Idars tippoldefar het Sjur Larsen og var fra et lite sted på Bømlo som heter Tjong. I sine yngre dager var han mye ute og reiste. Han var snekker og såkalt «farendes svend» i Tyskland og Danmark før han vendte hjemover. Som 25-åring slo han seg ned på Finnås, der han kjøpte bruk nr. 8 «Mjelkeviken». Sjur bygde seg et stort og fint hus med plass til landhandel i kjelleren – og i eldhuset fikk han laget seg et bakeri.
Den 28. juni i 1883 åpnet Sjur Larsen landhandelen på Finnås. Den første kunden i den nye butikken var «gaardmann» Gunder R. Erizland fra Ersland. Han handlet for kroner 1,70, og da fikk han med seg hjem brød, tobakk og et ur. Etter noen år bygde Sjur ny butikk, lenger nede ved sjøen, og der var det også plass til et snekkerverksted. Siden selve landhandelen ikke ga den helt store avkastningen til å begynne med, lagde og solgte Sjur både møbler og likkister ved siden av, noe som bidro til å holde liv i butikken.
Sjur døde i 1941, 81 år gammel. Da hadde den eldste sønnen hans, Lauritz, allerede tatt over butikken og drevet i noen år. Ved siden av butikkdriften, drev også Lauritz skyssbåt. Med den 28 fots båten med fire hestekrefter skysset Lauritz både leger, handelsreisende og andre som hadde behov for det. I tillegg fraktet han også post med båten. Lauritz Larsen var også opptatt av gårdsbruket og dyrket opp mye utmark.
Det å være kjøpmann alene var med andre ord ikke nok til å få det til å gå rundt på den tiden.
En av sønnene til Lauritz ble den neste butikkeieren. Guttorm Larsen tok over etter faren i 1946, og drev i mange år sammen med kona, Dagny. Midt på 60-tallet bygde de en ny butikk ved broen. Han begynte også med et dynamittlager og salg av dynamitt på den tiden. Men butikken ble snart for liten og Guttorm hadde sønner som muligens skulle overta. Og dersom de skulle fortsette butikkdriften, måtte de bygge nytt og større.
Guttorms sønn, Helge (faren til dagens kjøpmann) ville både overta og satse. Han bygde en ny butikk, over den gamle som stod klar i 1978. Huset var på 480 kvadratmeter, av disse var halvparten en tidsmessig dagligvarebutikk. Ellers kunne man finne både bankfilial og klesbutikk i lokalene. I 1980 kjøpte Helge ut Guttorm fra firmaet S. Larsen. Helges bror, Arvid, ble sjef for dagligvarebutikken fra 1981, mens Helge tok ansvar for «sprengstoffdelen» av butikken som nå også inkluderte et godt utvalg av anleggsvarer. Sammen med Reidar Moss kjøpte så Arvid dagligvaredelen fra Helge i 1986. De to dannet et nytt selskap med navnet «Magneten Mat AS».
Som sine forfedre var brødrene Larsen opptatt av å stelle ekstra godt med kundene – eller å være gode naboer. De erstattet for eksempel «pratebenken», som var fast inventar i den gamle landhandelen, med en egen «miljøkrok» med sitteplasser og byggeklosser for de minste. Der kunne man sitte ned og slå av en prat. Rett som det var kunne man også få servert kaffe og vafler. Hjemkjøring av varer til dem som kom innom og handlet uten bil var også en selvfølge – i tillegg til utkjøring av varer til dem som lå syke hjemme.
I 1999 ble Idar Larsen spurt om å bli med i familiebedriften. Han takket ja, og overtok eierandelene til Reidar Moss. Idar ble dermed 5. generasjons kjøpmann i en av landets eldste kolonialforretninger i løpende drift.
Ifølge litteraturen er familieselskap som selskapsform risikofylt. Alt går bra med gründeren i 1. generasjon, det meste går bra også i 2. generasjon, men så begynner uenighetene å vise seg i 3. generasjon etter store dragkamper i en stadig voksende familie. Men i Larsen-familien har det vært enighet i snart 140 år.
– Vi har taklet alle overtagelser greit. Nå også. I fjor høst kjøpte jeg ut kollega og onkel Arvid, som fyller 65 i år, sier Idar Larsen som aldri har angret på valget han tok for 23 år siden.
Det å drive butikk på et lite sted som Finnås var tøft i 1883, men det er tøft også i dag, selv om det ikke lenger må snekres likkister for å holde driften i gang.
I årene 2015–18 begynte omsetningen å vise en fallende tendens. I 2018 valgte derfor Joker Finnås å investere seks millioner kroner i en komplett fornyelse av butikken. Bygget ble strippet helt ned til betongen.
– Det ble lagt fliser og installert nye og større fryse- og kjølerom, hvor det kan trekkes inn flere paller, noe som gjør driften mye enklere enn før. Våre ansatte slipper å måtte kaste seg over kjølevarene når de ankommer; de kan sette dem inn og spre fyllingen over tid, forklarer Larsen.
Resultatet av disse investeringene kan leses i form av gode økonomiske resultater de påfølgende årene – og ikke minst fornøyde kunder.
Den gode driften de seneste årene har også gitt Joker Finnås utmerkelser – og for driftsåret 2019 ble butikken både kåret til Årets Joker i region Vest og nasjonalt. En totalrenovert butikk bidro nok til utmerkelsene, men andre faktorer var vel så viktige. Joker Finnås har for eksempel et skyhøyt servicenivå og har toppscore på alle kundeundersøkelser. Butikken er også svært engasjert i lokalmiljøet og sponser «alt som er» av lag, foreninger og aktiviteter med et sekssifret beløp årlig. I tillegg arrangerer også butikken strikkekafé, småbarnstreff og andre sosiale sammenkomster.
– Det at kundene skal føle seg velkomne står helt sentralt for oss hos Joker Finnås. Nærhet, smil og hjelpsomhet, eller det som mange kaller for god gammeldags service, hører like mye hjemme i 2022 som det gjorde i 1883, avslutter Idar Larsen – den gode naboen anno 2022.