Slik bruker du opp brune bananer

En moden banan blir gjerne brun i skallet, men det betyr på ingen måte at den ikke kan spises. Faktisk er det mange som synes at bananen er på sitt aller beste når de brune flekkene begynner å dukke opp på den gule skallet.

Ikke kast de brune bananene dine, de kan bli til så mye godt! 

Her har vi listet opp noen forslag til hvordan du kan lage deilig mat av brune bananer slik at du ikke trenger å kaste dem.

  • Lag ditt eget bananpålegg: kutt opp bananen, rør den sammen og server den på brødskiva med litt syltetøy, eller peanøttsmør – mmm..
  • Bananpannekaker: om du stavmikser bananen og blander den inn i pannekakerøra slik at den blir glatt, eller om du lar det være litt biter er opp til deg, godt er det uansett
  • Smoothie: finn frem det du har av fryste bær, grønnsaker og fruktrester og kjør det sammen med youghurt, melk eller juice
  • Banankake: en banankake krever skikkelig modne bananer, så her kan du få brukt opp de bruneste du har. La det være litt bananbiter i kaka så blir den ekstra saftig

Bananer kan også fryses!
Husk også at hvis ingen av oppskriftene frister nå, eller du ikke har tid, så er det ikke noe problem å skrelle og kutte opp bananen og putte den i fryseren. Neste gang du blir fysen på en smoothie eller verdens enkleste is, har du fryste bananbiter du kan putte rett opp i blenderen. 

Bananer er sunt!
Banan er ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Banan inneholder vitamin B6, folat, kalium og fiber. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 og folat til å redusere trøtthet og slitenhet og bidrar til et normalt immunforsvar. De samme næringsstoffene bidrar også til å opprettholde normal psykologisk funksjon.
Kilde: bama.no

La oss sammen redde mat!
I Joker har vi en ambisiøs målsetning om å redusere matkasting med 70 % innen 2025. Men dette er ikke et arbeid vi gjør alene. I FNs bærekraftsmål nr. 2 listes det opp hva du kan bidra med i arbeidet:

  • Bidra til å kaste mindre mat ved å planlegge innkjøpene, slik at du ikke kjøper noe du ikke trenger
  • Se deg heller ikke blind på datomerking. Se, lukt eller smak på mat og drikke som har gått ut på dato før du kaster den
  • Utgått mat trenger ikke være dårlig!

Her kan du lese mer om våre tiltak for å nå målet.