Skinkestek med fruktig rødkålsalat

En klassisk skinkestek som hele familien vil like! Her får den friskt følge av en fargerik rødkålsalat med frukt og nøtter og sprø parmesanpoteter.

60+ min
Middels
Skinkestek med fruktig rødkålsalat

Slik gjør du

    1. 1
      Varm ovnen til 230 grader.
    2. 2
      Fjern «strømpen» på skinkesteken og tørk av steken med kjøkkenpapir. Gå over svoren med en spiss, skarp kniv slik at svoren er godt rutet opp. Gni steken inn med salt, kvernet pepper og litt olivenolje (dette kan gjøres god tid i forveien).
    3. 3
      Legg steken over i en passende ildfast form. Tilsett varmt vann til vannet står et par tre cm opp på steken. Legg i knuste hvitløksfedd og friske urter. Andre grønnsaker som gulrot, løk og purre kan også få være med. Det vil sette ekstra smak på kraften. Dekk formen med aluminiumsfolie og damp steken i ca. 40 minutter.
    4. 4
      Fjern folien. Senk temperaturen til 150 grader og stek videre i 1,5–2 timer til kjernetemperaturen er 68 grader (steketiden vil variere med størrelsen på steken). Etterfyll med vann i formen underveis i stekingen hvis nødvendig. Skru temperaturen opp igjen til 230 grader for å få svoren til å «poppe».
    5. 5
      La steken hvile i minst 20 minutter før servering.
  1. Fuktig rødkålsalat:

    1. 1
      Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper.
    2. 2
      Finsnitt rødkålen. Skjær skallet av appelsinene/klementinene og skjær fruktkjøttet i jevne biter. Grovhakk nøttene, skjær aprikosene i små biter eller tynne strimler, del noen av bringebærene og eventuelt de største blåbærene. Bland alt lett sammen med halvparten av dressingen.
    3. 3
      Ha salaten over på et passende fat, drypp over mer dressing og dryss over hakket persille.
  2. Parmesanpoteter:

    1. 1
      Vask potetene og kok dem knapt møre i saltet vann. Hell av vannet og damp potetene møre.
    2. 2
      Varm stekeovnen til 210 grader. Kle et stekebrett med bakepapir og dryss over parmesanen.
    3. 3
      Del poteteten i to og vend de sammen med olivenolje, salt og pepper. Sett potetene over på stekebrettet med snittflaten ned i parmesanen.
    4. 4
      Stek potetene midt i ovnen i ca. 20 minutter, til potetene er gylne og osten er sprø.
  3. Fløtesaus:

    1. 1
      Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent).
    2. 2
      Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10–15 minutter. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten av koketiden.
    3. 3
      Smak sausen til med salt og kvernet pepper og gjerne noen dråper soyasaus (eventuelt Worcester saus).