Vi deler våre beste airfryer-tips og viser deg hvilke retter du kan lage i airfryeren.
Airfryer har tatt internett med storm og byr på rask, enkel og smakfull matlaging på kort tid.
Hvordan virker egentlig en airfryer?
En airfryer skiller seg fra både stekeovnen og frityrkokeren ved at den bruker varm luft for å tilberede maten. Den fungerer litt som en varmluftsovn, bortsett fra at airfryeren sirkulerer luften mye raskere. Dette gir en jevn fordeling av varme og en kortere tilberedningstid, samt mer økonomisk i bruk enn andre kjøkkenmaskiner og ovner.
Slik lager du mat i airfryeren
Airfryeren kan brukes som en tradisjonell ovn, men med en liten vri. I likhet med stekeovnen,
er det en fordel å forvarme airfryeren før bruk. Dette gjør du ved å sette på airfryen uten fyll i kurven i 2-3 minutter. Du kan også bruke forvarmingsfunksjonen om airfryeren har dette.
Tilpass alltid oppskrifter etter din airfryer – selv om tilberedningstiden kanskje stemmer for en modell betyr ikke at det er riktig for alle. Ikke vær redd for å ta ut kurven underveis for å sjekke maten slik at du får tilpasse steketiden.
De fleste airfryere har også forhåndsinnstilte programmer som du benytter for å steke forskjellige typer mat. Da putter du ganske enkelt maten oppi kurven og velger riktig program.
Fordeler med matlagning i airfryer
- Enkel og rask i bruk
Airfryeren blir raskt varm og er veldig enkel å bruke. Du åpner den, tilsetter det du vil lage, og tilberedningsprosessen er i gang.
- Mindre behov for olje og smør
Airfryeren gjør maten sprø og saftig, som gjør at man ikke har et like stort behov for smør eller olje. I tillegg drypper det overflødige fettet ut på bunnen, som gjør airfryeren til et litt sunnere alternativ til tradisjonell matlagning i ovn eller stekepanne.
- Super for nybegynnere
Airfryeren er et supert kjøkkenapparat for folk som har mindre erfaring med matlagning. Den gjør det mulig å lage smakfull mat med få ingredienser og ekstra hjelpemidler. Den er også et ypperlig alternativ til hybelkomfyrer og mikrobølgeovn.
- Ekstra sprø mat
Hvis du er en fan av sprø mat som panert fisk, løkringer og chips er airfryer midt i blinken. Airfryeren gir et sprøtt resultat helt naturlig.
- Enkel å vaske
Med en airfryer får du mindre oppvask og en veldig enkel rengjøringsprosess. Vask kurven og skuffen og du er klar til å bruke den igjen. Om du ikke vil vente på at kurven tørker kan du også sette den inn på et kort program i fryeren slik at den tørker.
- Billigere å bruke
Avhengig av maten du lager mest finnes det visse fordeler ved både airfryere og ovner -men nyere studier viser at airfryere er opptil tre ganger billigere i drift sammenlignet med en konvensjonell ovn.
Andre smarte tips til matlagningen
- Det er ikke nødvendig å tine frosne ingredienser før de tilberedes i apparatet, men forvarm airfryeren før bruk. Frosne ingredienser kan trenge litt lengre tilberedningstid, men dette påvirker ikke sluttresultatet.
- Pass på oljebruken. Airfryeren gjør at du ikke trenger like mye olje som du normalt ville brukt. Bruk gjerne en sprayflaske med olje, slik at resultatet ikke blir for fett.
- Ta ut kurven underveis i matlagningen og rist på innholdet eller snu det du har oppi.
Dette gjør at du får et mer jevnt resultat.
- La maten få plass. Pass på å ikke overfylle kurven, det vil gå utover sprøheten.
Stek heller i flere omganger.
- Selv om det kan virke enkelt burde du ikke bruke kurven til å helle med. Da kan kurven falle ut og du kan brenne deg. Det kan også gjøre at fettet som har rent av vil renne over på tallerkenen. Bruk heller en tang eller et annet kjøkkenredskap til å ta ut det du har laget.
Vi gir deg forslag til raske og enkle måltider du kan lage med airfryeren – både til frokost, lunsj, middag og dessert.
Velbekomme!