Gjør god mat enda bedre med urter!

Foto: BAMA
Det finnes mange ulike typer urter med ulike bruksområder, men felles for dem alle er at de gjør god mat enda bedre. Hovedregelen er enkel: Bruk mer enn hva du først hadde tenkt!

Bruk av mer urter, betyr gjerne bruk av mindre salt.

Økt forbruk av krydderurter kan bidra til at det er enklere å redusere bruken av salt ved matlaging. I tillegg til at det gir farge i maten og fantastisk gode smaker, inneholder ferske urter også viktige vitaminer og antioksidanter som kan gi flere helsefordeler.

Bruk av ferske urter er noe du bør eksperimentere med, både type og mengde. Ikke la deg binde av tradisjonell bruk, for friske urter er like anvendelige som salt og pepper. Det kan lønne seg å tilsette friske urter på slutten av varmebehandlingen hvis du ikke bruker de mer kraftige urtene.

Vi gir deg også noen tips til oppskrifter der det er brukt urter i maten.

Vi kan dele urter i 2 grupper; de milde urtene som gjerne strøs oppå maten rett før servering, og de kraftige urtene som bør være med fra starten når du koker, baker eller steker.

MILDE URTER

Gressløk
Bruk - Gressløken er rik på smak, og med sin milde, gode løkaroma passer den til alle middagsretter. 
Den gjør alle eggeretter til vinnere! Gressløk er hardfør, og er vanlig som hagevekst i Norge.
Det gjør det lett å bruke den ofte, og den er mild nok til at du kan være sjenerøs med mengden.                                                   
Dryss fersk gressløk på grønnsaker og poteter, i eggeretter og salater, supper, gryteretter og på smørbrød.   
Smak -
Smaken er mild med en god løkaroma.
Tilberedning - Skyll bunten og hakk, klipp eller skjær den opp slik det passer. Enkle strå er fine som
dekorasjon.Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden.
Oppbevaring -
Gressløk lagres i kjøleskap ved 2–4 ºC i plastpose eller tett plastboks.
Gressløk i potter med jord kan plantes ut eller stå i vinduskarmen.
Næringsinnhold -
Spiser du mye gressløk, nyter du godt av at den er rik på kostfiber, vitamin A og E.
Den er og en kilde til folat, vitamin C og K, kalium og kalsium. 

Sitronmelisse
Bruk -
Sitronmelisse smaker og lukter svakt av sitron. Bruk den i retter du vil tilføre syrlighet –
særlig til oppskåret frukt er sitronmelisse nydelig, i tillegg til desserter, i drikker og som garnityr.
Smak -
Sitronmelissen har en mild sitronaktig duft og smak.
Tilberedning -
Bladene brukes hele som pynt eller opphakket som smakstilsetning. Sitronmelissen bør ikke varmebehandles,
da forsvinner smaken. Hele planten kan brukes, både blader og stilk.
Oppbevaring -
Sitronmelissen vil ha mye lys, men ikke for sterk sol midt på dagen, og den vannes normalt på skålen.
Plukk av de ytterste bladene ved bruk.
Næringsinnhold -
Om du bruker mye sitronmelisse, drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat.
Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.

Foto: BAMADill
Bruk -
Bruk dill som garnityr, til stuing, gravlaks, dressinger, hvit saus, i supper, potetretter og salater. Og selvsagt sammen med sjømat.
Smak -
Smaken er karakteristisk og litt kraftig, og kan minne om anis og persille.
Tilberedning -
Skyll bunten godt. Fjern de groveste stilkene, disse kan eventuelt brukes til å koke kraft. Som garnityr deler du dillen i mindre buketter. Finhakk til dressinger, marinader og sauser.
Oppbevaring -
Dill lagres i plast i kjøleskap, eller satt i vann som roser. Dill i potter må stå lyst og vannes på skålen.
Næringsinnhold -
Dill er rik på kostfiber, vitamin A, B-vitaminene folat og riboflavin, vitamin C, jern og kalium.
Foto: BAMA

Basilikum
Bruk - 
Basilikum egner seg både i varm og kald mat, i marinader, dressinger, sauser, supper og pesto. Naturell kan du ha den på forskjellige matretter, tapas og smørbrød. Denne urten er kjempegod i pestoer og er tomatens beste venn.
Smak -
Basilikum har en søtaktig og mild smak, Bruk bladene hele – eller grovkutt eller finsnitt dem. Smaken blir forsterket ved oppvarming, men tilsett basilikumen de siste to minuttene av koketiden. 
Tilberedning -
Bruk bladene hele, eller riv eller finsnitt dem. Stilkene kan også hakkes og brukes. Skjær eller knip av toppene, og bruk som pynt og smaksstilsetning.
Oppbevaring -
Basilikum som en potteplante krever varme, vann og mye lys, og er lite begeistret for frost og trekk.
Næringsinnhold -
Hvis du bruker mye basilikum vil du nyte godt av at den er rik på kostfiber,
vitamin A (betakaroten), vitamin K, jern, kobber og B-vitaminet folat. Den er også en kilde til vitamin C,
kalsium og magnesium.


