Skinkestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

Skinkestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Skinkestek med sprø svor hører hjemme i julen! Server den med ovnsbakte grønnsaker og sjysaus med sennep for et vidunderlig måltid.

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 220 °C.
Skrell og del sjalottløk, gulrot, pastinakk/sellerirot og kålrot i jevnstore biter. Del poteter i to hvis de er store. Vend grønnsakene i olje med timian, honning, salt og pepper.
Legg stekeposen med skinkesteken i en romslig ildfast form, med svorsiden opp. Stek steken midt i ovnen på varmluft i 75 minutter, eller med over- og undervarme i 90 minutter.
Fordel grønnsakene og 1 dl vann rundt steken når det gjenstår ca. 35 minutter av steketiden. Fjern toppfilmen på stekeposen når steken har stått i 60 minutter, da blir svoren sprø.
Ta kjøttet og grønnsakene ut av ovnen. La steken hvile i stekeposen i 10–15 minutter før du tar den ut av posen. Fjern hyssingen før du skjærer kjøttet i skiver.
Mens steken hviler heller du stekesjyen fra kjøttet i en liten kasserolle og smaker til med sennep, salt og pepper. Jevn sausen med litt maisenna hvis du ønsker en tykkere konsistens.
Server skinkesteken med grønnsaker, sjysaus og tyttebær til.

Tips:

Stekeresultatet kan variere fra ovn til ovn og størrelse på steken. Bruk derfor steketermometer for et optimalt resultat. Stikk termometeret inn i den tykkeste delen av steken den siste halvtimen, og stek til kjernetemperaturen viser 68 °C for medium pluss, eller 74 °C for gjennomstekt/godt stekt.