Wok i vei

Wok med strimlet svinekjøtt og grønn chilisaus
Wok er en matlagingsteknikk fra Asia som har blitt populær over hele verden. Det er enkelt å woke i tillegg til at det er sunt.

Wok-matretter inkluderer alt fra stekt ris og nudler til wokede grønnsaker, kjøtt og sjømat som f.eks. laks og reker. Om du velger en vegetarisk variant, men likevel ønsker noen andre teksturer i woken kan du tilsette nøtter, nudler eller tofu. Den høye varmen og raske tilberedningstiden gjør det mulig å beholde ingrediensenes friskhet og knasende tekstur, noe som er typisk for mange asiatiske retter.

Å woke er enkelt, og det er en fin måte å spise mere grønnsaker på. Men før du starter å woke er det viktig å forberede seg:

  1. Skjær opp alle ingrediesene i forkant, kjøttet bør kuttes i strimler og fisk i biter, kutt opp grønnsaker i passende biter (viktig at de er nogenlunde like store biter).
  2. Tilbehør som ris eller nudler kan kokes opp mens du woker kjøtt og grønnsaker. Husk å tilpasse koketiden til wokingen, slik at maten blir ferdig til samme tid.
  3. Varm pannen før du har oppi olje, og viktig at du bruker en olje som tåler høy temperatur (for eksempel rapsolje).
  4. Legg alle ingrediensene tilgjengelig for hånd før du setter i gang selve wokingen som ferdigkuttede grønnsaker, saus, krydder og annet du ønsker å ha oppi woken.
  5. Ved woking bruker man veldig varm olje, ha gjerne et stort nok grytelokk for hånd i tilfellet uhellet skulle være ute. Lokket vil raskt og effektivt stanse oksygentilførselen, slik at flammene kveles.

Slik woker du:

  1. Varm opp woken og tilsett deretter oljen. Oljen vil da spre seg lettere og ingrediensene vil ikke klistre seg til gryten.
  2. Fres kjøttet raskt i woken til det er pent gyllent. Hvis det er mye kjøtt bør det stekes i flere omganger. Ta kjøttet ut av pannen.
  3. Tilsett grønnsakene i naturlig rekkefølge, de som trenger lengst tid først. La ikke grønnsakene være for lenge i woken, da mister de sin sprøhet.
  4. Når du woker, er det viktig å røre – ikke la råvarene ligge stille i panna (derav begrepet "stir-fry" = røresteke), og ikke ha de i panna for lenge.
  5. Ha kjøttet tilbake i woken sammen med eventuelt nudler og tilsett saus, og bland forsiktig sammen.

En wok-rett bør serveres med en gang. Skal du servere med ris til og ikke nudler, serveres risen i en egen bolle ved siden av.  

Du kan woke selv om du ikke har en egen wok-panne. men fordelen med wokpanne er at man bruker mindre olje enn i en vanlig stekepanne eller gryte. 

Her har vi samlet noen oppskrifter, så da er det bare å woke i vei!

Relatert innhold

Kyllingwok

Kyllingwok er en deilig og sunn rett som alltid smaker godt!

Wok med scampi

Dette er en fargerik smaksbombe med ingefær og sweet chilisaus.

Wok med biffstrimler og appelsinsaus

Wok med biffstrimler er godt og enkelt å lage. Prøv denne varianten med sødmefull og forfriskende appelsinsaus!

Wok med biffstrimler av svin

Woket svinekjøtt og grønnsaker i sweet chilisaus med stekt ris blir en smakfull middag for hele familien. Denne retten kommer til å bli en suksess på matbordet.

Asiatisk sticky pork

Asiatisk wok er både sunt og godt – en sikker vinner i middagsplanen! Den mørke og smakfulle sausen vi har laget her er perfekt til det saftige svinekjøttet.

Rask wok med svinebiff

Dette er en fargerik og fristende middag for store og små. Knasende sprø grønnsaker og strimlet svinebiff blir til en mager og god hverdagsrett.

Wok med fiskeburger

Gjør en asiatisk vri med fiskeburgeren og la den spille hovedrollen i denne smakfulle woken med nudler og grønnsaker!

Grønn kinawok

La kjøttet få fri, og wok deg en middag med bare friske deilige grønnsaker. Server med hvitløksbrød til.

Asiatisk wokket biff

Asia! Kimonoer i silke, palmesus og orkideer. Delikat mat med sweet chili-touch wokket med raske bevegelser i sprakende olje. Fyll neseborene med duftene av hvitløk og chili, soya og koriander! Berik smaksløkene med opplevelse av søtt, sterkt, sprøtt og saftig.

Wok med strimlet svinekjøtt og grønn chilisaus

Dette er mat som smaker godt, men som er enkelt og raskt å lage.