Løk er en viktig grønnsakstype i matlaging, og kan brukes til mye spennende. En matrett uten løk kan fort bli tam i smaken. Mange mener at løk er en nødvendighet på kjøkkenet enten i hovedretten eller som tilbehør. Det finnes mange forskjellige typer løk; gul løk, rødløk, sjarlottløk, purreløk, hvitløk, vårløk og purre for å nevne de viktigste. Trolig har du allerede en favorittrett med løk i.
I tillegg til at løk er smakfull, er den også sunn. Løk er en kalorifattig og fiberrik grønnsak.
Løk dyrkes i Norge
I Norge dyrkes flere løktyper som grønnsaker. Mest vanlig er kepaløk Allium cepa (vanlig, rødløk, søtløk, salatløk), sjalottløk, purre, vårløk, hvitløk og gressløk. I tillegg finnes noen viltvoksende løktyper som også kan være matplanter (ramsløk, vill-løk, strandløk).
- Det fine med løk er at den kan lagres både kaldt og varmt. Enten på noen få varmegrader eller i romtemperatur på rundt 20 grader. Det eneste den ikke liker er temperaturer omkring 10-12 grader, da blir kvaliteten på løken redusert. (Kilde: norskmat.no)
Her gir vi deg oppskrifter med de forskjellige typer løk som en viktig ingrediens.