Juleribbe

Juleribbe

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Julen er komplett med ribbe på menyen. Her er den servert i tradisjonens tro med medisterkaker, julepølse, svisker og epler.

Fremgangsmåte

Sjekk at bena på ribben er saget helt over og tørk bort eventuelle spon. Rut opp svoren med en skarp og spiss kniv. Skjær godt ned i spekket, men unngå å skjære ned i kjøttet. Rut gjerne parallelt med bena slik at det blir enklere å skjære opp pene biter når ribben er klar for servering. Gni ribben inn med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå kjølig i 1–3 døgn før den skal stekes.
Ha ribben i en langpanne med svorsiden opp. Legg en liten asjett opp-ned under ribben slik at den blir jevn og fin med en svak forhøyning på midten, og at fettet renner ned i pannen under steking. Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig.
Hell vannet i pannen og dekk formen med aluminiumsfolie, det er viktig at folien er helt tett. Sett ribben midt i forvarmet ovn med over og undervarme på 230 °C, og damp den i ca. 45 minutter.
Skru ned temperaturen til 200 °C, fjern aluminiumsfolien, og stek videre i ca. 1½ time, legg til en halv times tid for familieribbe/midtribbe.
Sett opp varmen til 220–230 °C slik at svoren får blåst seg skikkelig opp og blir knasende sprø. Vanlig grillfunksjon er også et alternativ, men pass godt på slik at svoren ikke blir brent. Dekk til de områdene som er ferdig stekt underveis med aluminiumsfolie.
La ribben hvile utildekket i minst 20 minutter før du skjærer den opp i passende stykker.
Varm medisterkakene i en ildfast form i stekeovnen. Del pølsene i 4–5 biter, og skjær gjerne et kryss i hver ende. Stek pølsene til de er gylne og gjennomvarme over middels høy varme i litt smør eller ribbefett i en stor stekepanne. Dryss gjerne over litt hakket persille før servering.
Skjær eplene i jevne båter. Stek epler og svisker i smør og honning på middels til høy varme til eplene blir gylne.
Lag brun saus. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte. Visp inn melet og brun jevningen på middels høy varme under stadig omrøring til den er gyllenbrun (men ikke brent). Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper, for å unngå klumper. Kok opp og la sausen småkoke i minst 15 minutter. Rør jevnlig. Smak til med salt, pepper og sennep.
Server ribben med medisterkaker, julepølse, honningstekte svisker og epler, kokte poteter og rødkål eller surkål.
Tips! Oppskrift på krydret rødkål og surkål.

Tips:

Jula er tid for tradisjoner, og vi har alle våre skikker for at julefeiringen skal bli komplett. Hos noen blir ribba servert sammen med risengrynssuppe på julekvelden. Her finner du oppskrift på Risengrynssuppe