Hjertesalaten - en smakfull glede!

Med sitt delikate utseende og forfriskende smak er denne salaten ikke bare en fryd for øyet, men er også en sunn og næringsrik grønnsak.

Hjertesalat danner et kompakt, avlangt lite salathode som bare er 12-15 cm langt med sprøe og saftige blader rundt en kraftig stengel. Bladene er nesten hvite i midten og mørkere grønne ytterst. Hjertesalat har en meget delikat og søt salatsmak med noe bitterhet. Den kan deles på langs i 2 eller 4 deler som blir dekorative porsjoner med salat.

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke så mange år siden hodesalaten var omtrent den eneste salatsorten man kunne kjøpe i butikkene. I dag finnes et stort utvalg salatsorter å velge mellom. Fra å være en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 80-tallet, er nå salaten et av de mest spiste grønnsakene.

Er hjertesalat sunt?

Det er omtrent ingen kalorier i hjertesalat og heller ingen fett, men den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. Den er en fin kilde til vitamin K, betakaroten og kalium. Dette gjør den til et ideelt alternativ for de som ønsker å opprettholde eller gå ned i vekt.

 

Oppbevaring

Oppbevar salaten i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne pakket i plastpose eller i lukket plastboks.

Hjertesalaten passer godt som partysalat, på grillen, i matpakka, i potetsalaten og i wokken. Den buede formen på bladene gjør også at salaten kan fylles med ulike ingredienser.

Den delikate smaken gjør den til en allsidig ingrediens i en rekke retter. Så neste gang du planlegger et måltid, hvorfor ikke inkludere den norske hjertesalaten? 

Kilde: frukt.no/bama.no