Skinkestek med rødkål og varme epleskiver

Skinkestek med rødkål og varme epleskiver

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

I Danmark serveres gjerne skinkesteken med potetgull. Server det ved siden av, eller knus over litt potegull for ekstra krønsj. Uansett hvordan du gjør det så smaker det godt med rødkål, varme epler og hjemmelaget brun saus til.

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 230 °C.
Fjern nettet og tørk av steken med kjøkkenpapir. Gå over svoren med en spiss skarp kniv slik at svoren er godt rutet opp. Gni steken inn med salt, kvernet pepper og litt olivenolje – dette kan gjøres i god tid i forveien.
Legg skinkesteken i en passende ildfast form. Tilsett varmt vann til vannet står 2–3 cm opp på steken. Legg i knuste hvitløkbåter og friske urter. Andre grønnsaker som gulrot, løk og purre kan også være med – det vil sette ekstra smak på kraften. Dekk formen med aluminiumsfolie og damp skinkesteken i ca. 40 minutter.
Fjern folien, senk temperaturen til 150 °C og stek videre i 1½–2 timer, til kjernetemperaturen er 68–70 °C (steketiden vil variere etter størrelsen på steken). Etterfyll med vann i formen underveis i stekingen dersom det er nødvendig.
Skru temperaturen opp igjen til 230 °C for å få svoren til «å poppe». La steken hvile i minst 20 minutter før servering.
Server skinkesteken i skiver med krydret rødkål, brun saus, Annapoteter og varme epler til. Dryss gjerne over litt knust potetgull, og server mer potetgull ved siden av.
Krydret rødkål:
Skyll kålhodet, fjern eventuelt de ytterste bladene hvis de ikke er pene, og del kålhodet i fire båter. Finsnitt rødkålen, ikke bruk den tykke midtstilken.
Smelt smøret i en passende kjele, og fres kålen under omrøring til den faller litt sammen. Tilsett de andre ingrediensene unntatt fiken.
Kok opp og la det småkoke under lokk i en halvtimes tid, rør om av og til.
Ta av lokket, tilsett hakket tørket fiken, og la rødkålen småkoke videre uten lokk i ytterligere en halvtimes tid. Juster smaken med salt og pepper og rør gjerne inn litt ribbefett/ribbesjy før servering.
Brun saus:
Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men ikke brent).
Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper fort. La sausen småkoke i 10–15 minutter. Rør med jevne mellomrom.
Smak sausen til med sennep, salt og kvernet pepper. Som alternativ til salt kan du bruke litt soyasaus, soppsoya eller noen dråper Worcester-saus.
Varme epleskiver:
Vask eplene og del dem i tykke skiver.
Smelt smøret i en stor stekepanne og stek epleskivene lett gylne. Tilsett honningen og la epleskivene surre over middels varme til de er møre.
Annapoteter:
Forvarm stekeovnen til 190 °C.
Smelt smøret i en liten kasserolle, og ha i hvitløk og urter. Trekk smøret bort fra varmen når alt smøret har smeltet.
Vask potetene og tørk dem godt (skrell potetene hvis skallet er tykt). Skjær potetene i tynne skiver – det er enklest å bruke en mandolin, men det fungerer også med ostehøvel eller kniv.
Ha potetskivene i en bolle. Krydre godt med salt og pepper, og hell over smøret. Vend alt godt sammen slik at alle potetskivene blir dekket med smør og krydder.
Bruk helst store muffinsformer i aluminium, eventuelt ildfaste porsjonsformer eller et muffinsbrett. Smør formene med olje og fordel potetskivene i formene. Potetskivene skal ligge i en bunke, klem dem godt sammen.
Sett formene i stekeovnen og stek potetene i ca. 35 minutter, eller til poteteten er gylne og sprø i kantene og helt møre i midten (sjekk med en tynn skarp kniv). La potetene hvile i noen minutter i formene før du vender dem ut.

Tips:

Skinkesteken kan byttes ut med krydret ribenstek – følg steke­anvisningen på pakken.