MELK

Melk er mange nordmenns favorittdrikke til frokost, men inntas også til lunsj, middag og kvelds.
 
I tillegg til drikke brukes melk ofte i matlaging, f.eks. som ingrediens i grøt, bakverk og sauser, og som råstoff for produksjon av smør, ost og myseprodukter. Flere har laktoseintoleranse og kan ikke drikke melk eller spise produkter som inneholder melk. Laktose er navnet på karbohydratene som finnes i melk. I matlaging har det nå blitt enkelt å erstatte disse produktene med laktosereduserte og -frie produkter. 
 
Oppskrifter med melk er også en fin måte å bruke opp melk som ikke er helt fersk eller nærmer seg utløpsdato, men som gjør seg godt i matretter som for eksempel grøt, vafler, pannekaker, lapper og i sauser.
 
 
Hvor mye melk er det sunt å drikke?
De norske helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss tre porsjoner (1 porsjon = 2 dl) med melk og meieriprodukter hver dag.
 
Er det laktose i ost?
Ost kan være et godt valg for personer med laktoseintoleranse. Dette skyldes at alle faste, modne oster er naturlig fri for laktose. Gulost blir naturlig laktosefri gjennom produksjonsprosessen. Ost er kilde til jod, kalsium og vitamin B12.
 
Hvorfor skal ikke melk stå i kjøleskapsdøra?
Det kan føre til uønsket bakterievekst og at den raskere blir dårlig. En slik plassering av melk i kjøleskapet er ikke å anbefale fordi temperaturen fort kan bli ujevn og dermed gjøre melken dårlig. Noen nyere kjøleskap er nå utstyrt med egen kjøler i døren, nettopp for å sikre at ikke varer som står i døra blir fortere dårlig.
 
Her har vi samlet oppskrifter som har melk som ingrediens, og husk at du i alle oppskrifter kan erstatte vanlige melkeprodukter med laktosereduserte og -frie produkter.

Relatert innhold

Banansmoothie

Denne banansmoothien faller garantert i smak hos både store og små. Peanøttsmør gjør den mer mettende og gir en god smak. Perfekt etter trening, eller som kveldssnacks!

Tuttifrutti-milkshake

Denne overdådige milkshaken er perfekt til sommerkosen!

Gulrotvafler

Litt grovere vafler med gulrot og havregryn - de er mettende og perfekt å ha med på tur eller i matpakken. Topp de med det du måtte ønske av salt eller søtt pålegg!

Bananmelk

Godt for både de som ikke liker melk og de som liker melk. En søt og fyldig drikk til dager du får lyst på noe godt.

Vafler

Nystekte vafler er utrolig godt, samtidig som det er utrolig enkelt å lage.

Pannekaker

Server pannekaker med syltetøy og sukker for en søt vri, eller lag fylte middagspannekaker med grønnsaker. Bytt gjerne ut noe av melet med grovere mel for å gjøre pannekanene både sunnere og mer mettende.

Arme riddere

Bruk opp brødet eller gamle brødskiver til tidenes beste helgefrokost eller lunsj.

Clafoutis med moreller

Clafoutis er en lettvint og lekker fransk dessert i form av en ovnspannekake. En tradisjonell clafoutis lages med kirsebær eller moreller, og toppes gjerne med et fint melisdryss.

Hjemmebakte pølsebrød

Hva med å lage pølsebrødene selv? Oppskriften tilsvarer 12 pølsebrød. Inviter venner og familie, og imponer dem med hjemmelagde pølsebrød. Det kan umulig slå feil.

Bananmilkshake

Lag en klassisk milkshake med banan – det gir en søt og god smak, og en deilig kremet konsistens. Nytes umiddelbart!

Pasta carbonara med bacon

Har du noen gang opplevd at et måltid smaker ekstra godt når man spiser det sammen med flere? Mat har mange funksjoner i tillegg til å gjøre oss mette. Å dele et måltid kan være sosialt, vise omtanke og omsorg eller være en del av vår kultur.

Saftig eggerøre

Slik lager du perfekt eggerøre. Eggerøre er enkelt å lage og smaker vidunderlig, og passer like godt til spekemat som til frokost. Og husk, egg inneholder alle næringsstoffene du trenger, unntatt vitamin C.

Pannekaker med banan og havregryn

Disse myke og luftige bananpannekakene vil bli en slager til helgefrokosten!

Clafoutis med blåbær

Clafoutis er en lettvint og lekker fransk dessert i form av en ovnspannekake. Den smaker nydelig med blåbær, men bruk gjerne de bærene du har liggende i fryseren.

Kremet fiskesuppe med torsk

Å lage fiskesuppe fra bunnen av er ikke vanskelig. Med de rette råvarene kan du enkelt lage en suppe som smaker nydelig.

Potetmos

En myk og god potetmos passer til det meste