Kjøpmannen som ikke kunne si nei

Torunn Rønningen er kjøpmann ved Joker Osen. Hun er en ildsjel med en raushet overfor bygd, kunder og kolleger som savner sidestykke.

Nordre Osen er en liten bygd i Åmot kommune i Østerdalen. Her er Joker-butikken limet i bygda for de vel 350 innbyggerne – og kjøpmannen den som «holder i limtuben» i form av å være en samlende lokalentusiast.

Handler for kaffedrikkende kunder  

Jokers slagord er «Den gode naboen». Og bedre nabo enn Joker Osen er det knapt mulig å få. Kjøpmannen og resten av laget hennes er viden kjent for å ha et veldig bra forhold til kundene. Smilet er aldri langt unna, og latteren høres titt og ofte mellom hyller og reoler i butikken. For hos Joker Osen er ikke «service» et begrep. Der er ordet gjort om til daglig handling.

– Vi forsøker å hjelpe kundene så godt vi kan. Kanskje gjennom en fortrolig prat, kanskje ved å vise hvor varene står. Kundene har vidt forskjellige behov, forklarer Torunn Rønningen.

Et behov noen av kundene har, er å ta seg en kaffe i kaffekroken før handleturen. Og det er ikke sjelden at Torunn og gjengen hennes tilbyr seg å ta over handlelappene deres og handle for dem mens de nyter kaffen. Så hos Joker Osen har de ikke bare kaffe som varmer kroppen, men også service som varmer sjelen.

Jakter etter jegere i skogen

Det er ikke bare inne i butikken at Torunn og gjengen hennes briljerer med et usedvanlig servicenivå. Utkjøring av varer og ved er bare en liten del av ekstraservicen de byr på hos Joker Osen. Særlig under koronaen var dette et ekstra velkomment tilbud.

Men der i butikken nøyer de seg ikke med å kjøre varer hjem til kundene. Nei, også her tar de servicen noen steg lenger – bokstavelig talt.

Osen er et populært jaktområde. Under elgjakten hender det titt og ofte at jaktlagene sender handlelister per e-post til butikken. Og jegerne skal selvsagt slippe å forlate vaktpostene sine for å hente varene. Så når jaktlagene spør om det er mulig å få levert varene langt inni skogen et sted, da er svaret selvsagt ja, selv om Torunn alltid har én liten bekymring.

– Det er ikke alltid det er like lett å finne frem i skogen, ler Rønningen.

Så mens jegerne jakter på elg, jakter Joker Osen på jegerne. Og det ender alltid godt. Om ikke jegerne får elg, så får de i hvert fall varene levert.

1400x1000px_osen_02.jpg

Der det er hjerterom, er det ølrom

Joker Osen tilbyr et bredt sortiment med faghandelsvarer. Butikken selger så å si alt fra snøskuffer til gressklippere.

– Ettersom det ikke er andre steder å handle her, føler vi ansvar for å tilby det folk trenger og vel så det, forklarer Torunn.

Å være i utvikling er viktig – både for Torunn personlig og butikken. Mot slutten av 2016 investerte hun derfor nærmer en halv million kroner i et nytt rom for øl. Ja, joker Osen har faktisk et eget ølrom på 27 kvadratmeter!

– Dette er jo en varegruppe som var veldig i vinden i 2016 – og som fortsatt er det nå i 2022. Og ingenting tyder på at interessen vil dale. Vi må tilby det kundene etterspør, og aller helst litt mer enn de forventer. Det er slik det skal være her i Osen.

1400x1000px_osen_03.jpg

Seire ved å dele

Torunn har mottatt priser og utmerkelser for sin innsats. Butikken hennes ble kåret til «Årets Joker» i 2012 og hun har blitt tildelt NorgesGruppens gjeveste utmerkelse «Kremmerprisen» i 2014. Begge disse utnevningene inkluderte i tillegg til anerkjennelsen også større pengebeløp. Størstedelen av det ene prisbeløpet ga hun bort til sine ansatte, mens resten ble investert i et nytt klimaanlegg i butikken.

– Jeg har et fantastisk lag her i butikken, og det var på tide at de fikk en påskjønnelse for innsatsen sin. De står på sent og tidlig og gjør en utrolig god jobb i butikk og overfor kundene. Jeg er så heldig å være en del av verdens beste team.

Da hun mottok det andre prisbeløpet ga hun bort hele summen til bygdas samlingspunkt, Osvang Samfunnshus.

– En slik pris betyr mye for bygda. Ikke bare på grunn av at samfunnshuset fikk et økonomisk tilskudd. Vel så viktig er det at prisene beviser at man kan få til noe nær sagt overalt i Norge, smiler Torunn.  

Hun ga også bort de over 50 000 kronene butikken mottok i koronastøtte til samfunnshuset. Og Torun sendte ikke krav mot samfunnshuset når det senere viste seg at koronastøtten måtte tilbakebetales til staten.

Er man raus, så er man raus.

Alt i bygda er et lagspill

Men det er ikke bare samfunnshus og kolleger som nyter godt av Torunns raushet.  Joker Osen sponser det som er av aktiviteter i Osen med varer eller penger. Om det er skolen, barnehagen, turforeningen, skytterlaget eller skiløypene i området – Rønningen gir så det monner.

– Alt her i bygda er et lagspill. Det er veldig viktig å holde liv i lokalsamfunnet. Og hvis vi kan bidra på noe vis, vil jeg nesten si det er vår plikt å tre støttende til. For alt gagner oss alle i det lille samfunnet vi er i, avslutter kjøpmannen som ikke kunne si nei.