Hjertesalaten - en smakfull glede!

Med sitt delikate utseende og forfriskende smak er denne salaten ikke bare en fryd for øyet, men er også en sunn og næringsrik grønnsak.

Hjertesalat danner et kompakt, avlangt lite salathode som bare er 12-15 cm langt med sprøe og saftige blader rundt en kraftig stengel. Bladene er nesten hvite i midten og mørkere grønne ytterst. Hjertesalat har en meget delikat og søt salatsmak med noe bitterhet. Den kan deles på langs i 2 eller 4 deler som blir dekorative porsjoner med salat.

Tilbudet av salat er blitt betydelig bredere de siste årene. Det er ikke så mange år siden hodesalaten var omtrent den eneste salatsorten man kunne kjøpe i butikkene. I dag finnes et stort utvalg salatsorter å velge mellom. Fra å være en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 80-tallet, er nå salaten et av de mest spiste grønnsakene.

Er hjertesalat sunt?
Det er omtrent ingen kalorier i hjertesalat og heller ingen fett, men den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. Den er en fin kilde til vitamin K, betakaroten og kalium. Dette gjør den til et ideelt alternativ for de som ønsker å opprettholde eller gå ned i vekt.
 
Oppbevaring
Oppbevar salaten i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne pakket i plastpose eller i lukket plastboks.
 
Hjertesalaten passer godt som partysalat, på grillen, i matpakka, i potetsalaten og i wokken. Den buede formen på bladene gjør også at salaten kan fylles med ulike ingredienser.
 
Den delikate smaken gjør den til en allsidig ingrediens i en rekke retter. Så neste gang du planlegger et måltid, hvorfor ikke inkludere den norske hjertesalaten? 
 

Kilde: frukt.no/bama.no

Relatert innhold

Grillet hjertesalat

Hjertesalat gjør seg ypperlig på grillen! Servert med en søt og syrlig dressing og hakkede nøtter blir det et perfekt tilbehør til grillmiddagen.

Sashimisalat

Krispy laksebiter, avocadobiter og mangosødme med et snev salt soya servert i salatblad. Dette er en smakseksplosjon er ypperlig fingermat som kan serveres som forrett, til tapas eller middag.

Hjertesalat med røkt laks

Legg hjertesalaten på grillen og få frem enda mer smak og sødme. Men pass på at den ikke ligger for lenge – et par minutter er nok på en varm grill!

Grillet kalkunburger med mango

Mango på burgeren smaker som hawaiiblomster i sjelen.

Grillet hjertesalat med dressing

Hvis du topper hjertesalaten med en kremete kefirbasert dressing får du enkelt et godt grilltilbehør.

Ovnsbakt laks med sitron

I denne oppskriften steker du laksen med sitron og soyasaus, og serverer den med en frisk salat av avokado, vårløk, eple og hjertesalat. Med ris er den komplett.

Sommersalat

Jordbær og avokado er en nydelig kombinasjon, og sammen med hjertesalat, feta, oliven og løk setter det i alle fall fart på smaksløkene. Perfekt følge til grillmaten eller nydelig som et eget måltid med stekt eller grillet kylling.

Pastasalat med gårsdagens pasta

Har du diverse matrester stående, kan du enkelt sette sammen en smakfull og næringsrik salat. Lag en deilig lunsj eller en lett middag med pasta fra gårsdagen, og med kjøtt du har til overs.