Hjemmelaget béarnaisesaus

Hjemmelaget béarnaisesaus

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelig­hetsgrad

avansert

Ingredienser

Slå til med deilig hjemmelaget béarnaisesaus!

Fremgangsmåte

Smelt smøret over svak varme til klart fett og hvitt melkestoff skiller seg. Ta av det klare fettet og hold det varmt (ca. 60 °C).
Rens og finhakk løken. Bland løk, eddik, vann og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til ca. ½ dl, la gjerne et par estragonstilker få koke med også. Ha blandingen over i en glass- eller stålbolle (ta eventuelt ut estragonstilkene). Tilsett eggeplommer og hakket estragon og pisk kraftig til det skummer.
Sett bollen over en kjele med vann som er nesten kokende, men ikke la bollen være nær vannet. Pisk til skummet blir varmt og begynner å tykne. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert.
Løft bollen vekk fra kjelen når alt fettet er pisket inn og sausen er tykk og deilig. Virker den for tykk kan du justere konsistensen ved å tilsette noen dråper vann.
Smak til med salt, og eventuelt pepper hvis nødvendig. Server sausen med det samme.
Tips! Béarnaisesausen fungerer perfekt som tilbehør til karbonadesmørbrød med karamellisert løk.

Tips:

Hvis béarnaissausen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle, for så å spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt og blitt «grynete» må du nok begynne på nytt.