
Bruk opp slitne grønnsaker
Følger du disse rådene trenger du aldri å kaste en frukt eller grønnsak igjen.
Nå er det masse fristende frukt og grønnsaker i butikken, og kanskje kan man noen ganger ende med å kjøpe inn litt mer enn man får brukt opp. Men frukt og grønnsaker som har har blitt litt slitne er fortsatt supergode, så ikke kast dem.
Her får du fire tips til hvordan du kan bruke opp slitne frukter og grønnsaker:
- Lag gryte, suppe eller puré
Når grønnsakene uansett skal kokes lenge i en gryte, stavmikses til en suppe eller moses til en puré har det ingenting å si at de kanskje var litt slitne i utgangspunktet. Gulrøtter som har mistet spensten, bløte tomater, blomkål som har blitt litt brun i kantene eller erter som ble igjen etter gårsdagens middag kan enkelt få et nytt liv på denne måten. - Kutt opp og frys ned
Trikset her er å ta affære før det er for sent. Har du noen bananer på benken som du skjønner at ingen kommer til å spise med det første, eller ligger det igjen en brokkoli i kjøleskapet som ikke står på menyen hverken i dag eller i morgen. Finn frem kniven, rens, skrell, kutt opp i biter og fordel i passe porsjoner før du hiver det i fryseren. Fryste bananer, mango, bær og avokado er for eksempel ypperlig i smoothies. - Lag syltetøy eller pai
Kanskje har du et frukttre, rabarbraplante eller bærbusk i hagen som plutselig har gitt en god avling? Å lage syltetøy er en flott konserveringsmåte som gjør at du kan nyte smaken av sensommer gjennom hele vinteren. Hvis du ikke liker syltetøy kan en god pai være en svært velkommen måte å bruke opp avlingen på. - Lag din egen buljong
Hvis du har spirede løk og hvitløk, rynkete gulrøtter, vissen selleri og noen gamle urter stående kan du for eksempel lage din egen grønnsaksbuljong. Her kan du også bruke deler av grønnsaker som du ellers kanskje ikke spiser, som brokkolistilken. Ha en pose i fryseren og fyll den hver gang du har slitne grønnsaker eller avskjær. Kok buljong ved anledning og fordel den i isbitformer, eller andre egnede former som du putter i fryseren og vipps så har du hjemmelaget buljongterninger hver gang du trenger det.
Oppskrifter
Gulrotsuppe med appelsinjuice
20-40 min|EnkelLapskaus med pølse
20-40 min|EnkelOmvendt blåbærpai
40-60 min|EnkelSmuldrepai
40-60 min|EnkelJordbær- og rabarbrasyltetøy
20 min|EnkelMango nytelsesmoothie
20 min|EnkelSylta tomater (tomatsaus)
60+ min|EnkelHjemmelaget ketchup
40-60 min|EnkelBananbrød
40-60 min|EnkelAppelsinmarmelade
60+ min|EnkelHjemmelagd tomatsuppe med makaroni
20-40 min|EnkelBlåbærsyltetøy
20-40 min|EnkelGratinert gryterett
20-40 min|EnkelSunn blåbærsmoothie
20 min|EnkelSkogsgryte
60+ min|EnkelSunn grønn smoothiebowl
20 min|EnkelBanan- og kiwisyltetøy
20 min|Enkel