Knasende sprø, knall oransje og søt i smaken. Det er kanskje ikke så rart at gulroten er en av de grønnsakene det spises mest av i Norge.
Både store og små liker den lange, slanke roten og den gir et hav av muligheter når det kommer til bruksområder.
Gulroten er like god rå som varmebehandlet. Revet gulrot til fiskekaker eller fiskegrateng er norsk tradisjonskost, men revet gulrot passer også godt i det asiatiske kjøkken, enten i salater eller i woker. Du kan også drikke gulrot, se oppskrift her.
Synes du kokt gulrot kan bli litt kjedelig kan du prøve å lage en gulrotpuré eller hva med å blande gulroten inn i potetstappen? Her finner du oppskrift på sistnevnte.
I tillegg til å smake godt er gulroten bra for kroppen. Gulrot har et høyt innhold av betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det skal ikke mye til for å gi ovnsbakte gulrøtter en ekstra piff. Pensle på litt honning og topp med hasselnøtter og vips, så har du en delikat og deilig siderett.
Dette er en deilig grateng med gulrøtter og poteter som du kan servere som tilbehør til både kjøtt og fisk eller som en liten vegetar kveldsrett alene.
Denne kålrotstappen har flott farge og deilig smak som passer til røkt og salt kjøtt. Uunnværlig til pinnekjøttet, og nydelig til tykke skiver stekt bacon eller bayonneskinke.