Juleribbe med tilbehør

Juleribbe med tilbehør

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Julen er komplett med juleribbe på menyen. Her er den servert i tradisjonens tro med medisterkaker, julepølse, svisker og epler.

Fremgangsmåte

Honningstekte epler og svisker:
Sjekk at bena er saget helt over og tørk vekk eventuelle spon. Rut opp svoren med en skarp og spiss kniv. Skjær godt ned i spekket, men unngå å skjære ned i kjøttet. Rut gjerne parallelt med bena så det blir enklere å skjære opp pene biter. Gni ribben inn med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå kjølig i 1–3 døgn før den skal stekes.
Ha ribben i en langpanne med svorsiden opp. Legg en liten asjett opp-ned under ribba, slik at den blir jevn og fin med en svak forhøyning på midten, og fettet renner ned i pannen under steking. Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig.
Hell vannet i pannen og dekk formen med aluminiumfolie, det er viktig at folien er helt tett. Sett ribben midt i forvarmet ovn på 230 °C, og damp den i ca. 45 minutter.
Skru ned temperaturen til 200 °C, fjern aluminiumfolien, og stek videre i ca. 1½ time, legg til en halv times tid for familieribbe/midtribbe.
Skru opp temperaturen til 220–230 °C mot slutten av steketiden, slik at svoren får blåst seg skikkelig opp og blir knasende sprø. Vanlig grillfunksjon er også et alternativ, men pass godt på slik at svoren ikke blir brent. Dekk ev. til de områdene som er klare med aluminiumsfolie.
La ribben hvile utildekket i minst 20 minutter før du skjærer den opp i passende stykker.
Varm medisterkakene i en ildfast form i stekeovnen. Del pølsene i 4–5 biter, og skjær gjerne et kryss i hver ende. Stek pølsene til de er gylne og gjennomvarme på middels høy varme i litt smør eller ribbefett i en stor stekepanne. Dryss gjerne over litt hakket persille før servering.
Skjær eplene i jevne båter. Stek epler og svisker i smør og honning på middels til høy varme til eplene blir gylne.
Server ribben med medisterkaker, julepølse, honningstekte svisker og epler, kokte poteter og rødkål eller surkål.
Send oss dine tilbakemeldinger