Ribbenstek med surkål, epler og svisker
En skikkelig juleklassiker! Saftig ribbenstek med sprø svor, epler og svisker, surkål og fyldig sennepssaus.
60+ min
Middels
Slik gjør du
- 1La steken stå i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Varm ovnen til 230 grader.
- 2Bruk en ildfast form og legg i gulrøtter, løk, selleri, hvitløk og urter, og plasser steken oppå med svoren opp. Hell i 3–4 dl vann, dekk formen med aluminiumsfolie og stek midt i ovnen i 30 min.
- 3Fjern folien, senk temperaturen til 180 og stek videre i 1,5–2 timer, eller til kjernetemperaturen er 68 grader.
- 4Skru temperaturen opp til 230 grader de siste minuttene av steketiden så svoren blåser seg opp og blir sprø. La steken hvile i 20–30 minutter før du skjærer den i skiver til servering.
- 1
Brun saus med sennep:
- 1Sil kraften og press mest mulig væske/kraft ut av grønnsakene (er grønnsakene myke kan du forsøke å gni dem gjennom silen).
- 2Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun og for all del ikke brent. Spe med varm kraft fra steken (fyll eventuelt på med buljong så du har 6 dl til sammen), litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk. La sausen småputre/småkoke i 15 minutter, rør med jevne mellomrom. Visp inn sennep og smak til med soyasaus, salt og pepper.
- 1
Til servering:
- 1Del eplene i båter og stek eplebåtene gylne og møre i en blanding av honning og smør, tilsett svisker og friske urter underveis i stekingen.
- 2Tilbered surkål og kok poteter.
- 3Skjær skinkesteken i pene skiver og server med surkål, eple, svisker, gode poteter og brun saus med sennep.
- 1