Slik lykkes du med fisk på grillen

Kokk og produktsjef i Lerøy, Fredrik Hald, deler av sine beste grilltips.
Kokk og produktsjef i Lerøy, Fredrik Hald, deler av sine beste grilltips. Foto: Lerøy
Med kokkens beste tips har du all grunn til å legge mye fisk på grillen denne sommeren!

Fisk er lett, sunn og enkel sommermat – ikke minst er det perfekt å ha på grillen! Kokk og produktsjef i Lerøy, Fredrik Hald, har mange gode råd til hvordan du kan lage velsmakende grillmåltider med fisk som hovedingrediens.

Hvilken fisk skal jeg velge?
- All sjømat kan grilles, men torsk, laks og ørret er manges favoritt fordi de både er kjappe og enkle å tilberede på grillen, sier Fredrik.
For grilling med minimalt med tid brukt på tilberedelse og oppvask, tipser Fredrik også om fisk i aluminiumsform. Formen legges rett på grillen, og du har middag på 1-2-3.

Laks-Lerøy.jpg

God planlegging er nøkkelen
Det er lurt å ta seg tid til gode forberedelser før du begynner på måltidet. Bestem deg for hva du skal grille, hvilket tilbehør du skal ha, og gjør klar salater og sauser før du begynner.

- Husk at selve grillingen skal være det siste du gjør, minner Fredrik om.

Marinaden som får fisken til å skinne
Marinaden kan du enten lage med din helt egne vri, eller du kan kjøpe ferdige marinader i butikken. Til fisk er det ifølge Fredrik spesielt godt med chilimarinader, hvitløk og urter, vinmarinader og barbecuesaus.

- Smør med smak er også veldig godt på fisk. Her kan du velge hvitløk- og urtesmør til torsk for eksempel, tipser Fredrik.  

Ønsker du å lage din egen marinade, er det noen smaker som egner seg spesielt godt til de ulike sortene fisk.

  • Test følgende til rød fisk: Barbeque-saus, soya, chili, ingefær, sennep, honning/lime, grønn pepper.
  • Test disse til hvit fisk: Hvitløk, persille, olivenolje/appelsinjuice, korianderfrø, koriander, chili, honning/teriaky.

- Det trenger ikke være komplisert. Pesto passer også godt til både rød og hvit fisk, sier Fredrik. 

Med godt tilbehør blir retten unik
Mulighetene til å variere tilbehøret til fisken, gjør at hvert grillmåltid kan bli helt unikt. Fredrik trekker frem noen gode kombinasjoner til både hverdags og fest.

- Prøv for eksempel cous cous med koriander, gulrøtter, vårløk og granateple. Eller hva med søtpotet-puré med chili, appelsin og usaltet smør? Ønsker du en rask hverdagsmiddag, er pastasalat med pesto et godt valg, eller en potetsalat med dijon-sennep, dill og syltet agurk.

Når du skal velge salat, er det spesielt ett tips som sikrer en vellykket komposisjon, ifølge Fredrik.

- Ikke bland for mange elementer i en salat, men velg ut noen få, gode ingredienser som går godt sammen.

Slik griller du en perfekt fisk
Perfekt grillet laks har en kjernetemperatur på rundt 57 grader. Den kanskje vanligste feilen når man griller fisk, er å la den steke for lenge på for sterk varme, minner Fredrik oss på.

- Husk at fisken fortsetter stekefasen etter at du har tatt stykket av grillen, så ikke stek fisken for lenge.  
Har du et større fiskestykke, er det lurt å marinere det litt før det legges på grillen.Fredrik_Hald_2-lite.jpg
- Et tips er å brenne godt av grillen på forhånd, og deretter stryke over med olje slik at ikke fisken setter seg fast. Grillrist er også en mulighet. Grill først på direkte varme for å få sprøtt skinn. Når skinnet er gyllent og sprøtt steker du fisken ferdig over indirekte varme. Følg samme metode når du griller mindre fiskestykker, men stek kortere. Man kan også velge å kutte fisken i mindre biter og pakke den i aluminiumsfolie, gjerne sammen med grønnsaker, og legge pakken over indirekte varme, påpeker Fredrik.

Behold skinnet på!
Kanskje lurer du på hva du skal gjøre med skinnet på fisken – beholde det på eller ta det av?
 - Skinnet bidrar til å beholde saftigheten i kjøttet på en bedre måte, så dersom det er skinn på fisken bør du for all del beholde det på, sier Fredrik.
Ifølge Fredrik kan skinnet også bli sprøtt og godt, spesielt ved pannesteking eller på grill er det lettere å få et bedre resultat.
- Stek på medium varme på skinnsiden og følg med på hvordan fargen endrer seg oppover, deretter vender du stykket i pannen eller grillen rett før servering. Da får du et herlig medium stekt stykke fisk, forteller Fredrik entusiastisk.

Og husk: Skinnet tar du av først på tallerken, for da får du med deg all den deilige saften fra fisken og fisken får en mye bedre konsistens.

Joker ønsker alle en riktig god grillsommer med fisk som ingrediens!

Relatert innhold

Si det med laks!

Si det med laks!

Laks er favoritten til mange. Denne røde fisken kan lages på utallige måter.

Server laks til middag
Fiskens dag

Fiskens dag

Fisk er godt og sunt - året rundt! Vi feirer Fiskens dag 6. mars med mange gode fiskeretter på menyen.

Finn fiskeinspirasjon her
Sunn & fisk

Sunn & fisk

Fisk er godt og sunt - året rundt! Vi feirer Fiskens dag den 6. mars med mange gode fiskeretter på menyen.

Prøv fiskelykken her!