Slik blir du en bedre restematkokk

Visste du at det er på hjemmebane at det kastes aller mest mat? Med noen smarte grep kan vi alle kaste litt mindre!

Vi kaster ca. 42,1 kg i gjennomsnitt hver i året, noe som både går ut over både miljøet og vår egen lommebok! Det tilsvarer nemlig ca. 2677 kroner på hver av oss i året. Så her kommer noen gode tips til deg for å kaste mindre mat:

Få oversikt over hva du har fra før
Det beste du kan gjøre for å redusere matsvinn i hjemmet, er å holde oversikt over hva du har i skuffer, skap, kjøleskap og fryser. Gode tips er å rydde jevnlig i kjøleskapet, plassere det som bør brukes først fremst eller på en egen hylle, og forsøke å ikke fylle opp med så mange matvarer at du mister oversikten. Når du fryser ned rester i bokser er det lurt å sette en lapp på boksen, med hva den inneholder og dato du fryste den ned. Slik kan du raskt sjekke hva du allerede har før du handler inn på nytt, eller vurdere om du kan bruke det du har.

Eksperimenter med maten
Å leke med maten er kanskje ikke det lureste for å redusere svinn, men det gjør deg til en god restekokk! Ta en titt i kjøleskap og fryser, og bruk det du finner som utgangspunkt til en ny rett. Har du for eksempel noen grønnsaker, som løk, hvitløk, gulrøtter, paprika og tomat er det et godt utgangspunkt for mange retter. Bland det med hakkede tomater, kjøttdeig eller linser og du har en super pastasaus. De samme grønnsakene kan bli en god tomat- eller gulrotsuppe. Server med kokt egg, krutonger av tørt brød eller en hvitløksbaguett og du har et komplett måltid. Eventuelt kan du lage en chiligryte med kjøtt, kylling eller bønner, eller bruke det samme til nachos. Du må eksperimentere, og smake deg frem med krydder og det du tenker kan passe sammen. Kanskje har du en osteskalk å raspe over, litt lime eller urter til topping?

Restetips:

  • Bruk tørt brød til å lage krutonger, brødsmuler til panering eller mal opp og bruk i nytt brød.
  • Lag minipizzaer av tacolefser, pitabrød eller lomper.
  • Bruk opp grillpølsene i en pai, omelett, pølsegryte eller en pastarett.
  • Om frukten begynner å bli ekstra moden, kutt opp og frys ned til smoothie. Du kan også hive med spinat eller grønnkål.
  • Bruk restene fra grillmaten, som burgere, koteletter eller kylling i en wrap eller i pita. Kutt i strimler, stek i panna med ditt favorittkrydder og server med en passende dressing og litt grønt!

Mye å spare med nedprisede varer
Om du skal handle, husk å lete etter nedprisede varer i Throw No More-appen først! Last den ned her:
- For IOS
For Android

Relatert innhold

Texmexsuppe med tacorester

Har du rester igjen fra fredagstacoen? Ikke la dem gå til spille! Med denne oppskriften kan du lage en herlig meksikansk restefest.

Varmende kjøttsuppe

Her får du en hot og varmende kjøttsuppe med strimlet biffkjøtt. Lag større porsjon og du har nok til å mette flere munner.

Kald potetsmørbrød

En dansk klassiker som kanskje ikke er så kjent i Norge. Potet på brødskiven er en perfekt måte å bruke opp potetene fra gårsdagens middag eller som en hyllest til sesongens første ferskpotet.

Bondeomelett – den tradisjonelle restemiddagen

Omelett slår sjelden feil og med denne klassiske retten får du gjort nytte av det du måtte ha av kjøtt- og grønnsaksrester. Enkelt, næringsrikt og godt!

Pytt i panne

Pytt i panne er en klassiker, og går aldri av moten. Ypperlig når du vil lage noe i full fart, men som fremdeles er velsmakende.

Pastasalat med gårsdagens pasta

Har du diverse matrester stående, kan du enkelt sette sammen en smakfull og næringsrik salat. Lag en deilig lunsj eller en lett middag med pasta fra gårsdagen, og med kjøtt du har til overs.

Pølser og egg i brød

Denne spennende hverdagsretten med pølser og egg er en super idé å lage om du har et brød til overs. Har du noen slappe tomater, kan også de benyttes her.

Stekt ris med grillpølse

Stekt ris er en ypperlig måte å få brukt opp ris du har til overs på. Denne enkle oppskriften gir et herlig og mettende måltid med asiatiske smaker.

Pytt i panne med karbonade

Rester av kokte poteter, grønnsaker og karbonader er perfekt å bruke i pytt i panne!