et dryss parmesan.

Vi serverer deg her våre beste oppskrifter med kål som en viktig ingrediens. Prøv deg også på brokkoliris eller brokkolicouscous som fint kan erstatte vanlig ris eller poteter.

 

Kilder: frukt.no og bama.no

Relatert innhold

Coleslaw

Coleslaw er perfekt tilbehør til burgere og annen grillmat!

Blomkålrisotto med soltørkede tomater

Revet blomkål blir raskt til blomkålris. Her en smaksrik risotto med soltørkede tomater som er et spennende tilbehør til middagen.

Brokkoli- og baconsalat

Gi et vårlig løft til middagen med en frisk brokkoli- og baconsalat som tilbehør. Denne retten er både sunn, god og enkel å lage.

Rødkålsalat

En rødkålsalat med tørket frukt og nøtter. En liten vri med syltetøy i dressingen gjør denne til et spennende tilskudd på koldtbordet.

Stekt blomkål og brokkoli

Denne retten med stekt blomkål og brokkoli smaker godt alene, og egner seg utmerket som tilbehør til både kjøtt og fisk. Enkelt, sunt og smakfullt – spesielt med en håndfull parmesan over.

Kålrulletter

Dette er tradisjonsmat på sitt beste. Barndomsminner pakket i kål. Kraften du får er også ypperlig som base til en saus.

Het grillet paprikasalat

Litt hot, litt søt, litt crunchy. Denne salaten inneholder alt vi har lyst på til sommerens retter.

Gratinert hel blomkål

Gratinert hel blomkål er godt tilbehør til kylling eller svin, men smaker også nydelig som et vegetarisk måltid i seg selv.

Kålsalat med appelsin

En fargerik, crunchy og frisk salat fullpakket med smak. Prikken over i’en er sennepsdressingen som binder alt sammen.

Ovnsbakt rødkål og epler

Karamellisert deilig kål med nøtter, epler og friske urter. Perfekt tilbehør til kjøtt og grillmat.

Stekt kål

Stekt kål med smør er ypperlig tilbehør til kjøtt og fiskeretter. Så hva venter du på? Sleng den på grillen.

Rødkålsalat med klementiner

Kombinasjonen av sprø kål og søte klementiner er nydelig i denne salaten. Perfekt som tilbehør til svin eller kylling, eller som et lite måltid i seg selv.