
5 fakta om klementiner
Vet du grunnen til at noen klementiner har stein i seg?
Førjulstid betyr klementiner i lange baner. Frukten som har en herlig balanse mellom det søte og syrlige er manges favoritt på denne tiden av året.
Frukten er lett å dele med en man er glad i og passer godt i matpakka på jobb, skole eller i tursekken. Den kan også brukes i matlaging og i deilige desserter, hva med å by på en enkel klementindessert?
Vi har funnet frem til fem fakta om julefrukten, som du kanskje ikke visste fra før:
- Klementiner er vanligvis steinfrie, men støter du på en klementin med steiner i tyder det på at treet den har vokst på har stått for nært et sitrontre og dermed blitt bestøvet av det.
- Klementinen har fått navnet sitt etter mannen som oppdaget frukten rundt år 1900, pater Clement.
- Man begynte å importere klementiner til Norge i 1963 og i dag importeres det rundt 27 000 tonn – det meste av dette rundt juletider.
- Klemtiner har et høyt innhold av kostfiber og er derfor gunstig å spise for fordøyelsen.
- Nordmenn spiser ca. 6 kilo klementiner hver i løpet av et år.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppskrifter
Varm klementin- og fennikelsalat
40-60 min|EnkelPanna cotta med klementin og karamellsirup
60+ min|MiddelsEton mess med klementiner
20 min|EnkelRødkålsalat med klementiner
20 min|EnkelEnkel klementindessert
20 min|EnkelStekte klementiner med mozzarella og pistasjnøtter
20 min|EnkelKlementinbåter med sjokolade
20 min|EnkelTørkede klementinskiver
60+ min|EnkelKlementindessert
20 min|EnkelKlementinsaus
20-40 min|MiddelsKlementincurd
20-40 min|MiddelsKlementinmarmelade
60+ min|MiddelsWaldorfsalat med epler og klementiner
20-40 min|EnkelOstekake med klementinsaus
60+ min|MiddelsKalkunbryst med fløtesaus og klementinsalat
60+ min|Enkel