Himmelske poteter fra jorda

Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy leverer ekstra smakfulle småpoteter som er dyrket i god jord og solrike åkre.

Bjertnæs & Hoel er opptatt av å ha et nært forhold til jorda og maten vi spiser. De dyrker poteter for alle som bryr seg om gode råvarer og hvordan disse er laget. Men de dyrker også kunnskap

– Vi er et fellesskap av mennesker som er levende opptatt av jordbruk, mat og mennesker. Fellesskapet representerer to familier som har drevet landbruk i flere generasjoner, og i 2008 fusjonerte de to familievirksomhetene våre. De siste årene har produksjon og utvikling av delikatessepoteter vært viktig for oss, og det har blitt satset intenst på utvikling av nye poteter, forklarer daglig leder Åsmund Bjertnæs.

En stor motivasjon for Bjertnæs & Hoel har vært å utfordre den stadig økende importandelen av potet i Norge.

– Vi mener vi bør lage mer mat her – det er viktig for fremtidig matproduksjon, verdiskapning og norsk matkultur, sier Bjertnæs.

For Bjertnæs & Hoel er poteten som vin, for smak og kvalitet avhenger av sort, dyrkningsteknikk, klima og jordsmonn. De plasserer settepoteter i kasser på kjølelageret i februar, med godt lys og god temperatur, for å vekke poteten til liv og tjuvstarte veksten.

De har også et samarbeid med potetforedler Kirsten Topp, der målet på sikt er å utvikle nye delikate potetsorter.

Hjertet av bedriften ligger på Smidsrød Gård på Nøtterøy. Her har potetene ideelle vekstvilkår, mens produksjonen foregår på flere steder ved kysten i Vestfold. Dette området har mye sol, og Færder utenfor Nøtterøy er et av stedene med flest soltimer i hele Norge.

– Poteten er en stengelknoll som trives i varmen. Vi venter med å sette morpotetene til jord-temperaturen er høy nok. Gjerne 8–10 grader. Potetplantene vokser raskt og krever mye vann. Særlig i perioden når plantene setter nye potetknoller. Gjennom vekstsesongen håndterer vi ugras og følger opp med gjødsling og vanning. Åtte til ti uker etter morpotetene er satt kan vi høste. Høstingen foregår maskinelt med hjelp av manuell sortering. Potetene fraktes inn for tørking og lagring. Potetene sorteres, vaskes og pakkes før de er klare til salg i butikk, forklarer Åsmund.

Noe av det gartnerne og arbeiderne hos Bjertnæs & Hoel liker så godt med planteproduksjon, er samarbeidet med naturen. Jord, sol og vann er naturens elementer, som plantene er avhengig av for å vokse.

– Som gartnere kan vi påvirke dette samspillet i produksjonen til det beste for jord, planter, natur og måltid, avslutter Åsmund Bjertnes.

Se etter Smaken av Norge-merket i din lokale Joker-butikk for å oppleve unike smaker fra lokale leverandører fra hele landet.

Relatert innhold

Smaken av Norge – våre lokale favoritter

Smaken av Norge – våre lokale favoritter

Se etter Smaken av Norge-produkter i din lokale Joker-butikk

Les mer om Smaken av Norge her