Historisk god ost fra historiske lokaler

Valdresmeieriet leverer håndlaget kvalitetsost med rik og ekte smak, laget av helmelk fra gårder i Valdres.

Familien Wangensten i Valdres har foredlet råvarer fra naturen i generasjoner. I 2011 valgte familien å føre noen av disse tradisjonene videre og etablerte Valdresmeieriet. Det tok ikke lang tid før Valdresmeieriet vokste seg så store at de måtte flytte til større og bedre lokaler.

I dag hoder de til i TINEs gamle lokaler på Fosheim i Røn.

– Da vi flyttet inn var det nøyaktig 100 år siden det første gang ble startet ysteri i samme hus, forteller Turid Wangensten.

Og den historiske satsningen har betalt seg i form av fantastiske oster og høythengende priser som «Årets ost» for osten Fosheim, tittelen «Årets matspire» i den prestisjetunge matkonkurransen «Det norske måltid» og gull- og bronsemedaljer i World Cheese Award.

Disse utmerkelsene forteller mye om den høye kvaliteten og den store kjærligheten som legges ned i hver enkelt ost som produseres ved Valdresmeieriet.

– Kjærligheten til Valdres gjennomsyrer alt vi foretar oss. Vi tror at de som nyter ostene våre merker at vi er opptatt av kvalitet i alle ledd, fra råvare til produksjon og leveranse, forklarer Turid.

Valdresmeieriet produserer Valdres Ost, som er faste guloster med og uten krydder. Osten blir laget for hånd av helmelk fra gårder i Valdres. Disse ostene har også fått navn fra Valdres, nærmere bestemt fra stølsområder rundt meieriet. Ostene lagres som store ostehjul i minst tre måneder, på trehyller i temperaturstyrte modningsrom. Ostehjulene blir snudd og passet på hver dag gjennom hele lagringsperioden.

Valdresmeieriet har også to naturelle oster som heter Fosheim og Bufar. Den mest spesielle osten er kanskje Bufarosten, som blir laget utelukkende på stølsmelk.

– Egenskapene til stølsmelken fra Valdres er så spesielle at det har blitt skrevet en doktorgrad om den, og sammensetningen av melken gjør at osten blir i særklasse, sier Wangensten.

Ost av stølsmelk har en fin gul farge og en fyldig rund smak. Navnet Bufar kommer av at de før i tiden, på bufardagen, flyttet kyrne hjem fra stølen. Før de reiste ystet de ost av helmelken – siden de ikke hadde tid til å separere melken den dagen – som de kalte bufarost. Denne ble modnet i kjelleren hjemme og tatt frem til jul som den gjeveste osten. Fosheim er laget på samme måte som Bufar, men av vanlig gårdsmelk hele året.

– Vi er stolte over å kunne levere kvalitetsost av lokale råvarer, som har en rik og ekte smak. I tillegg er osten pent innpakket. Dette fordi vi vet at mange bruker osten som gave. Både som vert- og vertinnegaver og julegaver, avslutter Turid med et smil.

Se etter Smaken av Norge-merket i din lokale Joker-butikk for å oppleve unike smaker fra lokale leverandører fra hele landet.

Relatert innhold

Smaken av Norge – våre lokale favoritter

Smaken av Norge – våre lokale favoritter

Se etter Smaken av Norge-produkter i din lokale Joker-butikk

Les mer om Smaken av Norge her