Løk - en god smakstilsetter

Her har vi samlet noen oppskrifter som innehar den smakfulle grønnsaken

Løk er en viktig grønnsakstype i matlaging, og kan brukes til mye spennende. En matrett uten løk kan fort bli tam i smaken. Mange mener at løk er en nødvendighet på kjøkkenet enten i hovedretten eller som tilbehør. Det finnes mange forskjellige typer løk; gul løk, rødløk, sjarlottløk, purreløk, hvitløk, vårløk og purre for å nevne de viktigste. Trolig har du allerede en favorittrett med løk i. 

I tillegg til at løk er smakfull, er den også sunn. Løk er en kalorifattig og fiberrik grønnsak. 

Løk dyrkes i Norge
I Norge dyrkes flere løktyper som grønnsaker. Mest vanlig er kepaløk Allium cepa (vanlig, rødløk, søtløk, salatløk), sjalottløk, purre, vårløk, hvitløk og gressløk. I tillegg finnes noen viltvoksende løktyper som også kan være matplanter (ramsløk, vill-løk, strandløk).
- Det fine med løk er at den kan lagres både kaldt og varmt. Enten på noen få varmegrader eller i romtemperatur på rundt 20 grader. Det eneste den ikke liker er temperaturer omkring 10-12 grader, da blir kvaliteten på løken redusert. (Kilde: norskmat.no)


Her gir vi deg oppskrifter med de forskjellige typer løk som en viktig ingrediens.

 

Relatert innhold

Karamellisert rødløk

Karamellisert rødløk er digg tilbehør som topping til burger og grillmat.

Løksuppe

Høsten tar innpå og det betyr at suppesesongen er i gang. Hva med å prøve en ny variant av suppe med brød? Legg en toastet brødskive rett på suppen og strø over med ost.

Ost og løkpai

Pai er alltid vellykket servering, og gjerne i følge med salat. Se forresten hvor dekorativt det er med snackpaprika i ringer på paien.

Fransk løksuppe

Fransk løksuppe er en populær suppe som serveres på restauranter i hele verden. Bruker du grønnsaksbuljong så har du en enkel og god vegetar rett.

Hvitløksdressing

Hvitløksdressing kan brukes til veldig mye. Nydelig til burger, grillmat, på wraps, til sandwich, på salat eller som en dipp.

Yoghurtdipp med gressløk

Denne sausen/dressing passer perfekt til salat og er også god ved siden av stekt kjøtt eller fisk.

Fløtekokt vårløk med laks

Vårløk er godt til all fisk. Her er det sammen med laks i en spennende rett.

Hurtigsyltet rødløk

Syltet rødløk har en deilig sødme som gjør de fleste kjøttretter komplett.

Pizza med biff og løk

Kjapp pizza der du kan bruke ferdige pizzabunner eller lage pizzabunn fra pakke.

Hvitløksgrønnsaker

Dette er en form med deilige grønnsaker og masse hvitløk som gir rik smak! Server formen som tilbehør eller alene med godt brød til.

Grillet kylling med salat og hvitløksbrød

Deilig kyllingrett med hjemmelagde hvitløksbrød.

Loaded fries

Pommes frites med masse digg topping. Oppskriften passer som en egen rett, eller som tilbehør til burgere eller annen grillmat.