Slik bruker du opp restene dine

Har du lyst til å minske ditt eget matsvinn? Da er det å bruke opp middagsrestene istedenfor å kaste dem en veldig god start.

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,1 kg med mat i året. Mye av dette er middagsrester.

Du kjenner deg sikkert igjen; det ble igjen en liten rest av middagen, men ikke nok til en ny middag. Kanskje puttet du resten i en boks i kjøleskapet og tenkte at denne kan jeg bruke senere i uka før du etter noen dager endte opp med å kaste den likevel, eller kanskje resten gikk rett i søpla med en gang. 

Det er ikke alltid like lett å være kreativ med matrester, men her skal vi gi deg noen gode tips som kan gjøre det enklere å sørge for at restene havner i magen og ikke i søpla.

 1. Planlegg uka
  Vi vet det er kjedelig, men hvis du planlegger ukens middager og legger opp til at gårsdagens rester kan benyttes på en annen måte i dagens middag, så vil du redusere matsvinnet ditt. En pastasausrest kan bli til en tomatsuppe, eller pizzasaus. En gryterett kan bli til en grateng, en fiskerest kan brukes i en wrap osv.

 2. Lag matpakker
  Det er ofte enklere å bruke opp restene hvis det er igjen nok til en hel middag til, men hvis du ofte havner i den situasjonen at det kun er igjen en liten rest kan den bli perfekt i matpakka dagen etter. Du finner mange tips på restemiddager som kan bli til matpakkevinnere her

 3. Prøv en ny variant
  Noen ganger sitter du kanskje igjen med flere små rester som du føler at ikke passer helt sammen. Da er tiden inne for å være kreativ og skape nye varianter av vante retter. En pizza kan toppes med kokte poteter i skiver, eller lages med most brokkoli eller blomkål i deigen. I en tomatsuppe kan du putte alt av både kokte og rå rotgrønnsaker, og en omelett kan gi nytt liv til en osteskorpe, litt tørt brød og noen vasne tomater. 

 4. Lag rett mengde
  Hvis du alltid ender opp med litt rester så kan mengden du lager være et god sted å begynne. Kok to færre poteter, litt mindre pasta, stek en fiskefilet mindre, eller frys ned de to siste fiskekakene i pakka istedenfor å tilberede alle. 

  Lager du store porsjoner for å spise halvparten og fryse ned halvparten til senere er det en super måte å komme ut av tidsklemma på, men pass da på at du husker hva du har i fryseren og faktisk spiser det opp, hvis ikke er du like langt. 

 5. Se, lukt og smak
  Hvis du egentlig tar vare på middagsrester, men lar være å spise dem fordi du tenker de har blitt dårlige, husk alltid at du ser, lukter og smaker før du kaster maten.