Foto: BAMAKoriander
Bruk -
Du kan gjerne bruke hakket koriander som smakstilsetning, og friske urter bør tilsettes på slutten av varmebehandlingen. Smaken kan bli veldig kraftig, så tilsett litt og litt, og smak deg frem. Frøene kan også brukes, men de bør støtes i en morter.
Smak -
Koriander er svært smaksrik, og er spesielt mye brukt i det sør-østasiatiske og meksikanske kjøkken. Planten har taggete, grønne blader, og kan minne om persille i utseendet. Lukten er helt spesiell med et parfymert, sitrusaktig preg. For noen mennesker både lukter og smaker koriander som såpe, noe som skyldes genetiske grunner.
Tilberedning -
Du kan gjerne bruke hakket koriander som smakstilsetning, og friske urter bør tilsettes på slutten av varmebehandlingen. Smaken kan bli veldig kraftig, så tilsett litt og litt,
og smak deg frem. Frøene kan også brukes, men de bør støtes i en morter.
Oppbevaring -
Husk at krydderurter har ulik holdbarhet, avhengig av om de er avskåret eller er på rot. Koriander på rot trenger mye lys og vann.
Næringsinnhold - 
Bruker du rikelig med koriander, kan du dra nytte av at den er rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), K og vitamin C, samt en kilde til vitamin E og kalium.

Kruspersille:
Bruk - Persille egner seg spesielt godt til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter,       
til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Du kan både fryse og tørke persille.
Smak - Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak.
Tilberedning - Skyll bunten godt og fjern stilkene. De kan eventuelt brukes til kraftkoking. Kruspersille
brukes i mindre buketter til garnityr. Til dressinger, marinader og sauser bør du finhakke den.
Kruspersille kan også dyppes i frityrrøre og friteres. Bruk av ferske urter er noe du bør eksperimentere med,
både type og mengde. Ikke la deg binde av tradisjonell bruk, for ferske urter er like anvendelige som salt og pepper.
Oppbevaring - Kruspersille som er kuttet fra roten, oppbevares i kjøleskap ved 2–4 ºC i en plastpose eller tett plastboks.
Store bunter med kruspersille kan settes i vann og stå i romtemperatur.
Næringsinnhold - Per 100 g er persillen rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), B-vitaminet folat, vitamin C samt kalium.
Den er også en kilde til vitamin E, vitamin K, kalsium og jern.

 

KRAFTIGE URTER

Foto: BAMAOregano
Bruk -
Det er vanskelig å tenke på oregano uten også å tenke på pizza, og i Italia er tomaten oreganoens faste følgesvenn. Oregano kan brukes både hel og hakket opp, og friske skudd, blader og knopper brukes som krydder.
Smak -
Smaken er aromatisk og god, men det er en kraftfull og markant smak som kan være vanskelig å kombinere med andre urter.
Tilberedning -
Oregano kan du nesten ikke bruke for mye av! Bruk gjerne en hel plante til et middagsmåltid. Har du i bare litt vil det først og fremst gi farge og ikke så mye smak. 
Oppbevaring -
Hvor lenge oregano holder seg kommer an på om den er avskåret eller i potte. Oregano i potte trenger mye lys og vann.
Næringsinnhold -

Rosmarin
Bruk -
Bruk rosmarin som en smakstilsetter i brød, på grillen, ved siden av kjøtt, sjømat eller grønnsaker.
Passer også til vilt, gryteretter og tomatretter, og er en selvfølge for mange til påskelammet. Rosmarin er en ganske kraftig urt,   
Og den bør derfor brukes med varsomhet.
Smak -
Rosmarin har kvae i seg, og lukter derfor mildt av barnål. Bladene har en søtlig, lett bitter smak med hint av einerbær.
Tilberedning -
Rosmarinbladene brukes hele eller hakket som smakstilsetning, stilkene brukes ikke. På stor fisk og lammestek
kan du stikke små lommer i kjøttet med en spiss kniv og putte inn rosmarinkvister.
Oppbevaring -
Rosmarin trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppå.
La den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke drukner. Den vannes alltid på skål.
Næringsinnhold -
Bruker du mye rosmarin, kan du dra nytte av at den er rik på
kostfiber, kalsium, jern, kalium og folat. Den er også en kilde til magnesium,
vitamin C, B6 og A (betakaroten).

