Priser ned varer før de må kastes

Du kan gjøre et kupp, samtidig som vi reduserer svinnet i matbutikken.

Vi kaster altfor mye mat, ofte mat som er av god kvalitet og som burde gått til konsum i stedet for å havne i søpla. Faktisk kaster vi 450.000 tonn hvert år bare i Norge. Det største matsvinnet står privathusholdningen for, mer enn 215.000 tonn mat går i søpla hjemme hvert år. Men vi kaster altfor mye mat i våre butikker også, og dette jobber vi hardt for å redusere. Ikke bare fordi det er bra for miljøet, men også fordi det er lønnsomt for våre butikker. Noen av tiltakene vi gjør, kan du lese mer om her.

Gjør et kupp
Det er mange årsaker til at matsvinn oppstår, men uansett hvor flinke vi er, vil vi ha mat i våre butikker som nærmer seg utløpsdatoen før vi rekker å selge den. For å redusere mengden mat som vi må kaste, velger vi å prise ned de varene som fortsatt er av god kvalitet, men som har kort tid igjen på holdbarhetsdatoen.

Her kan du gjøre et kjempekupp dersom du er litt observant. For i Joker har vi matredderappen Throw No More. Det er en app som fungerer som et utstillingsvindu for varer som vi selger til redusert pris, og som gjør at du som kunde kan sitte hjemme og se i sanntid hvilke varer som er priset ned og som ligger for salg i din nærmeste Joker-butikk. Men vær rask, for her er det førstemann til mølla som gjelder. Noen blir skuffet når de kommer i butikken og ser at varen akkurat har blitt solgt, men det er en del av en matredders hverdag. I Joker legger vi ut ca. 6000 varer om dagen, over hele landet, så det vil være muligheter for nye kupp hele tiden.

I en tid der matvareprisene har økt, ser vi at disse varene stadig blir mer populære. Tidligere var det kanskje litt flaut å kjøpe varer som var nedpriset pga dårlig dato, men slik er det ikke lengre. Vi blir veldig glade dersom du hjelper oss med å redusere matkastingen, men husk at det du kjøper bør du ha en god plan på, slik at du ikke bare overfører svinnet til kjøkkenbenken hjemme.

For å vise hvor mye varer kundene våre hjelper oss med å unngå å kaste, har vi laget «Matredderbarometeret». Det finner du her. Siden vi startet med appen i 2020 har vi fått hjelp til å redde nesten 3,5 millioner produkter. Det er vi veldig takknemlige for.

Spenning i hverdagen
De varene som vi ikke klarer å selge gjennom Throw No More-appen, forsøker vi å selge ekstra billig gjennom Too Good To Go. Dette er en «forundringspose» der du ikke vet hva du får, men som inneholder varer for 3 ganger så mye som du betaler for. Dette er gjerne dagsferske bakevarer, frukt- og grønt og ellers varer som bør spises innen kort tid. Er du riktig heldig, kan det kanskje være et kyllinglår fra varmeskapet i posen.

Bestilling av disse posene gjøres i appen Too Good To Go og er tilgjengelig i nesten alle Joker-butikker over hele landet. Økningen i salget av Too Good To Go-posene har økt fra 7.500 til over 10.000 poser i Joker bare de siste to månedene.

Bruker du aktivt våre matredderapper vil du både hjelpe oss med å redusere matkastingen, samtidig som du kan gjøre gode innkjøp og ikke sprenge matvarebudsjettet i en tid der alle utgifter er økende. Vi skal ikke bruke dette som en hvilepute for å få ned overproduksjon av mat, men sammen kan vi hjelpe hverandre og samtidig vinne på det. Det er jo det gode naboer gjerne gjør.