Slik blir du en bedre restematkokk

Visste du at det er på hjemmebane at det kastes aller mest mat? Med noen smarte grep kan vi alle kaste litt mindre!

Vi kaster 42,6 kg hver i året, noe som både går ut over både miljøet og vår egen lommebok! Det tilsvarer nemlig 2677 kroner på hver av oss i året. Så her kommer noen gode tips til deg for å kaste mindre mat:

Få oversikt over hva du har fra før
Det beste du kan gjøre for å redusere matsvinn i hjemmet, er å holde oversikt over hva du har i skuffer, skap, kjøleskap og fryser. Gode tips er å rydde jevnlig i kjøleskapet, plassere det som bør brukes først fremst eller på en egen hylle, og forsøke å ikke fylle opp med så mange matvarer at du mister oversikten. Når du fryser ned rester i bokser er det lurt å sette en lapp på boksen, med hva den inneholder og dato du fryste den ned. Slik kan du raskt sjekke hva du allerede har før du handler inn på nytt, eller vurdere om du kan bruke det du har.

Eksperimenter med maten
Å leke med maten er kanskje ikke det lureste for å redusere svinn, men det gjør deg til en god restekokk! Ta en titt i kjøleskap og fryser, og bruk det du finner som utgangspunkt til en ny rett. Har du for eksempel noen grønnsaker, som løk, hvitløk, gulrøtter, paprika og tomat er det et godt utgangspunkt for mange retter. Bland det med hakkede tomater, kjøttdeig eller linser og du har en super pastasaus. De samme grønnsakene kan bli en god tomat- eller gulrotsuppe. Server med kokt egg, krutonger av tørt brød eller en hvitløksbaguett og du har et komplett måltid. Eventuelt kan du lage en chiligryte med kjøtt, kylling eller bønner, eller bruke det samme til nachos. Du må eksperimentere, og smake deg frem med krydder og det du tenker kan passe sammen. Kanskje har du en osteskalk å raspe over, litt lime eller urter til topping?

Restetips:

  • Bruk tørt brød til å lage krutonger, brødsmuler til panering eller mal opp og bruk i nytt brød.
  • Lag minipizzaer av tacolefser, pitabrød eller lomper.
  • Bruk opp grillpølsene i en pai, omelett, pølsegryte eller en pastarett.
  • Om frukten begynner å bli ekstra moden, kutt opp og frys ned til smoothie. Du kan også hive med spinat eller grønnkål.
  • Bruk restene fra grillmaten, som burgere, koteletter eller kylling i en wrap eller i pita. Kutt i strimler, stek i panna med ditt favorittkrydder og server med en passende dressing og litt grønt!

Mye å spare med nedprisede varer
Om du skal handle, husk å lete etter nedprisede varer i Throw No More-appen først! Last den ned her:
- For IOS
For Android

Relatert innhold

Grønn julesalat med kalkunrester

En frisk supergrønn salat smaker godt etter all julematen. Her får du brukt kalkunrestene på en god og sunn måte.

Hvit pizza med pinnekjøtt

Italiensk og norsk tradisjon flettes sammen i denne spennende retten! Pizza med pinnekjøtt er en god idé om du har rester igjen fra julemiddagen.

Pølse- og medistersnadder

La restene etter julemiddagen komme til sin rett. I denne oppskriften har vi brukt medisterkaker, pølser og kokte poteter fra gårsdagens middag.

Fredagsomelett i ovnen

Dette er den enkle middagen du tyr til på fredag ettermiddag når kjøleskapet er fylt opp av rester. Her er det bare fantasien som setter begrensningen. Ønsker du en ren vegetar rett, er det bare å erstatte kjøttprodukter med grønnsaker.

Ribbewrap

Ribberestene etter julemiddagen kan spille hovedrollen i en saftig wrap! Prøv denne smakfulle Asia-inspirerte retten med frisk coleslaw og mangosalsa.

Medisterkaker med coleslaw

Her får du en litt annerledes versjon av julens smaker. Server en frisk og kremet coleslaw til medisterkakene. Pannestekte småpoteter er perfekt tilbehør til denne retten, og her kan du gjerne bruke poteter som var igjen fra gårsdagens middag.

Medisterpølse med grov potetmos

Medisterpølse med rosmarin og hvitløk er en enkel og smakfull rett, som tar smaksløkene med til italia. Server den med herlig grov potetmos og topp med hurtigsyltet rødløk.

Varmende kjøttsuppe

Her får du en hot og varmende kjøttsuppe med strimlet biffkjøtt. Lag større porsjon og du har nok til å mette flere munner.