Det ser alt annet enn svart ut for svarthavren

Den Sorte Havre fra Tveter Gård i Våler er unike havreprodukter som både er ekstra næringsrike og ekstra gode.

På Tveter Gård i Våler i Østfold har det vært dyrket havre i mange hundre år, sannsynligvis helt tilbake til vikingtiden. Her bor familien Anstensrud. De er nøye og flinke gårdbrukere som liker å kunne fortelle nøyaktig hvor et produkt kommer fra og hvordan det er laget.

– Vi har ikke så mye til overs for at det meste som finnes av landbruksprodukter i Norge ikke er opphavsmerket og at mye av kornproduktene som selges i Norge er importerte fra land og dyrkingsforhold vi ikke vet noe om, forteller Johan Anstensrud.

Svarthavre har fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er nettopp – svart. Dette er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre.

– Ideen til å starte med å dyrke den gamle havresorten kom fra en god nabo under elgjakta. Vi likte tanken på å gi yngstemann, Georg, grøt fra havregryn laget på verdens sunneste havre dyrket på egen gård og ikke importert havre, forklarer Johan.

Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren. Heldigvis overlevde svarthavrearten i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra.

– Så vidt vi kjenner til er vi de eneste i verden som lager havregryn av svarthavre, en havresort som i våre øyne er det sunneste og beste. Vi ville ta frem igjen dette gamle urkornet fordi vi ville lage verdens beste havregryn av dette helt unike råstoffet. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Derfor trenger vi heller ikke å sprøyte kornet vårt, forklarer Anstenrud smilende.

Den Sorte Havre var først i Norge med å lage steel cut (kuttet havregryn), og banet vei for andre produsenter. Svarthavren dyrkes på egen gård og syv omkringliggende nabogårder. Avlingen sendes til Tøsse Mølle, hvor havren enten kuttes eller valses. Deretter sendes den i retur til gården, hvor den pakkes for hånd.

Johan kjører selv treskeren når avlingen høstes. Han mener det er viktig med lokale varer og produkter, hovedsakelig fordi lokalmat som oftest har en litt annen kvalitet.

– I tillegg er det viktig for et land å ha en egen matproduksjon. Det er ikke en selvfølge at vi i fremtiden vil kunne importere mat like enkelt som i dag, avslutter svarthavreforkjemperen fra Tveter gård.

Se etter Smaken av Norge-merket i din lokale Joker-butikk for å oppleve unike smaker fra lokale leverandører fra hele landet.

Relatert innhold

Smaken av Norge – våre lokale favoritter

Smaken av Norge – våre lokale favoritter

Se etter Smaken av Norge-produkter i din lokale Joker-butikk

Les mer om Smaken av Norge her