Slik gjør du grillmåltidet litt sunnere

Med noen enkle grep kan du gjøre grillmåltidet litt sunnere denne sommeren!

Endelig er det tid for grillmat og sommerhygge, og heldigvis finnes det mange gode muligheter for å spise sunne, smakfulle grillmåltider. Se våre tips for hvordan du kan gjøre grillingen hakket mer sunn og næringsrik:

1. Fisk og sjømat er herlig på grillen
Fisk er lett, sunn og enkel sommermat – ikke minst er det perfekt å ha på grillen! 

Les kokkens gode råd til hvordan du kan lage velsmakende grillmåltider med fisk som hovedingrediens.

Sjømat bidrar til å styrke immunforsvaret, det inneholder også andre viktige næringsstoffer som vitamin A og D, jod og selen. Fisk og sjømat inneholder ikke sukker og svært lite karbohydrater. Å spise fisk er en utmerket investering i din egen helse – dessuten smaker det godt!

2. Gå for de magreste variantene
Det kan være lurt å velge rene fileter av kjøtt, for da vil du få i deg mer protein og jern, og mindre mettet fett og salt enn hvis du velger farseprodukter som pølser og hamburgere. Pølser er manges favoritt, og det er selvsagt lov å kose seg med det i blant, men vær gjerne obs på andel kjøtt på de ulike pølsevariantene.

3. Grovt brød gir gode næringsstoffer
Med noen enkle grep, kan grillmåltidet bli mer næringsrikt dersom du velger grove varianter av pølse- og hamburgerbrød. Fullkorn og fiber som vi får fra grove kornprodukter har vist å bidra til god fordøyelse, metthet som varer, bedre vektbalanse, samt redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Lager du brødene selv, kan du styre mengden grovt mel. Frys ned en større porsjon, så har du fiks-ferdige til neste grilling! Se oppskrift på hjemmelagde pølse- og hamburgerbrød her

4. Ikke glem alt det grønne!
Grønt er skjønt, også på grillen. Her er mulighetene mange til å få i seg flere av sine "fem om dagen" - legg grønnsakene rett på grillen, i folie, eller bruk grillspyd for et fargerikt måltid. Har du for eksempel prøvd å grille blomkål? Den smaker nydelig med litt god olje, som du pensler på rett før grilling. Prøv noe nytt neste gang du griller!

Se oppskrift på Het grillet paprikasalat

Se oppskrift på vannmelon og ananas på grillen

Se oppskrift på Grillet hjertesalat

Se oppskrift på Grillet nektarinsalat 

Se oppskrift på Grillet tomat

5. Unngå for mye ferdigkjøpt marinade
Ferdige marinader er naturligvis både kjapt og godt innimellom, men det kan være greit å huske at disse ofte inneholder mye salt og sukker. Et godt alternativ er å lage marinade selv. Sunne planteoljer, som for eksempel olivenolje og rapsolje, blandet med krydder, hvitløk, friske urter eller sitron gir mye smak og er enkelt og fort gjort å lage. Til rød fisk er det godt med smaker som chili, ingefær, sennep, honning/lime og grønn pepper, mens til hvit fisk passer særlig smaker som hvitløk, persille, olivenolje/appelsinjuice, koriander, chili, honning og teriaky.

Forslag til gode marinader til biff

Vi ønsker deg en riktig god grillsommer!

Relatert innhold