Klar for grillmat?

joker.no
Årets første grilldag er lørdag 11. mai så har du ikke allerede tørket støvet av grillen vet du hva du har å gjøre.

Lukten og smaken av grillmat gir garantert gode sommervibber. For å gjøre det enkelt for deg å lykkes med sommerens grillmat har vi samlet en rekke grilloppskrifter og andre sommerlige oppskrifter. Og selv om ikke solen og varmen er på plass der du befinner deg, er det allikevel mulig å grille og spise deilig grillmat inne.

Håper det smaker!

Bla i vårt oppskriftshefte med grillretter og andre sommerretter

Her gir vi deg også noen gode råd og tips slik at du kan ta årets grillmat til nye høyder!

Bruke kull eller briketter?
Briketter brenner lenger, men kull har bedre effekt, så hva som er best å bruke avhenger av hva du legger på grillen. La tennvæsken trekke inn i kull/briketter i ca. 10 minutter før du tenner grillen. NB! Sprut aldri tennvæske direkte på flammene.

Når er grillen klar?
Grillen må bli skikkelig varm før du setter i gang med grillingen. En gassgrill trenger ca. 5 minutter, mens en grill med kull/briketter trenger ca. 20 minutter. Når kull/briketter er dekket av hvit aske er grillen klar.

Slik griller du
Grill ved lav temperatur over lengre tid. Med en gassgrill er det lett å justere varmen, men det er slett ikke umulig på en kullgrill heller. Lag en sone hvor det ikke er kull under slik at maten kan grilles indirekte – dette er veldig nyttig når man griller større stykker over lenger tid.

Husk å rengjøre grillen!
Grillristen må være rengjort før grilling. Før bruk kan den gjerne pensles med litt olje slik at ikke maten brenner seg fast. Alternativt kan du pensle maten med olje. Har du gassgrill med lavasteiner må du sørge for at disse også er rene.

Hva slags kjøtt skal jeg velge?
Mørt kjøtt som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og kyllingfileter egner seg godt til grilling hvis det er skåret i jevne skiver eller tredd på spyd. Kjøtt som ikke er mørt egner seg ikke på grillen. Skal du grille pølser eller andre bearbeidede kjøttvarer, så velg gjerne de som er merket med nøkkelhull.

Avstand mellom mat og varmekilde
Sørg for å ha god avstand mellom maten og varmekilden. Du bør derfor droppe engangsgrillen og heller investere i en liten bøttegrill når du skal ut på tur å grille. Sørg for god lufttilførsel når du griller og snu maten flere ganger så unngår du brent mat som verken er godt eller sunt.

Marinader gjør susen!
Du kan gjerne marinere noe av kjøttet på forhånd. Marinader gir smak til kjøttet og kan også mørne kjøttet. Dessuten øker holdbarheten med et par dager. En marinade bør alltid inneholde olje, krydder og en syrlig væske. Men husk å ikke bruke salt i marinader da dette trekker ut saftigheten av kjøttet.

Tips! Husk å legge grillspyd av tre i vann ca. 20 minutter før bruk for å unngå at de tar fyr.

Joker ønsker lykke til med grillsesongen!