Sesong for rotgrønnsaker

Mange forbinder høst med ferske rotgrønnsaker. Nå finner du blant annet norske poteter, gulrøtter og kålrot i våre butikker.

De siste årene har rotgrønnsaker blitt mer trendy, og for noen av landets beste restauranter har rotgrønnsaker blitt en viktig ingrediens. Men du trenger ikke være en masterchef for å benytte deg av dem, rotgrønnsaker er enkle å tilberede. 

Her ser du noen av de mest populære rotgrønnsakene:

  • Potet: Potet er en av de viktigste matvarene i verden og spises mye her til lands. De dyrkes over hele Norge og er en viktig næringskilde. Poteten har en mild og god smak og kan derfor brukes til det meste. Nordmenn flest koker eller steker potetene, men de kan også friteres og stues. Her er det kun fantasien som setter grenser.
  • Gulrot: Gulrot dyrkes både i varme og kalde strøk, og spises over hele verden. Den kan spises rå, kokes, stekes eller stues. I tillegg er gulrøtter en viktig ingrediens i både pastasauser og wok.
  • Kålrot: Kålroten som også kalles kålrabi har også mange bruksområder, men den vanligste måten å tilberede kålroten på, er å lage kålrotstappe eller bruke den i wok. Pass på at kålroten ikke har sprekker når du kjøper den, dette kan forårsake mugg eller andre skader.
  • Sellerirot: I likhet med andre rotgrønnsaker bør selleriroten skrelles. Men vær oppmerksom på at den fort blir misfarget. Derfor bør den tilberedes rett etter den har blitt skrellet. Selleriroten er vanlig å bruke i supper, men passer også til wok, salat eller stuing.
  • Rødbete: Rødbete vanlig å spise i syltet form eller som tilbehør til sild. I tillegg er det godt som pålegg. Rødbete inneholder mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Relatert innhold