Salvie
Bruk -
Med sin fyldige duft og smak er salvien rett og slett en urt du må prøve.                                     
Den passer føøst og fremst i varme retter sammen med kylling, fisk- og kjøttretter, og som
smakstilsetning i te!  
Smak -
Salvie har en meget aromatisk smak, kraftig krydret og lett bitter.
Tilberedning -
Bladene brukes hele som pynt eller opphakket som smakstilsetning.
Salvie kan du gjerne ha med fra starten av i en kokeprosess da den tåler varmehandlingen godt.
Oppbevaring -
Salvie trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppå.
La den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke drukner. Den vannes alltid på skål.
Næringsinnhold -  

 

Timian
Bruk -
Timian har en kraftig og aromatisk smak. Dette er en av de klassiske urtene som er like selvfølgelig                
på pizza som til pasta.Timian passer til nær sagt alle retter, både kjøtt- og fisk, og den er fabelaktig til lam og kylling.
Smak -
Urten har en sterk krydret, sitronaktig smak som kan minne litt om oregano.
Tilberedning -
I motsetning til mange andre urter, tåler timian å koke lenge. Prøv også et dryss med finhakket
timian på sjampinjong- eller skogssoppsuppe.
Oppbevaring -
Timian trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppå.
La den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke drukner. Den vannes alltid på skål.
Næringsinnhold -
Om du bruker rikelig med timian, kan du dra nytte av at den er svært rik på fiber, kalsium,
jern, kalium og magnesium. Den er også en kilde til fosfor, sink, A-vitamin (betakaroten) og B-vitaminer.

Mynte
Bruk -
Mynte er en av de få urtene som bør brukes litt forsiktig, men de fleste bruker for lite også av denne urten.               
Denne urten kan brukes i desserter, til pynt og som smakstilsetter – men den passer også godt sammen med kylling,
svine- og kalvekjøtt. Mynte er helt utmerket til lam, enten i marinade eller i sauser.
Den særegne smaken passer ikke bare ypperlig i matlaging, men også i drikke.
Smak -
Mynte har kraftig aromatisk duft og mye smak.
Tilberedning -
Bladene kan brukes hele som pynt, eller finhakket som smakstilsetning. Bruker du friske urter i matlaging
bør disse tilsettes mot slutten av varmebehandlingen.
Oppbevaring -
Mynte holder seg lenge i potte, men den må ha mye lys og vann.
Næringsinnhold -
Om du bruker mye mynte, drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C
og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.

Estragon 
Bruk -
Estragon kan brukes både i varm og kald mat, i marinader, dressinger, sauser, som smakssetter i urteoljer og naturell.     
Smak -
Med sin særegne smak av pepper og anis skiller estragon seg ut, og gjør krus på retter av egg, kylling, kalv og fisk. 
Tilberedning -
Hele blader kan drysses over retten. Finhakk og bruk den som smaksstilsetning og til salater og marinader.
Friske urter tilsettes på slutten av varmebehandlingen.
Oppbevaring -
Estragon selges enten i pakker, eller vokser fint i potter på et lunt, lyst sted. La den tørke opp mellom vanningene.
Næringsinnhold -

Unngå matsvinn, frys ned det du ikke bruker opp!
Alle typer urter kan fryses - basilikum, koriander, timian, rosmarin, dill, persille, gressløk eller sitronmelisse –  er det mulig å fryse. Ofte bruker man ikke hele potten med urter, og da kan resten kanskje bli stående på benken en stund.  Fryser du ned urtene dine, unngår du å måtte kaste dem. Det er supert for miljøet og for framtidige middager.

Hakk opp urtene, og ha dem i en isbitform. Hell over olivenolje og legg de i fryseren.
Urter kan også hakkes opp og fryses ned i en boks, uten olje. Prøv også å fryse urtene i isbitformer med vann, det funker supert til både supper og gryter. Urtene holder seg i opptil et år nedfryst.

Produktene i butikk kan avvike fra bildene. Utvalget i butikk kan variere.

Kilde: BAMA/Gartner