Slik bruker du opp brune bananer

En moden banan blir gjerne brun i skallet, men det betyr på ingen måte at den ikke kan spises.

Ikke kast de brune bananene dine, de kan bli til så mye godt! 

Her har vi listet opp noen forslag til hvordan du kan lage deilig mat av brune bananer slik at du ikke trenger å kaste dem.

  • Lag ditt eget bananpålegg: kutt opp bananen, rør den sammen og server den på brødskiva med litt syltetøy, eller peanøttsmør – mmm..
  • Bananpannekaker: om du stavmikser bananen og blander den inn i pannekakerøra slik at den blir glatt, eller om du lar det være litt biter er opp til deg, godt er det uansett
  • Smoothie: finn frem det du har av fryste bær, grønnsaker og fruktrester og kjør det sammen med youghurt, melk eller juice
  • Banankake: en banankake krever skikkelig modne bananer, så her kan du få brukt opp de bruneste du har. La det være litt bananbiter i kaka så blir den ekstra saftig

Oppbevaring av bananer
Ikke oppbevar bananer sammen med annen frukt som epler, pærer, plommer, tomater og tropiske frukter som produserer etylen, da modnes bananene fortere. Et lite tips! Vikler du litt plastfilm rundt stilkene på bananene, reduserer du mengden etylen som frigis. 
Bananene bør oppbevares kjølig, helst mellom 14 til 16 °C, kjøleskap blir for kaldt, da er det bedre å oppbevare de på kjøkkenbenken.

Bananer kan også fryses!
Husk også at hvis ingen av oppskriftene frister nå, eller du ikke har tid, så er det ikke noe problem å skrelle og kutte opp bananen og putte den i fryseren. Neste gang du blir fysen på en smoothie eller verdens enkleste is, har du fryste bananbiter du kan putte rett opp i blenderen. 

Bananer er sunt!
Banan er ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Banan inneholder vitamin B6, folat, kalium og fiber. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar vitamin B6 og folat til å redusere trøtthet og slitenhet og bidrar til et normalt immunforsvar. De samme næringsstoffene bidrar også til å opprettholde normal psykologisk funksjon.
Kilde: bama.no

La oss sammen redde mat!
I Joker har vi en ambisiøs målsetning om å redusere matkasting med 70 % innen 2025. Men dette er ikke et arbeid vi gjør alene. I FNs bærekraftsmål nr. 2 listes det opp hva du kan bidra med i arbeidet:

  • Bidra til å kaste mindre mat ved å planlegge innkjøpene, slik at du ikke kjøper noe du ikke trenger
  • Se deg heller ikke blind på datomerking. Se, lukt eller smak på mat og drikke som har gått ut på dato før du kaster den
  • Utgått mat trenger ikke være dårlig!

Her kan du lese mer om våre tiltak for å nå målet.

Relatert innhold

Bananmuffins med crunchy topping

Disse grove bananmuffinsene er laget uten sukker, og er perfekt å spise til frokost med litt gresk yoghurt, eller som et sunnere alternativ på farten! Granolatoppingen gir de ekstra crunch og god nøttesmak. Bruk de nøttene og frøene du har for hånden.

Banansmoothie

Denne banansmoothien faller garantert i smak hos både store og små. Peanøttsmør gjør den mer mettende og gir en god smak. Perfekt etter trening, eller som kveldssnacks!

Karamellisert banan

Bruk gjerne en moden banan, men ikke for brun. Har du en liten airfryer er det lurt å velge en mindre banan slik at den får plass i kurven.

Banan-is

Dette er en perfekt måte å bruke opp overmodne bananer. Med bananbiter i fryseren har du raskt en sunn og deilig is for hånden! Banan-isen kan smaksettes med det du vil; prøv for eksempel med kakao, bringebær eller peanøttsmør.

Banankake med sjokoladebiter

Banankake er perfekt å lage om du har noen overmodne bananer til overs, og med sjokoladebiter blir den ekstra fristende og smakfull.

Havrekjeks med banan

Disse kjeksene er superenkle å slenge sammen når du vil ha noe søtt, eller får uventet besøk til kaffen.

Banan- og kiwisyltetøy

En perfekt balanse mellom søtt og surt på brødskiven. Dette syltetøyet har en nydelig konsistens, nydelig fylde og syre. Rett og slett et supert syltetøy som løfter frokosten til nye høyder, og du lager det på et blunk.

Bananmuffins med sjokolade

Saftige og kjempegode muffins med bananer. Disse vil helt sikkert de minste i familien elske. Bak mange og frys ned.

Bananorama smoothie

En smoothie som passer utmerket båre før og etter trening. Banan gir deg karbohydrater som gir rask energi til kroppen. Og at det er en smoothie som smaker kjempegodt, gjør heller ingenting.

Bananmelk

Godt for både de som ikke liker melk og de som liker melk. En søt og fyldig drikk til dager du får lyst på noe godt.

Smoothie med banan og blåbær

En uimotståelig smoothie som er både frisk og rund i smaken.

Bananbrød

Bananbrød er enkelt å lage og smaker veldig godt. Har du brune bananer tilfører de ekstra sødme og gjør baksten saftig. Bananskivene gjøre seg ekstra godt hvis du i tillegg topper de med kremost, geitost eller syltetøy.

Bananpizza

Vi må til Sverige for å finne opprinnelsen til denne crazy pizzaideen. Banan og karripulver på pizza høres skremmende ut, men det smaker veldig godt. Vel verdt å prøve!

Pannekaker med banan og havregryn

Disse myke og luftige bananpannekakene vil bli en slager til helgefrokosten!

Toast med peanøttsmør, banan og bringebærsyltetøy

Prøv en søt variant av toasten som er like god til lunsj som til aftens.

Bananmuffins - søte muffins uten sukker

Disse er glutenfrie og inneholder ikke sukker, men bananen gjør dem søte og gode. Dette er den perfekte koseretten som du kan nyte med god samvittighet. Litt sunnere muffins med havregryn, nøtter og banan.

Havregrøt med frukt og bær

Her er en grunnoppskrift på havregrøt som du kan sette ditt eget preg på ut fra hva du liker. F.eks. solsikkekjerner, banan i skiver, bringebær, blåbær eller annen frukt og bær. En super start på dagen, fordi havre inneholder mye fiber som holder deg mett lenge.

Fruktsalat med lake

Fruktsalat er enkelt å lage, og kan varieres med andre frukter som for eksempel pære, mango og banan.