Kjøpmannen som skapte elektrisk stemning da strømmen gikk

Da hele Lofoten ble strømløse etter orkanen «Ole» i februar 2015, hadde kjøpmann Børge Larsen hos Joker Henningsvær en joker i ermet. Nemlig et dieseldrevet strømaggregat som både kunne redde varer og mobilavhengige.

Henningsvær er et fiskevær i Lofoten med rundt 500 innbyggere. I tillegg til sin vakre natur er kanskje stedet mest kjent for å være fødestedet til «en ekte Lofottorsk» i Thorbjørn Egners «Torskevise». Men siden 2015 er også Henningsvær kjent som hjemstedet til «en ekte Lofothelt» ved navn Børge Larsen. Ja, for det var som en helt kjøpmannen ble omtalt i lokalavisen for sitt bidrag under den tre dager lange strømstansen.

Et fiskevær med mye vær
Vintermånedene i Lofoten kan være tøffe. Og opp gjennom årene har strømmen gått utallige ganger i forbindelse med uvær. Derfor var det ikke noen tilfeldighet at Joker Henningsvær hadde et strømaggregat på plass under orkanen i 2015. Butikkens forrige kjøpmann, Børges svigerfar, hadde installert et aggregat allerede i 1976, siden det var enda mer vanlig med strømbrudd i tidligere tider.

– Etter hvert fikk vi behov for et større aggregat, fordi vi hadde stadig flere varer som var nedkjølt eller dypfryst. Jeg kjøpte inn et brukt dieseldrevet strømaggregat sommeren før orkanen. Det nye aggregatet leverer 65 kilowatt effekt, og holder både kjøledisker, frysedisker og lys og kassaapparater i drift når strømmen er borte, forklarer Larsen.

1400x1000px_Joker Henningsvær_03.jpg

Nylaget kaffe og nyladet telefon
– Det første jeg tenkte da strømmen gikk var at vi måtte redde kjøl- og frysevarene våre. Deretter tenkte jeg at vi som var så heldige å ha et aggregat også kunne bidra til å hjelpe dem som bor på stedet her med noen av de utfordringene en strømløs tilværelse gir, forteller Børge.

Børge la derfor ut en melding på Facebook om at han bød på varm kaffe og mulighet til lading av mobiltelefoner i butikken. Og for dem som ønsket et varmt måltid å ta med hjem, kunne Børge & co steke pizza i butikkens ovn.

En strøm av folk som trengte strøm
Lokalbefolkningen lot seg ikke be to ganger. De kom i hopetall og hadde med seg både mobiler, nettbrett og andre duppedingser med ladebehov. I tillegg til å lade fikk også alle som kom innom tilgang til butikkens internett, slik at behovet for sosiale medier og nyheter også ble mettet.

Salg ble det også under strømstansen.

– Folk får et annet behov når de er strømløse. Mange måtte for eksempel ha batterier, lampeolje og litt enklere middager. Mange kjøpte pølser, som de grillet eller varmet på primus, sier Børge.

God stemning og godt naboskap
Selv om Henningsvær var uten strøm i tre dager, tenker Børge tilbake på de strømløse dagene med glede.

– Jeg synes rett og slett at det var koselig. Det var mye god stemning, latter og mange gode historier, mens mobilene ladet, minnes Børge. 

Kjøpmannen følte samholdet i Henningsvær på kroppen, og er glad for at han hadde muligheten til å holde butikken åpen og være en bidragsyter til lokalmiljøet.

– Det føles ekstra godt å kunne åpne dørene og være en god nabo i en slik situasjon, avslutter en ekte Lofothelt i Henningsvær.

Fadderullan dei, fadderullan dei,

Fadderullan dullan dei.

1400x1000px_Joker Henningsvær_02.jpg