Rydd i kjøleskapet og reduser matsvinnet

Her er svaret på hvilke matvarer som bør ligge hvor i kjøleskapet, og hvilke matvarer som bør oppbevares helt andre steder.

I snitt går hver 8. handlepose fra norske forbrukere rett i søpla og nesten halvparten av det totale matsvinnet her til lands skjer i hjemmet. Etter en høytid har man ofte ekstra mye mat og rester i kjøleskapet, da kan man fort miste oversikten å ende opp med at mye går i søpla.

NorgesGruppen, som Joker er en del av, har sammen med Østfoldforskning utviklet et Kjøleskapskart som illustrerer hvor i kjøleskapet maten bør plasseres for å sikre best mulig holdbarhet. 

Start det nye året med en ryddesjau i kjøleskapet, bruk jule- og nyttårsrestene til gode restemiddager og innarbeid gode kjøleskapsrutiner så kan 2022 bli året der du reduserer matsvinnet ditt drastisk.

Last ned kjøleskapskartet her.

Det er mulig
For noen år tilbake gjennomførte vi Matsvinneksperimentet der vi fulgte familien Oppegård Persson for å se hvordan vi kan hjelpe de å redusere sitt matsvinn. Du kan se filmen og lese mer om ekspermimentet her.

I løpet av en måned reduserte familien sitt matsvinn med 39 %. En slik reduksjon over tid vil bety en besparelse på ca. 5000 kr i året. Ett av tiltakene familien benyttet seg av for å redusere sitt matsvinn var Kjøleskapskartet.