Om fisken på kroken som hindret kroken på døra

Fiskehistorier er ikke alltid til å stole på. Beviset på at denne er sann, er en Joker-butikk som har holdt åpent 25 år i strekk på «ein stad der ingen skulle tru at nokon kunne drive butikk» – takket være godt naboskap med et linebåtrederi.

Stadlandet er kanskje mest kjent for de tre ordene «Storm ved Stad». En standardformulering for meteorologer på radio og tv opp gjennom årene. For det er virkelig en forblåst del av landet vi skal til når vi besøker Nordvestlandet og Joker Stadlandet. 

Bygdefolk og bølgefolk

Joker Stadlandet ligger på Refsnes og betjener bygdefolket i de små bygdene i området i tillegg til tilreisende. Blant sistnevnte dukker det også opp en del surfere i butikken. Disse bruker «storm ved stad» til sin fordel når de rir på bølgene utenfor de fantastiske strendene i Ervik og Hoddevik. Men rundt 80 husstander og noen tilreisende er ikke nok til å kunne drive god butikk.

– Lokalfolket og de tilreisende er viktige, men aller viktigst for å kunne holde butikkdørene åpne er Ervik Havfiske, forklarer kjøpmann ved Joker Stadlandet, Tone Ervik Aarsheim.

Båtene som holder butikken flytende

Ervik Havfiske er et lokalt, men samtidig globalt rederi og regnes som Norges største havgående linebåtrederi. Til sammen drifter rederiet 15 båter i inn- og utland.

– De ni båtene som befinner seg i norske farvann provianterer hos oss. I tillegg leverer vi også arbeidsklær og litt typisk norske matvarer til de seks båtene som befinner seg i utlandet. Når linebåtene handler inn går det med store mengder mat, ettersom hver linebåt har et mannskap på 13–18 mann, og er borte seks-åtte uker i slengen. Bortimot halvparten av omsetningen vår kommer fra denne provianteringen til båtene. Så vi har mye å takke Ervik Havfiske for, sier Ervik Aarsheim.

Ervik Havfiske har også gått inn på eiersiden i butikken sammen med Tone og hennes søster Anne Liv. Dette fordi de de er gode naboer og lokalpatrioter som ønsker at bygdefolket her fortsatt skal ha en nærbutikk å gå til.

1400x1000px_stad_04.jpg

Butikkdørken full av fiskere

Når Tone hører «skipsklokkens klang» – eller mer riktig – at telefonen ringer fra en av båtene, er avtalen at hun eller en av kollegene åpner butikken på kort varsel uansett ukedag – og uansett tid på døgnet.

– Ja, oppigjennom de 25 åra vi har holdt det gående, har det vært mange ulike åpningstider med denne ordningen. Men tidene har bokstavelig talt forandret seg, og nå foregår det meste i mer organiserte former med forhåndsavtalte tidspunkter. Noen ganger kommer hele mannskapet i butikken på en gang, mens andre ganger sendes en bestilling fra båten som vi leverer om bord, forklarer Tone.

Med 18 fiskere i butikken på samme tid som alle skal handle åtte ukers forbruk av private saker som brus, arbeidstøy, støvler, medisinsaker, snus og tobakk kan det bli hektisk for Joker-butikken. Men de vet samtidig at det er denne måten å drive butikk på som gjør at de selv har en trygg arbeidsplass og at bygdefolket har en butikk å gå til.

– Det er bare å sette sjøbein og stå av stormen, smiler Ervik Aarsheim.

1400x1000px_stad_05.jpg

Fiskelykke på land

For et bygdefolk som de siste årene både har mistet både skolen og postkontoret, er det en lykke å kunne ha en nærbutikk som fortsatt holder åpent. At butikken eksisterer takket være et fiske som foregår mange tusen nautiske mil unna, er noe alle her er klar over. Men de er samtidig klar over at de selv også spiller en viktig rolle for å kunne beholde butikken. For den andre halvparten av omsetningen bør bygdefolket stå for sammen med surferne.

– Jeg er takknemlig for å ha et bygdefolk i ryggen som er bevisste på å støtte opp om nærbutikken. Alle trenger oss og vi trenge dem. Nærbutikken er spesielt viktig for småbarnsfamilier og eldre. Og i et lite samfunn som vårt fungerer butikken både som et sosialkontor, rådgivningskontor og turistkontor, ifølge Tone.

Og bygdefolket er lykkelige og glade for nærbutikken sin og vet å sette pris på den og de fine folkene som jobber der. Der får de ikke bare varene de trenger og pratet ut om hverdagens utfordringer. De får også tilbud om barnepass mens de gjør unna handlerunden i fred og ro.

– Ja, klart vi tilbyr oss å se etter barna om det skulle være behov for det. Men å utføre bleieskift har vi hittil ikke tilbudt, ler Ervik Aarsheim.

Butikken bidrar til fremtidstro

I mange kyststrøk er det store områder som preges av fraflytting. I Joker Stadlandets nedslagsområde derimot er trenden litt annerledes. Her er det tilflytting og rift om husene. Området har fått flere unge folk. Den fantastiske naturen i området og alle mulighetene den gir har en viktig del av æren for dette. Men butikken er også en viktig bidragsyter til denne positive utviklingen.

– Økt tilflytting er gledelig på mer enn én måte. For butikkens del betyr det forhåpentligvis at vi får flere kunder på kroken, avslutter kjøpmannen ved havet med et smil.